Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og vågner om natten


31. marts 2008

Kategori:
Alder:
11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Mali

Tak for dine pæne ord om min side:o)

Det lyder som om at Tommy er en aktiv lille dreng, der trives og udvikler sig rigtig godt og i sund retning. Du fortæller at han puttes til natten mellem 19-20 og bortset fra de opvågninger han har, så sover til næste morgen mellem 6-7. Det vil sige mellem 11-12 timers nattesøvn. Om dagen sover han ofte ca 3 timer - altså et døgnbehov på mellem 14-15 timer.

Nogle børn sover så meget og har behov for det, men andre børn vil omkring 1 års alderen sove mindre og jeg tænker derfor at grunden til at Tommy vågner omkring midnat og der virker frisk, er fordi han faktisk ikke har behov for mere søvn. Han kan faktisk godt sove en time mindre end han gør og det er derfor han vågner.

Så kan man diskutere hvordan man kan ændre på det. Nogle gange er barnet parat til kun at få en lur dagligt, nogle gange skal man forsøge at skyde dagslurene lidt, flytte dem med et kvarter dag for dag, nogle gange er det tidspunktet for putning der skal være anderledes...

Når man vil ændre lidt på børn sovevaner, så er det ofte en god idé at ændre på rytmen for hele dagen. Det er sådan at vi jo har en helt fast rytme, som er afhængig af hvornår vi f.eks. spiser. Den afhænger også af lys og mørke, vores krop lærer ligesom at vi skal være vågne i de lyse timer og sove, når det er mørkt og så har vi også forskellige ritualer som vi er afhængige af når vi skal sove. Det gælder både for børn og voksne. Når man vil ændre på søvnvanerne er det derfor ofte en god idé at ændre lidt på hele rytmen døgnet rundt. Og hvad der lige præcis skal ske og hvad der passer hos jer, må du forsøge at vurdere.

Med hensyn til ammestop, så er det altid lettest at stoppe amning når både mor og barn er enige om at nu er det slut. Det lyder hos jer som om at det er dig, der ønsker at stoppe og Tommy er nok ikke helt enig i dette. Derfor skal du også være forberedt på at han vil protestere og at det ikke sker uden lidt gråd.

Du må så her medtænke at mælken kan han få på en anden måde, du kan sagtens erstatte amning med en kop mælk og en banan f.eks. og trygheden, nærheden, omsorgen og den fysiske kontakt vil han også kunne få på mange andre måder og den vil far også kunne give ham. Netop at få far på banen kan være en god idé, fordi han ikke forbindes med amning og så er den mulighed ligesom udelukket.

I skal naturligvis sikre jer at han får, hvad han har behov for at spise i løbet af dagen og aftenen. Det vil være helt okay f.eks. at fylde efter med en portion natgrød inden sengetid, så I er sikre på at han har fået nok, hvis han ikke har spist så meget af grøntsager og mad i stykker til aftensmaden. Mætheden skal dog skabes dagen igennem og det er helt ...


Annonce

... okay at fortsat I supplere med lidt mos ved siden af mad i stykker, så I er sikre på at han får nok mad. Det vigtigste er at han nyder at spise og forbinder det med noget rart, så betyder det knap så meget, hvordan konsistensen er lige nu. Især fordi du jo skal stoppe amning, hvilket på sigt også kan få indflydelse på hans madindtag og lyst til at spise og tygge mere...

Det kan være en fordel at skære amningerne ned, så du fra at amme 3 gange, går ned til kun at amme 2 gange, så en gang og så er det tilsidst slut. Det er en fordel fordi din krop så kan følge med. Hvis du har meget mælk og det ikke kommer ud, så kan du risikere at få en brystbetændelse. Hvis din dreng ikke kommer til brystet og du oplever brystet meget fyldt og spændt, så kan du således være nødt til at malke ud. At få ham til det og bruge din dreng som nedtrapning kan derfor være en fordel og mælken nedsætter sig af sig selv.

Samtidig vil en nedtrapning ofte gøre at du producerer mindre mælk og brystet bliver derfor mindre og mindre interessant for Tommy - det kan altså betyde at han selv begynder at sige lidt fra og så er udgangspunktet for at stoppe lidt lettere...

Men nogle gange dur det ikke at trappe ned. Tommy kender jo ikke klokken og forstår simpelthen ikke, hvorfor han nogle gange kan få lov og andre gange ikke kan. Derfor vil han måske blive yderligere frustreret over denne metode og så kan det være langt bedre at stoppe helt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Han begynder måske at kende til at noget slutter. Det kan være i andre sammenhænge, - bogen du klapper sammen, så er historien slut, mælkekartonen på bordet er tom, nu er der ikke mere mælk det er slut osv. Dette kan du føre over til brystet - der er ikke mere, det er slut og så tilbyde et alternativ. Det kan være noget at spise, hvis du tror han er sulten eller det kan være vand eller mælk af kop, hvis du tror han er tørstig. Nogle gange kan du også aflede ved at lege med ham, kilde ham, danse med ham eller lignende, så du giver ham kontakten og nærheden på en anden måde.

Det er vigtigt at du tager en bluse på som han ikke selv kan få op, både om dagen og om natten. Det er synd for ham hvis du går og 'strutter med barmen' og så forbyder ham at være i nærheden:o) Det vil være en rigtig god idé at du tager en tætsiddende top eller bh på (uden bøjle) så brystet bliver 'spændt lidt ind'. Samtidig er det vigtigt at du ikke berører/masserer brystet for meget, da berøring af bryst og brystvorter også kan stimulere til mælk.

Men ellers så er det et spørgsmål om at finde det rigtige tidspunkt og tage beslutningen om at nu skal det være - en beslutning som bestemt også kan være svær:o)

Jeg håber du er hjulpet lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Omega-3 og amning

Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 er meget vigtigt for udviklingen af spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) og undersøgelser viser at indtag af fisk og omega-3 tilførelsen til barnet via modermælken har stor betydning helt op til barnets 2 års alder.

Et for lavt indtag af fisk og dermed omega-3 fedtsyrer er også sat i forbindelse med forringet finmotorik og...

Læs mere i Babylex

Dåb

Hvis du ønsker at få dit lille barn døbt i kirken, skal du henvende dig til kirkekontoret eller til præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler så i fælleskab et tidspunkt for dåben, og I mødes også og taler om dåbsritualet, og hvordan det hele foregår.

I de fleste kirker foregår barnedåben som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres særlige dåbsgudstjenester f.eks. om lørdagen.

Før dåben skal I vælge mindst 2 og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce