Svar: Ammes igen fuldt ud efter sygdom
Kære Mamamirakuli
Det er sådan at sygdom ødelægger alt - sovevaner, spisevaner osv. og det kan tit føles som om at man bliver sparket tilbage til start igen. Jeg kan godt forstå du føler det frustrerende, især fordi det jo så presser på i den anden ende, - han skal jo lære at leve af andet end brystmælk, når du skal begynde at arbejde.
Heldigvis har din dreng jo en alder nu, hvor han må få rigtig meget forskelligt og det er super godt at han har en naturlig nysgerrighed og gerne vil putte i munden. Det kan godt være at han har en aversion mod skeen og nogle gange hjælper det at tilbyde en anden type ske - en anden farve, en anden form, et andet materiale fordi den ske ikke forbindes med den medicin han har fået osv. En anden mor var så opfindsom at hun lavede en agurkeske, - skar en ske ud af agurk og brugte den i en overgang...:o)
Jeg tænker at det er vigtigt at I får en helt fast struktur på dagen, det vil sige helt faste tidspunkter at spise på og en fast rytme omkring det. Det gør ikke noget at han kun spiser 5 skefulde, det er vigtigt at fokusere på genkendeligheden og ikke indtaget. Selvom det ikke er meget der glider ned hver gang, så synes jeg altså at du skal tilbyde ham mad 4 gange dagligt, som er passende for hans alder og han skal have både moset mad og mad i stykker.
En fast plan for dagen giver genkendelighed og vil dermed godt kunne få betydning for hans indtag af skemad. Det at sidde ved bordet osv. på fast tid, kan gøre at han stille og roligt vender sig til hvad det er der foregår og vil gøre at han begynder at spise mere. Det er altså vigtigt at skabe rutiner som på sigt giver genkendelighed og dermed gør spisesituationen tryg igen.
Du kan købe mad fra glas og du kan give ham hjemmelavet mad. Han må få det hele - gerne små brødhapsere (du kan give ham små stykker af hjemmebagt bolle), du kan give ham små stykker af indmaden af en ...
... frikadelle, en kartoffelbåd, en kogt kartoffel, en kogt blomkål eller broccolibuket, du kan give ham ris, pasta (lasagne, pastaskruer osv obs. glutenindholdet), sovs af forskellig slags. Giv ham det samme som I får og sørg for at noget er moset og andet er i stykker.
Jeg har set børn helt ned i 7 måneders alderen spise med en gaffel og det kan du også forsøge - putte på og lade ham selv føre til munden. Jeg har naturligvis også set børn som i 9 måneders alderen endnu ikke kunne dette, men det er da et forsøg værd. Ellers kan du give ham med dine fingre og du kan også lade ham selv forsøge sig med fingrene - det går tit helt fint.
Netop lidt hjemmebagt bolle er godt i forhold til de hårde skorper nu hvor han har tænder og nemt bider et stykke af. Gode boller kan være havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
Du må også gerne lade ham smage lidt smoothies en gang imellem det kan jo gøre det ud for den frugtmos han måske ellers skulle have haft med ske - han må naturligvis ikke få honning osv. men de ting du nævner er umiddelbart helt okay.
Så mit råd til jer, er altså at du forsøger at appellere til hans lyst til mad netop ved at tilbyde ham det, som han ser I andre spiser. I skal spise til helt bestemte tider og han skal forbinde det at spise med noget rart og hyggeligt. I skal have nogle helt faste ritualer omkring måltiderne, så det giver genkendelighed og dermed på sigt bliver trygt for ham igen.
Jeg håber mine tanker hjælper jer videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Hormonbehandling
Hormonbehandling i forbindelse med fertilitet bliver brugt til at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne flere ægblærer (follikler). Ved en almindelig cyklus udvikles normalt én ægblære, og ved hormonstimulation tilstræber man, at der modnes mindst 4 æg. I nogle tilfælde kan der udtages mellem 8-12 æg.
Der findes forskellige typer af hormonbehandling, og hvilken type der vælges afhænger af den enkelte kvinde, årsagerne til barnløshed, og evt. tidligere...
Prævention - efter fødsel
Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.
Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.
I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.