Svar: Et bud på en soveplan
Kære Signe
Jeg kan ikke lave en plan for dagen til et barn på kun 7 uger. Din datter er i den alder meget varierende i sit behov for søvn, mad, lyst til pludren osv. og hun kan ikke puttes efter bestemte tider og klokkeslet.
Men du kan godt begynde at indføre nogle faste ritualer når hun skal sove, det vil sige en fast måde at putte hende på. Det at have et fast ritual gør hende tryg og det vil på sigt give hende genkendelighed og gøre at hun, når hun så er 4 måneder gammel, begynder at kunne sove lidt mere efter en fast rytme - men altså ikke endnu.
Som hovedregel gælder at hun ikke kan være vågen i mere end max 2 timer af gangen og hun skal således ikke være vågen i 5 timer. Det vil sige at hun sover, kommer op, får mad, bliver skiftet, pludres med, får mad igen og sover igen. Hele tiden med få timers interval og hver gang du putter hende, så skal du gøre det på en bestemt måde. Altså amme hende, svøbe hende, give hende en sut/sutteklud ved ansigtet, synge en bestemt sang, gå en tur med hende eller hvad det nu kan være.
Det er prisværdigt at I går i seng med hende for ...
... at få hende til at sove, men det lyder som om at I forstyrrer hinanden og på sig vil det være rigtig godt at hun lærer at sove for sig selv. Derfor er det en rigtig god idé at I lærer hende at sove i sin lift, stiller liften i hendes seng, så hun stille og roligt lærer at det er der hun skal sove.
Om dagen puttes hun også i liften, men her stilles den så i barnevognen, når I har behov for at komme ud at gå en tur, så det at sove i barnevognen også er noget hun vendes til.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du skal gå ud fra at hun har behov for at sove 3-4 lure dagligt - ialt måske 6-7 timer og om natten vil hun sove mellem 9-10 timer - ialt måske 16 timer i døgnet. Nogle gange vil hun kun sove 1½ time, så skal hun op, have mad osv. igen og atter puttes efter kort tid, andre gange vil hun sove et par timer, måske 3 og så skal hun igen have mad, skiftes osv. og atter puttes efter et par timer. Du er nødt til at forsøge at følge hendes rytme.
Jeg håber at dette hjælper dig lidt videre på vej, se mit svar til dig fra den 9.03 om hvordan du putter hende og hjælper hende til ro. Rigtig meget held og lykke fortsat:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Fontanellen
Det bløde punkt, som barnet har oven i hovedet, kaldes fontanellen. Barnet fødes med flere fontaneller, som er de steder, hvor kranieknoglerne mødes og endnu ikke er vokset sammen. Når barnet skal fødes, er det rigtig smart, at kranieknoglerne er bevægelige, så hovedet lettere kan komme igennem fødselsvejen. Samtidig sikrer bevægeligheden, at der er plads til, at barnets hjerne kan vokse.
Der sker ikke noget ved at røre forsigtigt ved fontanellen, og du kan roligt rede med en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen ...
Jeg ville bare blot meddele dig, at det går så godt i øjeblikket at jeg næsten ikke kan få armene ned..
Jeg gik jo rundt og tumlede med tanker om at min datter "kørte" på mig osv.. Men du fortalte mig at hendes humør skifter rigtig hurtigt og at lige netop hendes alder / denne såkaldt selvstændighedsfase gør at det kan være svært for både forældre og barn..
Jeg tror, at fordi jeg er blevet opmærksom på det, så tager jeg det ikke mere personligt og det gør at jeg ikke bliver ked af det mere..
Hvor er det dog dejligt at der også er nogle perioder der faktisk går godt..
Jeg er sikker på at der ligger udfordringer der ude i fremtiden som venter på os, men dem kan jeg ikke komme udenom..
Så rigtig mange tak herfra Helen..
HVOR HAVDE DU DOG RET!!!!!!!!!!!!!
Med venlig hilsen
M´s Mor