Svar: Vil ikke lave stort på toilettet - 3 år, 6 mdr.
Kære Rikke
Jeres datter er stadig ikke så gammel og ting skal have tid. Netop det at give slip på sin afføring er svært for nogle børn. De ser afføringen som en del af dem selv og har derfor en barriere mod at aflevere afføring på toilettet, hvor en del af dem selv bliver skyllet væk ...
Nogle gange er en potte derfor en idé, - så forsvinder afføringen ikke bare, for andre er et toiletsæde bedre - de vil gerne gøre som de voksne gør. Her må I forsøge jer lidt frem.
I skal også medtænke, hvordan toiletforholdende er i børnehaven. I mange børnehaver sidder børnene jo side om side på toilettet - der er flere toiletter og derfor ikke noget privatliv. Nogle børn vægrer sig derfor mod at gå på toilettet, de bryder sig ikke om at sidde sammen med andre og derfor vælger de at holde sig. Hvis jeres børnehave har 'fællestoilet' så har de måske også et enkelt toilet, som er lidt mere privat, som jeres datter kunne få lov at benytte.
Når det er sagt, så tænker jeg dog at det er hjemme I måske skal forsøge først og jeg synes I skal prøve at tale med jeres datter om det at have afføring på toilet. Prøv om I kan få hende til at få lidt ord på, så I ved hvad det handler om. Hvis hun også derhjemme har brug for privatliv, så er det jo noget man kan gøre noget ved. Hun behøver ikke låse døren, men I kunne måske lave et lille skilt "optaget", hænge det på dørhåndtaget, når hun er ...
... på toilettet, så hun ved at hun har fred og ro til det hun gerne skulle gøre.
Andre børn har det modsat, de vil gerne have kontakt på toilettet og her kunne I måske indføre et ritual med at læse en historie, imens hun sidder på toilettet.
Det kan være en god idé at låne nogle bøger på biblioteket om renlighed og afføring, for ved at læse om det bliver det hele lidt mere naturligt. Der findes flere børnebøger om renlighed, men der findes f.eks. også bogen "hunden der ville vide hvem der havde lavet lort på dens hoved". Den handler ikke om renlighed men om afføring og om at det ser forskelligt ud alt efter hvilket dyr der har lavet det.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I kan overveje om det vil være en god idé at give hende lidt svesker, sveskemos, sveskesaft for at blødgøre afføringen lidt, så hun ikke skal presse for meget for at få det ud. Hvis hun har let ved at komme af med det, så er det måske også lettere at give slip på det, når hun sidder på toilettet eller potten.
Når hun sidder på toilettet så kan I også opfordre hende til at se om hun kan presse lidt - "kan du slå en lille prut" eller lignende. Hvis det så lykkes at der kommer noget en dag, så er det jo rigtig godt.
Ellers tænker jeg at tiden også arbejde for jer og hun skal have tid til at finde ud af at det ikke er farligt at lave afføring på toilettet.
Jeg håber I kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Fiskeolie og børn
Fiskeolie eller det der også hedder Omega-3 fedtsyrer er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. De er livsnødvendige for os mennesker, både for børn der skal vokse og udvikle sig og for ældre der skal "vedligeholdes". Derfor skal der være omega-3 fedtsyrer tilstede i vores kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du selv spiser og også giver dit barn fisk 2 gange om ugen som hovedmåltid. Derudover næsten hver dag som pålæg til frokost.
Det er vigtigt at variere...
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.