Svar: Sub akut eksem på brystet og vil ikke spise skemad
Kære Lillian
Tak for din tilbagemelding omkring eksem på brystet. Din beskrivelse hermed videregivet så andre kan drage nytte af din erfaring:o) Det er rigtig dejligt at høre at du har det så godt og at I fandt ud af hvad der var galt, super flot at du fortsat ammer og ikke gav op! Hatten af for det:o)
Med hensyn til grød og mos, så tænker jeg at nu hvor din datter er 6 måneder gammel, så må hun jo begynde at få rigtig mange ting og det er rigtig vigtigt at du tilbyder hende smagsvariation og dermed motiverer hende til at spise forskelligt.
Samtidig er det en rigtig god idé at du giver hende brødskorper, agurkestænger, stykker af frugt (appelsinbåde, fersken, melon og lignende) i hånden, så hun øver sig i at sidde med noget, finder ud af at mad kan smage forskelligt og finder ud af at det kan være dejligt at putte i munden.
Derudover er det rigtig vigtigt at du sørger for at tilbyde hende skemad, før du tilbyder hende brystet. Du skal ikke fokusere så meget på, hvor meget skemad du får i hende, få skefulde har også ret og det handler om at hun stille og roligt får bygget en vane, en rutine op omkring det at spise. Hun skal sidde med ved bordet, sidde i sin høje stol, hun skal hjælpes til at koncentrere sig omkring skemaden og spise mad som hun ser du også spiser.
Natamning behøver hun ikke mere og det er naturligvis klart at hun søger brystet ekstra om natten når hun ikke spiser om dagen og igen så spiser hun jo så ikke om dagen, hvis hun drikker meget mælk om natten.. det er en dum cirkel at komme ind i.
Jeg vil foreslå dig at du tilbyder din datter skemad 2-3 gange dagligt på faste tidspunkter, så hun vender sig til at det er sådan det er nu. Hun skal tilbydes forskellige typer grød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop sammen med og så brød og frugt i hånden at sidde med selv. Derudover skal hun tilbydes forskellige slags grøntsagsmos og i første omgang gør det ikke så meget om det er hjemmelavet eller købt - det vigtigste lige nu er at få hende til at spise.
Det vil sandsynligvis hjælpe dig med en fast plan for dagen, det vil sige at du nu skal begynde at kigge lidt mere på hvornår du ammer, hvornår du tilbyder skemad og ...
... mad i hånden og hvornår du putter hende til lurene i løbet af dagen. Jo mere genkendelighed der er omkring disse ting, jo mere tryg vil hun føle sig og jo mere vil hun forhåbentlig begynde at spise.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 8: Grød, risgrød, hirsegrød, havregrød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop.
Formiddag 9.30: Lidt frisk frugt i hånden at gnaske lidt i
Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10
Frokost 12: Øllebrød eller grøntsagsmos og evt begynde med lidt kogt kød eller fisk i mosen. Du kan vælge hjemmelavet mos eller købe lidt på glas. Vand af kop. Tilbydes lidt brødskorper, agurkestænger eller lignende i hånden
Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14
Eftermiddag 16: Ammes
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Powernap sen eftermiddag kan evt. springes over i denne alder
Aften 18: Grøntsagsmos begynde med lidt kogt kød eller fisk, evt. lidt frugtmos til dessert. Vand af kop. Får igen lidt brødskorper, agurkestænger eller lignende i hånden
Ammes og puttes til natten ca kl. 19-20
Sen aften 23/24: Ammes
Nat 23-05: Forsøge at undvære amning i dette tidsrum.
Prøv med forskellige skeer, forskelligt materiale, skeer i stål, i plast, i silikone, i ben.. hvad du nu har at forsøge dig med.
Sæt hende i den høje stol foran dig, hold skålen med mad i den ene hånd og skeen i den anden, fang hendes opmærksomhed og brug din mimik og dine lyde. Hun skal spejle sig i dit ansigt, så lad være at lægge bånd på dig selv, men prøv at åbne munden, så hun også gør det og så ind med skeen. Altså give åbne din mund, føre skeen til hendes mund, sætte ord på "Hej med dig, mmm, mam mam mam, mmm dejligt mad" - åbne munden, ind med skeen, synke og igen "mmm, mam mam" - åbne munden, ind med skeen, synke. Sådan bliver du ved i en lind strøm.
En gang imellem giver du hende lidt vand at drikke osv. men det er vigtigt at du hjælper hende med at holde koncentrationen fanget, og at du lader hende spejle sig i dig, i dit ansigt.
Gør det til en fast vane en daglig rytme 2-3 gange dagligt, så hun stille og roligt finder ud af hvad det her handler om:o)
Fortsat held og lykke med det hele:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Jordemoder
En jordemoder er uddannet til at hjælpe gravide, fødende og nye familier. Når du bliver gravid, så skal du i første omgang kontakte din læge. Lægen vil herefter automatisk sørge for at give besked til dit fødested, og dermed en jordemoder, som så vil indkalde dig til undersøgelse.
Som gravid er du, så vidt det er muligt, tilknyttet een jordemoder i hele graviditetsforløbet. Du (og din partner) vil blive kaldt til samtale og undersøgelser løbende gennem hele graviditeten, og I...
Øjenbetændelse
Øjenbetændelse kaldes også conjunctivitis. Det er betændelse i øjets bindehinde, som dækker indersiden af øjenlåget og det hvide af øjet.
Der er to former for øjenbetændelse - en mild og en svær.
Den milde øjenbetændelse opstår ofte hos forkølede børn. Øjet bliver let rødt, det løber i vand, og der kommer "gule klatter" i øjenkrogen, især efter søvn. Denne form for øjenbetændelse skyldes virus, som kun er lidt smitsom, og børn med denne form for øjenbetændelse må...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.