Annonce

Annonce

Svar: Gylper meget


14. marts 2008

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Kristina

Som udgangspunkt behøver du ikke amme fra begge sider, når din datter virker mæt og tilfreds med kun et bryst og da du samtidig oplever at hun gylper rigtig meget. Hvis man f.eks. har tvillinger, så har hvert barn jo også hvert sit bryst...:o)

Hos dig er det dog en balance, for på den ene side spiser din datter nogle gange med kun 1½-2 timers interval og du kunne måske strække tidsintervallet mellem amningerne ved at amme hende fra begge sider. Modsat, så vil hun hun sandsynligvis gylpe mere, hvis hun får mere mælk og derfor kan det være mere hensigtsmæssigt at gøre som du gør - tilbyde hende lidt mindre af gangen, men at hun så spiser hyppigere.

At hun gylper mere om dagen end om natten tillægger jeg hendes alder og det at hun jo nu er ved at være så motorisk god, at hun ikke længere ligger stille, men bruger sig selv fysisk. Hun basker med armene, bruger sine hænder, sparker lidt med benene, får sig måske drejet lidt om på siden osv. Samtidig skal hun jo også ligge på maven, når hu er vågen og alt sammen gør naturligt at hun gylper lidt mere når hun er vågen og aktiv om dagen end hun gør om natten, hvor hun sover.

Dertil kommer at du fortæller at du om aftenen ammer hende ekstra hyppigt og fylder hende godt op til natten. Det er ofte sådan at mælken om aftenen er lidt mere koncentreret, der er ikke så meget vand i mælken, fedtindholdet er lidt højere og mælkemængden er lidt mindre. Hun fyldes således op med mælk som er lidt federe og som ligger lidt tungere i maven, end hun gør i løbet af dagen - her er mælken mere vandholdig og flyder lettere til hende og derfor gylper hun mere der.

Det du fortæller hænger således rigtig godt sammen og det vigtigste er at din datter trives. Så længe hun ikke gylper så meget at det går ud over hendes trivsel, at hun ikke tager nok på osv. ...


Annonce

... så er det sådan det må være. Ofte stopper gylperiet, når barnet begynder at få lidt fastere føde og indtil da må du leve med det ekstra vasketøj det giver...

Børn som gylper så meget at de går ud over deres vægt, skal naturligvis undersøges og man skal finde ud af årsagen. Men det lyder ikke til at være tilfældet hos jer og det at gylpe er helt normalt for små børn. Der kan være flere grunde til at små børn gylper. Nogle gange gylper børn faktisk også uden at man kan finde en egentlig årsag og det er desværre ikke altid at man kan gøre noget ved det.

Du skriver at hun ofte virker søgende og jeg tænker at det derfor vil være en rigtig god idé, hvis du kunne få hende til at tage en sut. Det behøver nemlig ikke være fordi hun har behov for mere mælk, men fordi hun har behov for at sutte. Det at sutte vil hjælpe maden videre i hendes tarmsystem og vil dermed være med til at give hende lidt ro i maven. Prøv derfor om du kan få hende til at bruge en sut.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du spørger om hun har behov for mere mad og det kan godt være. Det afhænger helt af hvordan hun tager på og hvor meget mælk du oplever du har til hende, hvordan hun virker efter amning - mæt og tilfreds eller vågen og stadigt søgende... Det er sådan at de fleste børn omkring 12 ugers alderen har det der hedder appetitspring, hvor de har behov for at die hyppigt ved brystet. Ved at gøre dettes, så sættes mælkemængden op og regulerer sig på den måde igen ind til deres voksende behov.

Det kan derfor også være det der gør at din datter lige i øjeblikket gerne vil spise meget hyppigt. Du skal altså være opmærksom på hvad der kan være et evt. suttebehov og behov for hjælp til at få ro i maven - som du kan stille ved at tilbyde en sut og hvad der er et reelt behov for mad.

Jeg håber at ovenstående giver dig lidt ro og lidt forklaring:o) Rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dine svar, der altid er en STOR hjælp.

Tak fordi du er der, det er dejligt at kunne skrive til dig!

Fra Karina, mor til dreng på 5 mdr.


Annonce