Annonce

Annonce

Svar: Konstante natlige opvågninger


29. marts 2008

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære ZZZZZZ

Jeg synes det er rigtig godt at jeres dreng fint lægger sig til at sove om aftenen, når han bliver puttet. Det viser at han er tryg ved sin seng og føler sig godt tilpas. Det lyder også som om at hans søvnrytme passer til ham, at tidspunkterne for lure og putning passer til ham og det han har behov for. Som udgangspunkt synes jeg derfor det lyder som en god idé fortsat at lade ham sove i egen seng i soveværelset og ikke begynde at flytte rundt på ham og hans søster, - så får I måske pludselig to børn som sover rigtig dårligt og det er der jo ingen idé i...

I skal naturligvis sikre jer at han spiser og drikker hvad han har behov for i løbet af dagen og aftenen, så han ikke vågner fordi han er sulten eller tørstig. så kan I overveje om han vågner på grund af udviklingsfase og motorisk uro - det lyder nemlig umiddelbart som om at det er fysisk uro og behov for jeres berøring at han vågner.

Derfor tænker jeg om I mon har mulighed for at fjerne tremmerne fra den ene side af hans seng og sætte sengen tæt op til jeres. Så vil han fortsat blive puttet og sove i sin egen seng, men I vil lettere kunne lægge en hånd over på ham, give ham en finger at holde om osv. - I behøver således ikke stige ud af sengen, men kan hurtigt berolige ham og få ham videre i søvnen.

Jeg er ikke tilhænger af "God nat og sov godt" principperne. Hvis man følger dem må man ikke kærtegne, holde i hånd, synge osv. for sit barn, men skal lade barnet ligge og græde. Man forlænger hele tiden intervallet fra man går og til man kommer tilbage og det betyder faktisk i yderste konsekvens at et barn kan få ...


Annonce

... lov til at ligge og græde ulykkeligt i 15 minutter eller mere, før man reagerer - det synes jeg ikke er okay, det stemmer ikke overens med mit menneskesyn.

I har heller ikke problemer med at jeres dreng skal falde i søvn, men søger hjælp til at få ham til at sove videre og det er en anden problematik.

I skal overveje om I har fået skabt det der hedder vanebetinget afbrudt søvn. Er I kommet ind i en vane men f.eks. at tilbyde jeres dreng sut hver gang han vågner? Så har han måske lært kun at kunne sove med sutten i munden og hver gang den naturligt tabes under søvn, så vågner han ... Det lyder som om at det kan være problemet hos jer.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil som sagt være rigtig godt, hvis I kan medtænke hvordan I kan berolige og betrygge ham til at komme videre i søvnen uden sut eller at I fylder sengen med sutter, så han selv kan finde den i søvne og berolige sig selv.

Det vil være godt at sætte nogle små beroligende lyde på - et stille "ssyy" som en del at putteritualet og beroligelsen. Ved at bruge en bestemt lyd, sige nogle bestemte ting, så vil han stille og roligt kunne falde i søvn og komme videre i søvnen med den lyd, med jeres beroligende ord. Netop fordi I sover i samme værelse, så har I jo mulighed for at berolige ham med små ord "nat-nat, mor er lige her" så han ikke føler sig alene.

Du skriver "han trøstes ofte let, når vi giver ham sutten" og jeg tænker faktisk at det godt kan være her hunden ligger begravet. Prøv derfor om I kan finde nogle nye rutiner om natten, som I alle kan leve med. Jeg håber at jeg har fået givet jer lidt med på vejen..:o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Regnslag

Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.

Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.

Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.

Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce