Annonce

Annonce

Svar: Morsyge, pasning og sødmælk


5. marts 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Pernille

Ja sikke en masse:o)

Hvad skal jeg næsten sige til det med farmor - da jeres forhold tilsyneladende er lidt anstrengt, så lyder det hårdt at skulle have hende boende i 6 dage, måske netop derfor vil det være rart at komme lidt ud alene med din mand,- modsat kan jeg godt forstå du ikke ønsker at hun skal passe Lucas, da de to ikke kender hinanden...

Selvfølgelig kan du sige nej, men du må gøre op med dig selv, hvad der er dit største behov. Det er helt naturligt at Lucas begynder at have lidt afstandstagen overfor fremmede og jeg mener derfor heller ikke at der er nogen idé i at lade farmor passe ham i længere tid, eller om aftenen, hvor han sandsynligvis har mest brug for sin mor. De to kender ikke hinanden, han føler ingen tilknytning til hende - hun er jo fremmede for ham.

At få ham passet vil derfor være jeres behov og hendes behov og ikke Lucas' behov og det skal man naturligvis gøre sig klart. Det betyder ikke at hun ikke kan passe ham et par timer, men lad det være i dagtimerne og lad det ikke være de første dage, men først når de har set hinanden lidt an og du fornemmer om han føler sig tryg nok ved sin farmor.

Det er jo klart nok at hun gerne vil være en del af hans liv, at hun gerne vil passe ham, være sammen med ham, nusse om ham osv. når hun nu kan se at muligheden er der. Det er den jo ikke ellers, fordi I bor så langt fra hinanden.

Så du skal altså gøre op med dig selv, hvad du har det bedst med og vent med at tage den endelige beslutning til du ser hvordan det går, når hun har været der et par dage...:o)

Med hensyn til den fase Lucas gennemgår, så er det rigtigt at der sker meget med ham i øjeblikket. Han begynder at koordinere sine bevægelser mere, drejer sig rundt bevidst efter legetøj, forsøger at krybe på gulvet, han sover uroligt, får sig lagt i stillinger som han ikke selv kan komme væk fra og har derfor brug for at du om natten hjælper ham med at blive lagt god igen, blive kærtegnet og få dynen om sig.

Han bliver let utilfreds og det er ...


Annonce

... som om du skal beskæftige ham hele tiden, han bruger sin stemme rigtig meget, skriger i høje toner og bruger også sine læber til at lave forskellige lyde med. Måske er han heller ikke så interesseret i at spise lige i øjeblikket og det er netop vigtigt at tilbyde ham større og større variation for at ting ikke bliver for kedelige. Der skal ligesom hele tiden nye oplevelser til - også når det drejer sig om mad.

Derfor er det en rigtig god idé at tilbyde ham mere og mere af jeres mad og hvis du bruger sødmælk i madlavningen så må han gerne få det samme som I spiser. Det vil sige at hvis du laver kartoffelmos med sødmælk så kan I spise det samme og hvis du laver lidt sovs med sødmælk og/eller fløde, kan han også få lidt af det. Det kan være alle slags sovs, naturligvis ikke med alt for meget salt og stærke krydderier, men samtidig også noget som smager. Hvis du laver lidt millionbøf eller pastasovs, hvor kødet ikke har stået og svitset hårdt på panden men mere har stået og simret i sovs, så må han også meget gerne få lidt af dette sammen med sin grøntsagsmos.

Grunden til at vi i Danmark anbefaler sødmælk fra 6 måneder er netop fordi vi mener, at det er vigtigt at barnet fra denne alder begynder at spise mad som tager udgangspunkt i familiens mad. Det betyder ikke at barnet skal til at drikke store mængder sødmælk, men at det altså kan gives i små mængder. Først fra 9 måneders alderen kan sødmælk og sødmælksprodukter begynde at udgøre en større del af barnets indtag og du kan derfor her begynde at tilbyde ham lidt tykmælk eller lignende.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er dog modermælk eller modermælkserstatning der fortsat skal udgøre størstedelen af hans mælkeindtag og han bør få dette helt frem til 12 måneders alderen. I visse lande (bl.a.) England mener jeg faktisk at de plejer at anbefale at barnet først tilbydes komælk fra 12 måneders alderen...?

Det er en rigtig god idé med en barnevognssele nu!

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, og rigtig meget held og lykke med at have din svigermor på besøg... :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dit svar på min sidste henvendelse. Jeg blev i meget bedre humør efter at have læst det. Min mand og jeg har talt en masse sammen, og der er faldet ro over hverdagen igen. Tusinde tak!

Ermelin - mor til pige på 3 måneder


Annonce