Svar: Min søn har ikke spist normalt i et år
Kære Frank
Som hovedregel kan man sige, at hvis din dreng trives, vokser som han skal og virker glad og tilfreds - så er der umiddelbart ingen grund til bekymring. Jeg vil dog nævne nogle retningslinjer, du bør være opmærksom på.
Vær opmærksom på hvad din søn får at drikke. Når man som han er småt spisende bør hovedvægten af hans drikkelse være vand. Hvis han får saft eller sodavand hæves hans blodsukker, hvilket bevirker at han ikke føler sult i samme grad. Ligeledes bør han ikke få mere end ½ liter mælk om dagen, da mælk også kan give en falsk mæthedsfølelse.
Han bør tilbydes 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Et mellemmåltid kan være en ½ bolle med ost eller marmelade, lidt forskellig frugt, lidt yoghurt eller A38 med drys eller frygt. Nogle børn holder også meget af frugtgrød med lidt mælk - dette er dog mere en dessert.
Når I laver en tallerken med mad, så sørg for at der er meget forskelligt på tallerkenen og lad ham selv vælge, hvad han har lyst til. Mange børn elsker majs, ærter, peberfrugt (især rød), tomat, ...
... agurk og gulerødder, som skæres i skiver, så de er lette at gå til. Rejer og muslinger kan også være et hit. Smørbart pålæg som for eksempel smøreost, skinkesalat, makrelsalat, rogn-guf (smørbart torskerogn) er også mildt og godt i smagen. Børn elsker ofte også al slags frugt - æbler, pærer, appelsiner, bananer, meloner, vindruer, forskellige bær, ananas, mango og tørrede frugter som rosiner og figner. Sidstnævnte dog mest som dessert eller "slik".
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det drejer sig i det hele taget om at tilbyde varieret kost og lidt af det hele i stedet for meget af få ting. Det der er interessant at spise den ene dag har ingen interesse den næste, men med lidt af det hele kan jeres dreng selv vælge.
Til sidst vil jeg lige nævne at det er alfa og omega, at I gør spisesituationen så rar og hyggelig som muligt. Når man som forældre er bekymret for sit barns trivsel, så vil man naturligt have en tendens til at "presse" barnet. Men I er nødt til at lade ham selv, og I må forsøge ikke at blande jer, kommentere eller diskutere hvad eller hvor meget han spiser.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen & Co.
Jeg har gjort det før, og det kan måske virke af for meget, at jeg nu gør det igen, men synes endnu engang, at jeg vil sende en tak til dig Helen og hvem end der ellers sidder bag hjemmesiden.
Nu med datter nr. to og efter syv ugers bekendskab med nyeste arving, finder jeg mig selv en lørdag aften helt i panik over, om vi da bare slet ikke kan finde ud af at have en baby. Og wupti på fem minutter har jeg fundet flere lign tilfælde af frustrerede mødre, der beskriver scenarier, der minder om det jeg sidder i. Med et bliver min situation helt "normal" og efterfølgende kan jeg med stor ro læse dine konstruktive svar, som jeg endnu engang finder både kompetente, letforståelige og direkte anvendliege (nu håber jeg også baby-pigen gør det;) )
Så igen stor ros herfra - det er en super hjemmeside!
Med lidt mere ro i mor-sindet sendes en stor TAK herfra.