Svar: Fast døgnrytme - 11 mdr.
Kære Trine
De fleste børn vil først kunne nøjes med en lidt længere middagslur når de er mellem 12-18 måneder gamle, men da jeres dreng har tendens til at sove lidt længe om morgenen, så tænker jeg faktisk at I måske skulle forsøge om ikke det kunne være en mulighed hos jer - han er trods alt 11 måneder nu og når han skal begynde i institution om et par måneder, så vil det jo være meget passende om det kan lade sig gøre.
Jeg tænker om I derfor skulle forsøge med en dagsrytme, hvor han står op kl. 9, får morgenmad, leger osv. så får han frokost kl. 11.30-12, som det nu passer og så puttes han til middagslur, hvor han så kan sove godt 2 timer.
Jeg tænker at det med at vække om morgenen skal I afvente og se hvad der sker, når I nu forsøger med en lidt længere lur midt på dagen i stedet. Det vil sandsynligvis påvirke hans sove tidspunkt om aftenen og dermed også hans tidspunkt at stå op på og derfor vil det (hvis alt går som ønsket) passe med at han, når han starter i institution, kommer op om morgenen, bliver afleveret, sover middagslur osv. sammen med de andre. Ofte sover de nemlig lidt tidligere end jeg har beskrevet her.. puttes måske allerede til lur kl. 12.
Med hensyn til at han vågner om natten, så tænker jeg at det faktisk godt kan handle om at han falder i søvn i jeres favn og flyttes, når han sover. Det vil sige at når han vågner op af en drøm eller vågner lidt fordi han vil skifte stilling, så oplever han at ligge et andet sted end han er faldet i søvn og det er utrygt for ham. Derfor falder han ikke i søvn igen, men vågner yderligere op og er ked af det og søger jer.
Det er derfor en rigtig god idé, hvis I kunne lære ham at falde i søvn i sengen, så han oplever og lærer at det ...
... er der hans skal sove. Det vil på sigt hjælpe ham til at komme videre i søvnen og kunne skifte søvnfaser uden jeres hjælp.
Da han har meget brug for tryghed og nærhed og fysisk kontakt når han skal sove, så vil det være rigtig fint at I starter putteritualet som nu, men at I så forsøger at putte ham i sengen og så sidde ved siden af ham, holde ham i hånden, kærtegne ham, evt. lade ham få sin flaske imens han ligger ned i sengen. Og så kan I sidde og synge lidt eller sætte vuggeviser på eller læse en historie.
Nogle børn har brug for at man sidder der, er der for dem og de lægger sig roligt til at sove i løbet af nogle minutter. Hvis han gør det, så er det fint. Men andre børn ser det som tegn til at vi skal lege og underholde og er det tilfældet, så er det en god idé at gå - dog hele tiden gå frem og tilbage, så han ved at I er der, betrygge ham i at I passer på ham, er der for ham osv. men samtidig vise ham at der ikke skal leges nu, men at der skal soves.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Tidspunktet for hvornår I kan putte ham om aftenen afhænger helt af hvor sent han står op fra sin middagslur - hvis man således forestiller sig at han står op kl. 9, puttes til middagslur kl. 12.30/13 og sover et par timer, så han står op kl. 15, så vil du kunne putte ham tidligere til natten.
De fleste børn på et år, vil have behov for at sove 2-3 timer til middag (fordelt på 1-2 lure) og så sove 11½-12 timer om natten. Sammenlagt 13-14 timer i døgnet. Hvis jeres dreng sover fra 21-9, så sover han f.eks. 12 timer om natten og behøver således måske kun 1½ times middagslur, men sover han tidligere og står tidligere op, så kan længden af middagslur også variere...
Jeg håber I kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Quinoa
Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.
Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...
K-vitamin til baby
Sundhedsstyrelsen (og WHO) anbefaler, at alle nyfødte babyer får K-vitamin lige efter fødslen. Dette gives som injektion i låret og er med til at forhindre indre blødninger. Når barnet har fået K-vitamin denne ene gang, skal det ikke gives igen.
Børn der ammes, får ikke ret meget K-vitamin via modermælken, og det betyder, at de har større risiko for K-vitaminmangel. K-vitamin dannes også i vores tarmsystem, og da nyfødte børn har et umodent tarmsystem, vil de ikke selv kunne...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.