Annonce

Annonce

Svar: Lidt af hvert - træthedstegn, motorisk udvikling, mad mv.


13. april 2008

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Ulla, Jonas og lille Liva

Jeg tænker umiddelbart at jeres lille datter ikke er træt nok til at sove efter kun en time, men at hun viser lidt træthedstegn, fordi hun har behov for at der skal ske noget nyt, hun keder sig lidt og har brug for adspredelse. Derfor vil I sandsynligvis også se at hun godt kan aktiveres med andre ting, komme op at sidde, få lidt at spise, vil gerne synges eller leges med osv. Indtil hun så er rigtigt træt og parat til at sove igen.

Det bedste er faktisk at hun ligger på maven, fordi det netop er fra maveliggende stilling at hun lærer at krybe og kravle og det er i maveliggende stilling at hun bliver stærk nok i rygmusklerne til at kunne sidde selv. Derfor er det ikke så stort et problem at hun ligger mere på maven end på ryggen, når hun er vågen. Det er faktisk en fordel:o) Men det vil naturligvis være godt at hjælpe hende med at trille og det må I gerne. I kan evt. hjælpe hende med at få armene ind under sig og så puffe lidt til hende, eller holde lidt legetøj op, som hun skal kigge efter og så på den måde naturligt vil forsøge at vende sig om og trille om på siden og derefter om på ryggen.

Det er generelt også en god idé at give hende svingture, danse med hende, gynge hende og lignende fordi det stimulere balancecenteret og er godt for hendes motoriske udvikling videre frem. Det vil også støtte hendes lyst og evner til at kunne kravle.

Derudover kan I hjælpe hende til at kravle ved at sidde bag hende og så presse lidt skiftevis på den ene og den anden fod så hun hjælpes til at krybe fremad. Hvis hun har lyst eller selv forsøger at komme op på alle 4 at stå, så kan I hjælpe hende med at vugge frem og tilbage frem og tilbage igen og igen. Det er fra vuggende stilling at hun lærer at kravle. Der er dog igen der siger at hun skal kunne det endnu - hun er trods alt ikke så gammel - de fleste børn kravler ikke før de er mellem 8-9 måneder, nogen faktisk meget ældre...

Med hensyn til at efterligne lyde, så er jeg lidt i tvivl om hvad du her mener. Det er vigtigt at I kan indgå i dialog med jeres datter, at ...


Annonce

... hun bruger forskellige lyde, lytter til hvad I siger og forsøger at efterligne. Det er vigtigt at I på den måde pludrer sammen og kommunikerer i dialog. Hvis I ikke oplever at hun gør det, så synes jeg I skal få hendes ører tjekket ved en ørelæge - det kræver ikke henvisning.

Med hensyn til væskeindtag, så må du gå ud fra at hvis du tilbyder hende brystet, så tager hun hvis hun har behov. Du må også tilbyde hende vand af kop til alle måltider og ind imellem. Det er bedst med en rigtig kop eller et lille snapseglas, men en tudkop en gang imellem eller en kildevandsflaske er også okay.. øvelse gør mester. Og så må du se på hendes bleer og hvis hun tisser som hun skal, så får hun også væske nok.

Det lyder som om at hun har en god appetit, I kan overveje at give hende 2 gange grød og 2 gange grøntsagsmåltider dagligt, så hun får lidt større variation end nu. Hun hører jo til de børn som tilsyneladende får mere grøntsag end grød:o)


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I må tro på at hun har en naturlig evne til også at sige fra overfor mad, når hun er mæt og tilfreds og spise, når hun er sulten. På den måde kan I ikke give hende for meget mad... Hun skal nok selv blive selektiv på et tidspunkt, - det er ikke noget I skal arbejde på:o) Giv hende derimod så meget forskelligt at spise som overhovedet muligt og lad udnyt endelig hendes naturlige nysgerrighed og lyst til at putte i munden og smage.

En gang imellem kan lidt legetøj være okay, men lad være at gøre det til en vane. Maden i sig selv skulle gerne være så indbydende at hun får interesse nok ved at spise den og netop det at hun nu er begyndt at få mere mad i stykker, vil gøre dette mere interessant og det vil gøre hende mere aktiv i at spise selv. Jeg synes derfor I skal forsøge at udnytte hendes lyst til aktivitet ved at give hende endnu mere mad i stykker, mad som hun kan spise med fingrene eller måske allerede lære at spise med en gaffel... så er det ikke legetøj hun har i hænderne men en gaffel som er relevant i forhold til maden der skal spises:o)

Jeg håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen..

Jeg er så glad for du ikke er længere end et tryk på powerknappen væk... tak for din brevkasse!!

Jeg har virkelig brug for dine råd og viden.

Hilsen
Thilde, mor til Louie 7 måneder


Annonce