Annonce

Annonce

Svar: Fra amning til flaske?


9. april 2008

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Marit

Det lyder umiddelbart helt rigtigt, at din dreng naturligt vil sige til, når han har behov for andet end din mælk og det lyder også som om at han trives på modermælk - han har taget rigtig fint på:o)

I forhold til tidspunktet for at introducere skemad, så skriver sundhedsstyrelsen: "Det er barnets udvikling og parathed, der er afgørende for tidspunktet for introduktion af overgangskost. Flere udviklingsmæssige hensyn spiller ind: ernæringsmæssige behov, den fysiologiske modning og spiseudviklingen. Overgangskosten bør ikke introduceres før 4-måneders alderen, fordi barnet ikke fysiologisk er modent til anden mad end modermælk eller modermælkserstatning før dette tidspunkt. Tilvænning til skemad må på den anden side ikke påbegyndes meget efter 6 måneder, da det så kan være vanskeligt at få barnet til at spise en varieret kost." (citat, fra sundhedsstyrelsens bog "Anbefalinger for spædbarnets ernæring", 2005).

Du skal lægge mærke til om din dreng begynder at søge brystet hyppigere, om han følger maden du spiser med øjnene, når du sidder med ham på skødet, om han bevidst åbner munden for skeen, når du giver ham d-vitaminer osv. Alt sammen små signaler om at han er ved at være parat til noget andet end modermælk.

Netop fordi han ikke umiddelbart vil have en flaske og samtidig har alderen til anden mad, så er det vigtigt at komme igang med skemaden, når han viser interesse for det.

For at få ham til at tage en flaske, så vil det umiddelbart være rigtig godt hvis du kunne malke ud. Det at få din mælk på ...


Annonce

... flaske vil gøre at han kender smagen og måske derfor bedre vil acceptere den.

Det kan også være en fordel at far tilbyder flasken, fordi far ikke forbindes med amning og det kan gøre at jeres dreng hellere vil tage imod flasken. Modsat vil nogle børn kun acceptere flasken med mor, fordi de forbinder hende med at spise...

Samtidig er det vigtigt at finde det rette tidspunkt, hvor I vil forsøge - han skal på den ene side være sulten nok til at ville spise, men må samtidig ikke være så sulten at han ikke kan koncentrere sig om at spise af flasken. Måske kan du starte med at lægge ham til brystet, når han er sulten, få givet ham lidt mælk, så han har fået lidt og så lirke brystvorten ud af munden og putte flasken med modermælk ind.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I skal forsøge med forskellige flaskesutter, hvis han bruger sut, kan det være en fordel at vælge en af model som ligner den.

I kan også forsøge med forskellige typer erstatning. Det smager meget forskelligt og meget anderledes end modermælk. I kan købe Hipp, Nan eller Allomin. I kan forsøge med vælling for at se om han bedre kan lide smagen af dette.

Hvis han slet ikke vil tage andet end bryst, så må han drikke mme af kop, når far skal passe og spise skemad og så må mor amme, når du er hjemme. I 7 måneders alderen vil han umiddelbart få sit mælkebehov dækket med 4 amninger. Du vil således kunne amme ham tidlig morgen, eftermiddag, aften og sen aften og på den måde sikre ham hans mælkebehov, selvom du går på arbejde.

Håber ovenstående råd hjælper jer videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bug Buster

Bug Buster er en metode til at fjerne hovedlus. Joanna Ibarra fra den velgørende organisation Community Hygiene Concern i London har udviklet denne metode og princippet i i Bug Busting er, at du i en og samme arbejdsgang får tjekket for hovedlus og også får fjernet lusene.

Metoden bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling og på benyttelse af tættekam, almindelig shampoo og hårbalsam. Behandling med insekticider er således overflødig.

Du kan købe "Bug Buster"...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce