Annonce

Annonce

Svar: Hysterisk ved putning om aftenen


8. april 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Vicky

Jeg synes det lyder som en rigtig god idé at give jeres dreng en større seng uden tremmer, han har alderen til det. Han er en tryghedssøgende lille fyr og det er fortvivlende for ham, at I går og han ikke kan følge efter jer. Han har brug for at vide, at I er der og passer på ham og at han kan komme ind til jer og søge jer, hvis han vågner om natten og er ked af det. Lige nu føler han det som frihedsberøvelse.

Der udover tænker jeg at han også er i en periode, hvor han har ekstra meget behov for at I sidder hos ham, når han skal sove. Det er den eneste måde han tilsyneladende kan falde til ro på og jeg synes ikke I skal gå fra ham. Det er fint at læse en historie og synge en sang, men bliv så siddende hos ham, hold ham lidt i hånden, berolig ham stille, fortæl ham at han skal sove og at han roligt kan gøre det, fordi I er der og passer på ham. Fortæl ham at I ses igen i morgen osv. Han skal betrygges i at sove, lige så vel som i at han kan komme ind til jer, hvis han har behov.

Når han får sin nye seng, så vil han måske rejse sig og gå ind til jer. Det er helt fint, han må gerne protestere over at dagen stopper og at det er sengetid, I skal ikke skælde ham ud, men så stille og roligt følge ham tilbage i seng igen og igen... og igen. Dette er dog en proces, lige nu skal I starte med at sidde hos ham og så tage stilling til hvad der er rigtigt at gøre efterhånden som dagene skrider frem.

Hvis I oplever at han søger underholdning og vil lave sjov, når I sidder der, så må I lave noget andet, men hele tiden i nærheden, så han kan se jer. Det kunne være på hans værelse eller lige udenfor ...


Annonce

... døren, stryge tøj, lave noget arbejde, så I er i nærheden, så han kan se jer og I med ord kan betrygge ham og bekræfte at han skal sove "mor er lige her, nat-nat".

Børn på 2-3 år er ofte også bange for forskellige ting. Det er en helt naturlig del af deres udvikling. De kan være bange for højder eller høje lyde og de vil ofte også være bange for små dyr og bange for mørke. Det er vigtigt at medtænke dette, når han skal sove.

Det er vigtigt at sengen forbindes med noget rart, trygt og godt. Der må ikke være alt for mørkt på værelset - og det er derfor rigtig godt at du skriver at han har lys på værelset. Det er dog vigtigt at det er en lyskæde eller en vågelampe af en slags. Det skal være noget som giver en rolig og afdæmpet belysning og som han kan ligge og kigge på. Det er vigtigt i forhold til at kunne orientere sig og finde døren ud og det er samtidig her vigtigt at døren står åben, så han fornemmer at han kan komme ud, hvis han føler sig utryg.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når jeres søn klynger sig til jer for at forhindre jer i at gå og er så ulykkelig som I beskriver, så er det meget vigtigt at lytte og være hos ham, lytte til ham og reagere med fysisk kontakt. Det er fordi han har brug for det i øjeblikket og det er langt bedre at bruge den tid ekstra mod at han forbinder det at sove med noget ubehageligt. På sigt vil det give meget bedre sovevaner.

Når han har fået sin nye seng og igen føler sig tryg ved at skulle sove, så er det vigtigt at I så forsøger at putte ham og så fortsat holder jer i nærheden og når tiden så er til det, så kan I atter forsøge at gå fra ham kortvarigt.

Rigtig meget held og lykke fortsat:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Skråstol

Børn har brug for at kunne bevæge sig frit for at udvikle sig bedst muligt. Børn der placeres i en skråstol vil sidde passivt og vil, hvis de sidder der længe, blive svage i nakke og ryg. Man kan sagtens vænne et barn til at sidde i en skråstol, hvis det har underholdning foran sig, og det kan være bekvemt for forældrene, men det er ikke det bedste for barnet.

Et barn skal have lov til at være på gulvet så meget som muligt. Det er på gulvet at barnet lærer at trille, krybe og...

Læs mere i Babylex

Tun og børn

Har du børn mellem 0 og 14 år, er det vigtigt, at du serverer masser af forskellig fisk for dem – men nye beregninger viser, at børn under 3 år bør få andre typer fisk end tunbøffer og udskæringer fra andre store rovfisk samt dåsetun.

Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv ved indtag af en lille mængde, kan barnet få kviksølv i en mængde, der kan skade barnets udvikling.

Alle børn op til 14-års alderen bør styre uden om tunbøffer og andre...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce