Annonce

Annonce

Svar: Behov for mælk - 6 mdr.


12. marts 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære tvillingemor

I 7 måneders alderen vil de fleste børn blive sikret nok mælk ved 4 amninger/flasker i døgnet, når grød og mos også indeholder modermælkserstatning. I 8-9 måneders alderen nedsættes til 3 gange dagligt og i 10-12 måneders alderen vil 2 amninger/flasker (400ml) normalt være nok. I den alder kan de også begynde at få mere komælk, lidt tykmælk om eftermiddagen, ost osv.

Når man begynder med 4 måltider skemad, så er det rigtig godt at lade to af måltiderne være grød og de resterende være grøntsagsmos. Det er en fordel med grød morgen og eftermiddag og grøntsagsmos til frokost og aften. Grød om morgenen giver en god mæthed, grøntsagsmosen til frokost kan stille og roligt blive erstattet med grøntsager i stykker som naturligt supplement til rugbrødshapsere og grøntsager om aftenen indgår normalt også som en naturlig del af vores aftensmad. Det er jo meningen at børnene stille og roligt skal spise mere og mere familiemad, spise det vi spiser, på de tidspunkter hvor vi spiser det.

Du fortælle at drengene spiser store portioner og du skal naturligvis sikre dig at de ikke spiser så meget skemad at det tager pladsen op for deres mælkeindtag. Mælken er fortsat vigtig og udgør en stor del af deres indtag så længe de ikke er ældre - meget gerne ca 750ml dagligt ved siden af grød og mos.

En plan for dagen kan se således ud til et 7 måneders barn:

Tidlig morgen 06: Ammes/flaske

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk frugt at sidde med i hånden, appelsinbåde, melon, fersken og lignende. Evt. en ½ bolle med smør i små stykker, hvis du fornemmer at de er ved at være klar til at kunne tygge lidt brød, vand af kop

Sover formiddagslur

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og i takt med at de nærmer sig 8 måneders alderen så små bondebrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg. Giv hapserne med fingrene eller med en gaffel. Smørbart pålæg kan være leverpostej, sildepostej, makrel, rogn, smøreost osv. men det kan også være lidt grøntsags- eller frugtmos. Vand af kop

Evt. ...


Annonce

... ammes/flaske og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk frugt, ost i stænger at gnaske lidt i osv. Vand af kop

Aften 17.30-18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet er jeres mad, ris, grøntsager, kød, fisk, sovs osv. De gammeldagsretter er ofte rigtigt gode til børn, så det kan være f.eks. boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, laks og stuvet spinat, frikadeller og flødekartofler osv. og de kan få det hele. Det skal naturligvis moses, så konsistensen passer til dem. Ved siden af mosen kan de så begynde at få små hapsere og kan også selv sidde med en kartoffelbåd, kogte kartofler, kogte blomkåls og broccolibuketter osv. som de selv kan sidde og gnaske i. Vand af kop

Ammes/flaske og puttes til natten kl. 19-20


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Sen aften 23: Evt. Ammes/flaske - det afhænger helt at hvordan de ellers sover, drikker mælk i løbet af dagen osv. Enkelte børn vil i 7 måneders alderen springe mælken over inden midnat, men de fleste behøver den fortsat for at sove bedst om natten.

Med hensyn til at ligge på maven, så lyder det som om at jeres ene dreng godt kan være påvirket af måden han har ligget på i maven... Har I ikke talt med lægen omkring dette? Jeg tænker det vil være helt relevant at få en henvisning til en fysioterapeut der kan se om jeres dreng skulle have problemer med en stram halsmuskel eller lignende, som vil kræve behandling.

Ellers er det bedste I kan gøre at tumle med ham og lade ham ligge så meget på maven som muligt. Læg en pude eller et lille tæppe under brystkassen på ham, så han bliver løftet lidt op. Læg ham foran et spejl, så han kan se sig selv, når han løfter hovedet - læg ham foran sin bror, så de to kan ligge og kigge på hinanden. En sansegynge er en rigtig god idé, en stor gymnastikbold, hvor han/de lægges på maven og vippes lidt hen over kan også være godt. Men som sagt er det vigtigt at undersøge hvorvidt han har en stramhalsmuskel eller lignende, som kræver rigtig behandling.

Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fisk og børn

Det er vigtigt at børn tilbydes fisk. Gerne flere gange om ugen, det vil sige næsten hver dag til frokost og et par gange til aftensmad.

Det er vigtigt at børn tilbydes forskellige typer af fisk. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk. Fisk er rige på næringsstoffer som D-vitamin, selen og omega-3-fedtsyrer, som er meget vigtige for udviklingen af barnets hjerne.

Er dit barn mellem 0-14 år, er det vigtigt,...

Læs mere i Babylex

Reservebedste

En reservebedste er en ældre person, der gerne vil hjælpe småbørnsfamilier med at passe børnene, når de er syge, har brug for at blive hentet tidligt eller skal passes en dag, hvor forældrene skal i byen.

I nogle kommuner kan man søge om en reservebedste, hvis man er enlig og ikke har mulighed for at trække på sit netværk, men det er også muligt at søge en reservebedste privat.

Det kan være en rigtig god idé at have en reservebedste (M/K), som kan hjælpe i...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce