Svar: Opstart på skemad - 5 mdr.
Kære Iben
Et tegn på at barnet er parat til skemad, er naturligvis at barnet åbner munden, når man nærmer sig med skeen. Derfor skal du være sikker på at han faktisk er parat til at starte nu. I princippet skal han jo bare starte lid før 6 måneders alderen, så I har forsat lidt tid at løbe på... :o)
Det er en god idé, hvis han kan sidde i høj stol - er stærk nok i ryggen til dette. Det at sidde op, sidde med ved bordet og det at I sidder sammen - du sidder foran ham, så han kan spejle sig i dit ansigt er rigtig vigtigt.
Det er en god idé at forsøge med skemaden på et tidspunkt, hvor han ikke er for træt, hvor han ikke er alt for sulten men heller ikke alt for mæt. Ofte passer det med 1-1½ time efter han har fået mælk, inden han atter skal have mælk og puttes til lur. Hvis han er for træt, så kan han ikke koncentrere sig, hvis han er for sulten, så kan han heller ikke koncentrere sig om det.
De første gange man forsøge med skemad betyder det ikke så meget hvad tidspunkt på dagen man forsøger. Du kan således fint forsøge formiddag, til frokost eller eftermiddag - som du nu synes det passer bedst. Når han så begynder at finde ud af teknikken, så er det en god idé at tilbyde ham skemad på nogenlunde fast tid i løbet af dagen, så det bliver genkendelighed og rutine omkring det.
Du ...
... må gerne forsøge med frugtmos. Modermælk er meget sødt og er noget han kender, så derfor kan det være lettere at starte med noget som er lidt sødt. Du kan også lave lidt grød på din mælk, så smagen og lugten måske ikke er helt så forskellig fra modermælken og du må naturligvis også forsøge med lidt grøntsagsmos. Det vigtigste er at han er glad for skeen og åbner munden:o)
Det kan være en god idé at tilbyde ham lidt vand af en kop eller et lille snapseglas, så han finder ud af at det I skal nu er at have noget i munden. Børn synes ofte det er sjovt at drikke og når han har fundet ud af at der sker noget sjovt og noget som er okay, så har han måske også lyst til at åbne munden for skeen.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan også give ham en ske i den ene hånd, så han selv kan forsøge at styre lidt. Du kan også prøve med et stykke kold gulerod eller agurk, som han kan sidde med og gnaske lidt i, så han finder ud af at man kan have noget i munden, som smager af andet end mælk.
Husk at han bruger dig som et spejl og du må meget gerne åbne munden, når du giver ham mad. Du skal smage på maden, verbalisere positivt omkring det "mmm, mam mam, smager dejligt" osv. så han ser at det her er nydelse, det er noget godt og når han ser du putter i munden/åbner munden, så gør han måske også.
Rigtig meget held og lykke, god påske!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Navlestreng
Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.
Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.
Når moderkagen...
Børnemad
De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.
Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.
Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.