Annonce

Annonce

Svar: Søvn og spisning


11. marts 2008

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Helena

At blive vugget er vigtigt for børn og en helt naturlig måde at berolige dem på. Det at blive vugget minder om tiden i livmoderen, hvor barnet blev bevæget lige så stille hver gang du gik omkring og derfor er det helt naturligt at børn finder ro ved dette - det er jo genkendeligt, tiden i livmoderen har varet længere end tiden udenfor...

Samtidig er det at blive vugget meget vigtigt for børns udvikling. Det at blive vugget stimulere balancen og når et barn bliver taget op, når et barn bliver holdt om, så holder det op med at græde, berøringen udløser oxytocin som er et hormon der får barnet til at slappe af og derfor bruger vi naturligt berøring i kontakten med vores børn. Både når de græder men naturligvis også når de skal sove.

Den dårlige samvittighed over at vugge dine drenge kan du derfor godt ligge hen et sted, hvor du glemmer den igen og så i stedet sige til dig selv at det er helt naturligt og omsorgsfuldt at vugge sit barn og hjælpe det til ro på den måde.

Når det er sagt, så er det naturligvis også vigtigt at din dreng stille og roligt lærer at sove for sig selv og her vil det hjælpe ham at være svøbt. Han skal svøbes rigtigt, så han har armene ind til kroppen og hjælpes til rent fysisk at holde sammen på sig selv. Og så skal han puttes på det tidspunkt, hvor du kan se at han er lige ved at falde i søvn, men endnu ikke sover dybt. Hvis du har en voksipose eller lignende, så er det også en god idé at putte ham i den og så ud i barnevognen og trille en lille tur. Du behøver ikke køre ham ...


Annonce

... langt, bare lige trille lidt, så han falder til ro men samtidig lærer at sove selvom vognen også holder stille.

Selvom din dreng umiddelbart har taget fint på siden fødslen, så må jeg give dig medhold i at det kan undre hvordan han kan drikke 200ml mme efter at han har ammet hos dig på begge sider... Det kan naturligvis være tilfældigt at du lige på det tidspunkt ikke har haft så meget mælk, men at du i øvrigt har mælk nok. Det kan dog ikke udelukkes at din drengs søvnproblemer og hyppige opvågninger skyldes at han egentlig har behov for lidt mere mad.

Jeg synes derfor du skal overveje om du endten kan lægge ham hyppigere til brystet, så du får stimuleret din mælkemængde yderligere eller om du en gang imellem, hvis du efter amning oplever ham urolig og søgende, skal prøve at tilbyde ham ekstra mælk på flaske, hvorefter han så forhåbentlig kan sove en længere lur.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


De gange hvor du oplever at han virker mæt, rolig og hel tilfreds efter amning - falder helt til ro, ligger dvask og med mælk i mundvigene og tydeligt viser at han er fyldt godt op - ja så skal du naturligvis ikke give ham noget. Men de gange hvor du 5 minutter efter at have ammet oplever at han atter søger, så synes jeg du skal tilbyde ham lidt ekstra.

Du må tro på at hvis han er sulten så spiser han og hvis han har fået nok, så vil han afvise mælken på flaske. Når du så putter ham så skal han svøbes, tilbydes en sut, evt. en sutteklud ved ansigtet som lugter lidt af mor og så skal han sove.

Fortsat held og lykke, håber du er hjulpet videre på vej.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil bare sige tusind tak for hjælpen! Det var et wake-up-call at få dit klare svar ... Dejligt at få at vide så entydigt at tingene ikke er i orden.

Alt går meget bedre nu, vi kan nemt aktivere ham, putning går stort set problemfrit nu og aflevering i vuggestue er også meget bedre. Det har været så godt at komme ud af den dårlige vane - jeg har bare ikke tidligere tænkt på at det var vaner der skulle ændres.

Tusind tak for hjælpen - det har betydet utrolig meget for os.

Med venlig hilsen
Rikke, mor til dreng på 21 måneder


Annonce