Svar: Bange dreng
Kære Maiken
Det er som du skriver normalt at børn er bange for forskellige ting, det er en del af deres udvikling og de vil i forskellige perioder af deres liv være mere bange for noget end for andet.
Børn i 2-3 års alderen vil ofte være bange for mørke og bange for små dyr. Frygten for mørke kan fortsætte helt op i 7-8 års alderen og frygten for små dyr kan også fortsætte op i 5 års alderen.
Omkring 5 års alderen er mange børn bange for "onde og skrappe" mennesker. De er f.eks. bange for indbrudstyve, bange for at komme til skade, bange for at blive kidnappet og denne frygt kan børn sagtens bibeholde op i 7 års alderen. Børn kan fastslå ud fra udseende om personen hører til de onde og de skrappe mennesker kan være personer som hæver stemmen på en måde, der får barnet til at føle sig skidt tilpas.
Omkring 6 års alderen begynder mange børn at blive bange for overnaturlige væsener, - en frygt for uhyrer, spøgelser, hekse, mumier, vampyrer osv. Det kan være vigtigt at tjekke under sengen for at sikre at værelset er helt 'monsterfrit'.
Og børn vil i 6 års alderen ofte også kunne begynde at være bange for at sove. Barnet smutter ind til forældrene midt om natten eller vægrer sig mod at blive puttet i egen seng på eget værelse og vil gentagne gange bede om at få lov at sove med andre. Børn i denne alder vil ofte også være bange for at være alene i situationer hvor forældrene ikke er inden for synsvidde også selvom man ikke er langt væk - barnet kan f.eks. være utrygt ved at være i et andet værelse end forældrene. Frygten for at være alene og sove alene vil som regel aftage når barnet når 8 års alderen.
Det I fortæller er altså normalt i forhold til jeres drengs alder. Men når det er sagt, så tænker jeg også, at det er meget vigtigt, at I prøver at skelne imellem, hvad ...
... det er at være bange/frygte noget og hvad det er at være angst. Det kan have forskellige grader, alt efter om det er det ene eller andet. At være bange for noget er også en form for angst, men når man er angst, så vil angsten ofte inkludere noget mere voldsomt følelsesmæssigt - f.eks. at barnet bliver ængstelig eller panisk og det kan være i en sådan grad, at det hæmmer barnet i at udvikle sig positivt - og så er det man skal reagere.
Hvor vidt I skal reagere afhænger således af hvor meget det fylder i hverdagen. Det er som sagt aldersmæssigt helt normalt at jeres dreng gerne vil have I går med ham på toilettet, ind i et andet rum osv. især hvis det er mørkt eller et sted, som han ikke føler sig helt tryg ved. Men det er ikke okay, hvis det hæmmer ham så meget i hverdagen, at han ikke tør gå nogen steder, får problemer med at være alene eller være sammen med andre, fordi han simpelthen bliver for afhængig af at være sammen med andre.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I beskriver en dreng, som umiddelbart lyder til at trives og som også glemmer at han er bange, når han er opslugt af en leg. Derfor lyder det ikke som om at det på nuværende tidspunkt er noget der hæmmer ham, men det er naturligvis godt at I er opmærksomme og reagerer, hvis I oplever at det bliver værre.
Det vil her være en børnepsykolog som I skal kontakte. I kan i kommunens PPR-afdeling (Pædagogisk-Psykologisk-Rådgivning) kontakte en børnepsykolog, hvor I i første omgang kan fortælle om problemet i telefonen og så kan I fælles finde du af hvorvidt det er noget psykologen vil gå ind i, om det er noget I skal reagere yderligere på. I vil også kunne få lidt rådgivning om hvordan I bedst tackler forskellige situationer, så I hjælper jeres dreng bedst muligt.
Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Sushi til gravide og ammende
Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.
Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.
Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...
Sko
Det er vigtigt at barnets muskulatur i fødderne får mulighed for at udvikle sig rigtigt. Dette gøres bedst, hvis barnet får lov til at gå så meget som muligt på bare fødder.
Som hovedregel har børn ikke brug for sko, før de begynder at rejse sig og gå rundt. Når barnet skal have sin første sko, er det vigtigt at skoen er blød og passer til barnets fod. Der bør være en fast hælkappe og skoen bør ikke være så stor, at barnet risikerer at glide frem i den. Hvis foden glider, er...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.