Svar: Kostplan til min datter på 7,5 måned
Kære Hanne
Det vi i 7 måneders alderen være passende med ca 4 flasker dagligt. I 8-9 måneders alderen kan ofte nedsættes til 3 flasker og først efter 10 måneder begynder man normalt at nedsætte til 2 flasker dagligt. I mellem 10-12 måneder har barnet fortsat behov for 400ml mme dagligt, for at være dækket ind med jern og det plejer at være dækket ind med 3 flasker dagligt og lidt mme i grød osv.
Det er fint at du nu er begynde med lidt rugbrødshapsere og det er helt rigtigt at du fortsat tilbyder grøntsagsmos ved siden af. Grøntsagsmosen kan dog også bruges som smørbart pålæg og derudover er det en god idé at bruge lidt smørbart fiskepålæg. Du kan give hende f.eks. sildepostej, makrel eller rognguf som pålæg på brøddet.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Morgen 7: Havregrød eller øllebrød, vand af kop
Formiddag 9: ½ banan eller anden frugt, frisk frugt eller frugtmos, evt. ½ bolle med smør at gnaske lidt i, vand af kop
Puttes til formiddagslur med flaske, men efterhånden kan denne flaske springes over
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og ved siden af små rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. I takt med at hun bliver bedre og bedre til at tygge, kan hun få små stykker frikadelle, godt ...
... kogte pastaskruer og lignende rester fra aftensmaden. Vand af kop
Puttes til middagslur med en flaske mme ca kl. 13
Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos og frisk frugt i hånden, vand af kop
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og mere og mere familiemad. Ris, pasta, sovs af forskellig slags. Du må i princippet give hende det samme som I spiser, naturligvis i en konsistens som hun kan kapere. Men hun må gerne få lasagne, pasta med kødsovs, laks og stuvet spinat, frikadeller og flødekartofler, boller i karry osv. osv. Der skal være både moset mad og mad i stykker. Vand af kop

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til natten med en flaske ca kl. 19.30
Sen aften 23-24: Evt. flaske, afhænger helt at indtaget i løbet af dagen, men de fleste børn har fortsat brug for denne for at sove igennem om natten
Nat 24-06/07: Så vidt muligt ikke noget mælk, kan få vand, hvis hun vågner og er tørstig.
Som du kan se så er de vigtigt med små mellemmåltider netop for også at sætte noget i stedet for flaskerne, mælken vil stille og roligt komme til at fylde mindre og mindre i løbet af dagen. Hun må som sagt gerne få mad der tager udgangspunkt i jeres mad og meget gerne mad som smager af noget.
Jeg håber ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Modermælkserstatning
Modermælkserstatning gives til børn, der ikke ammes eller tilbydes udmalket modermælk - og modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælken mest muligt, og børn udvikler sig og trives rigtig godt på modermælkserstatning.
Modermælkserstatninger har et højere indhold af protein, mineraler og vitaminer, end man ser i modermælk. Det skyldes, at barnet ikke kan optage næringstofferne helt på samme måde. Modermælkserstatning...
Rodfrugter
Især i de kolde efterårs- og vintermåneder er rodfrugter rigtig gode. Rodfrugter er sunde, nærende og giver god smag til mange vinterretter og så har de farver og en naturlig sødme, som mange børn sætter stor pris på.
Pastinakker og jordskokker er lyse, gulerødder orange, og rødbeder har en farve, der kan variere fra det violette over i det vinrøde, alt efter hvordan de tilberedes.
Det danske klima er godt at dyrke rodfrugter i og det er som udgangspunkt en god idé...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!
Hilsen drengens forældre