Svar: Nok mad og væske?
Hej June
Det er altid svært at vurdere hvor meget væske barnet egentlig får, når man ammer, men børn har en fin måde at regulere dette selv.
Rent ernæringsmæssigt kan man sige at barnet efter 6 mdr´s alderen ikke længere har behov for at blive ammet om natten, men mange børn ammes dog stadig væk og har også behov for dette selv om de er fyldt 6 mdr.
Hvis du ønsker at skære ned på natamningen, således at du ammer om aftenen og igen når du selv går i seng, samt morgen, så kan du evt. springe amningen midt om natten væk. Du skal dog være sikker på at din datter så får hvad hun har behov for i løbet af dagen. Midt om natten kan du evt. tilbyde hende lidt vand og om dagen kan du tilbyde hende brystet efter et grød måltid.
Du beskriver hvordan hun har lidt svært ved at komme af med afføringen. Det kan både skyldes at hun mangler væske, men også være en reaktion på at hun er begyndt at få mere fast føde. Der behøver ikke at være noget 'unormalt' i dette.
Fra 6 mdr´s alderen kan du godt give din datter brød, kød og fisk. Brødet kan være skorper eller tvebakker, som hun kan holde i hånden og sutte på. På den måde får hun det blødgjort og vænner sig langsomt til det. Først omkring 8 ...
... mdr´s alderen begynder de fleste børn at kunne tygge og her kan man så give rugbrød og blødt brød uden kerner.
Sålænge din datter kun er 6 mdr. skal du fortsat begrænse indtaget af gluten. Det findes hovedsageligt i hvede, rug, byg og havre. En fin overgang til mere brød er blandt andet at give øllebrød og havregrød, men det skal fortsat være i begrænset mængde pga glutenindholdet.
Kød og fisk bør koges eller tilberedes i ovn. du kan give ca en spsk.fuld i din datter grøntsagsmos. Kogt hakket kød eller kogte kødstykker som du kører igennem en persillehakker, kan være godt at begynde med.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Fisk kan du mose med en gaffel. Det er godt at skifte imellem de forskellige fisketyper som laks, makrel, sild og tun eller torsk, rødspætte og torskerogn.
Omkring 7 mdr´s alderen kan en del børn spise 3-4 måltider mad. Da din datter nu er oppe på tre måltider kan du derfor forsøge at øge hende, når hun nærmer sig de 7 mdr. Når barnet er 8-9 mdr. kan du give 4-5 måltider skemad.
Efterhånden som din datter får mere og mere fast føde, vil måltiderne gøre det ud for ammemåltid og her kan du så drosle ned i ammehyppighed, så du f.eks. kun ammer morgen og aften.
Fortsat held og lykke og god appetit.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Røgede fisk og børn
Grillede og røgede fisk kan have et højt indhold af PAH (tjærestoffer), som kan være kræftfremkaldende. Derfor bør man ikke spise store mængder røget og grillet fisk, men det kan indgå som en del af en varieret kost.
Til børn er det en god idé at følge disse råd:
- Anvend så vidt muligt koldrøgning, fremfor varmt røgede fisk.
- Undgå røgeksponering af spiselige flader. På grillen bør fisken pakkes ind i folie.
- Vær opmærksom på at...
Klumpfod (varusfod)
I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.
Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to