Annonce

Annonce

Svar: Soverytme - 7 mdr.


13. marts 2008

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lotte

Jeg kan ikke helt se ud af dit brev, hvorvidt I synes det er fint at jeres datter først sover kl 23 og så sover længe om morgenen eller hvorvidt I gerne vil have en rytme, hvor hun sover kl. 20 og står tidlig op?

Der er jo umiddelbart ikke tvivl om at din datter rent faktisk har en rytme, spørgsmålet er bare om I er glade for den rytme. Hvis I er det, så er det jo i princippet ikke noget problem, så skal du bare lære at finde ud af hvornår på dagen hun så skal have en middagslur og hvornår om aftenen hun powernapper - så er der i princippet intet i vejen for at hun går sent i seng.

På sigt tænker jeg dog at hun jo nok skal ud at passes og at det her vil være hensigtsmæssigt at hun spiser og sover på nogenlunde samme tidspunkt som andre børn og derfor synes jeg det kan være relevant at arbejde på dette.

Den bedste måde at gøre det på er ved at flytte det hele med 15-30 minutters interval dag efter dag. Det vil sige at du forsøger at putte hende 15-30 minutter før hver aften. I stedet for kl. 23, så forsøger du 22.30, så 22.15, så 21.50 eller hvad der nu passer og samtidig forsøge du så at vække hende lidt tidligere dag for dag. Hvis hun sover tidligere og tidligere, så vil hun sandsynligvis også selv vågne lidt tidligere om morgenen, men ellers må du vække hende. Så hun i stedet for at sove til kl. 10, bliver vækket kl. 9.30, kl. 9, kl. 8.15 osv. så I stille og roligt kommer ind i en rytme, som passer jer alle bedre.

Du skal altså gøre op med dig selv, om I vil have en rytme, hvor hun sover fra kl. 23-10, sover middagslur kl. 13.30-16.30 evt. tager en powernap kl. 18.30-19.20 og så er vågen om aftenen indtil hun sover igen kl. 23 ELLER om I vil arbejde aktivt på at få hende ind i en rytme, som måske passer bedre til et institutionsliv... som sagt er der i princippet intet i vejen for at hun sover som nu - hun regulerer jo tilsyneladende sit behov fint selv.

En anden plan for dagen, som I evt. kan arbejde på, kan se således ud:

Morgen 08: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30 Frugtmos, frisk frugt i hånden, appelsinbåde, melon, moden pære og lignende. Vand af kop

Flaske og puttes til formiddagslur ca 10

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Ristede rugbrødshumplere, agurkestænger ...


Annonce

... eller lignende i hånden vand af kop

Flaske og puttes til middagslur mellem 13-14

Eftermiddag 16: Flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt, vand af kop

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, mere og mere udgangspunkt i familiens mad, ris, sovs, kogte kartofler, kartoffelbåde, blomkål og broccolibuketter i hånden osv. Vand af kop

Puttes til natten med en flaske ca kl. 20

Sen aften 23-24: Flaske


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Tilbuddet af flasker afstemmes naturligvis efter hvornår hun sover og hvor meget hun spiser i løbet af dagen. Du skal regne med 4 måltider skemad og 4 flasker til et barn på 7 måneder.

Du lærer hende at falde i søvn selv i løbet af dagen først. Det er fint at tilbyde hende skemad og evt flaske hos dig og derefter skal hun så lægges i sin seng eller i sin barnevogn og puttes. Det er vigtigt at hun har en dyne, en voksipose eller lignende, så hun føler sig puttet. Om dagen kan du køre hende en tur, starte med at lade hende sidde op, kigge på verden osv. så hun stimuleres der og først lægges ned, når hun viser træthedstegn. Om aftenen må du forsøge at indføre et fast putteritual, en fast måde at putte hende på.

Det kan være fint at give hende en klud ved ansigtet - du kan godt indføre en putteklud nu. Det kan også være en lille blød bamse eller lignende, som du gør til en del af det at skulle sove. Det kan være måden du putter hende med dynen på, det kan være måden du kærtegner hende på, stryger hendes hår, holder hende i hånden, synger en sang, spiller en melodi, siger syyy, eller sååå osv.

Det er vigtigt at skabe genkendelighed omkring det at sove, da det gør hende tryg og rolig. Det at have faste ritualer er vigtigt for at kunne sove og det at føle sig puttet og hjælpes til fysisk ro og vigtigt for at kunne overgive sig til søvnen.

Hvorvidt jeres datter skal flyttes på eget værelse nu eller senere afhænger helt af hvordan du i øvrigt oplever at hun sover om natten - om I forstyrrer hinanden osv. I første omgang tænker jeg altså at du skal gøre op med dig selv, hvorvidt den rytme jeres datter har fungere eller om I skal arbejde på at lave en ny. Så skal du lærer hende at sove i sin barnevogn og i sengen om dagen og først derefter kan du begynde at ændre søvnvaner om aftenen.

Fortsat held og lykke og rigtig god påske!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Allergidisponerede børn

Når man taler om allergidisponerede børn skelner man imellem dobbelt forældre disposition og svær enkeltdisposition.

Dobbelt forældredisposition er når begge forældre har/har haft flerårig, svær lægediagnosticeret behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit, børneeksem eller sikker fødevareallergi).

Svær enkeltdisposition er når en af forældrene og/eller søskende har/har haft flerårig svær lægediagnosticeret, behandlingskrævende atopisk sygdom (Astma, rhinit,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce