Svar: Manglende sammenhængende søvn
Kære K
Jeg kan godt se af dit brev, at du har gjort dit rigtigt mange overvejelser og det er rigtig godt, at du har udelukket f.eks. smerter fra ørerne.
Jeg kan godt forstå at du tænker, at det heller ikke kan handle om udviklingstrin, da det jo også burde gøre sig gældende ved søvnen om dagen. Umiddelbart så tænker jeg dog at det sagtens kan handle om at din dreng jo er igang med en stor udvikling i øjeblikket. Du fortæller at han er begyndt at gøre tegn til at kravle og det tyder jo på en begyndende separationsfase. Samtidig fortæller du også at han falder til ro, hvis du lægger hånden på ham og på den måde betrygger ham om natten og det tyder jo igen på, at der hos jer er tale om at han lige nu har behov for lidt ekstra tryghed.
Hvis du har mulighed for det, så vil jeg foreslå dig at du tager den ene tremmeside af hans seng og så stiller sengen helt op til din. På den måde kan han fortsat ligge ved siden af dig om natten, du kan berolige ham med en hånd osv., men samtidig kan han lære at sove i sin egen seng og føle sig tryg ved det.
Derudover tænker jeg at hans søvnbehov lyder som om det bliver dækket godt ind. Du fortæller at han sover fra ca 19-20 og vågner næste morgen mellem 5-6. Det vil sige en nattesøvn på 10-11 timer. Om dagen sover han en morgenlur imens han ammes tidlig morgen + 1 times lur om morgen + 1½ times lur til frokost + en gang imellem en powernap om eftermiddagen. Det giver mellem 13-14 timer i døgnet - helt alderssvarende og dækker hans behov. Nogle dage sover han endda mere end dette.
Det der derfor kunne hjælpe jer, var måske lidt mere struktur på hverdagen, at du forsøger med lidt mere fast rytme, holde ...
... lidt gang i ham, så han ikke sover for tidligt og samtidig forsøger at holde ham lidt sovende, når han så sover, så han får en god lang lur.
En plan for dagen til et 7 måneders barn kunne se således ud:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop
Formiddag 9.30: ½ banan eller noget andet frugtmos eller frisk frugt, vand af kop. Evt lidt brødskorpe at sidde med i hånden
Tilbydes evt. amning og puttes til formiddagslur kl. 10, sover en times tid
Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, rester fra aftensmaden og mere og mere familiemad generelt. Mad som smager af noget, mad som kræver at han begynder at tygge og bruge sin mundmotorik mere, vand af kop
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Ammes og puttes til middagslur mellem 13-14, sover et par timer
Eftermiddag 15.30-16: En portion flerkornsgrød med frugtmos, vand af kop, tilbydes frisk frugt at sidde med - appelsin, melon, moden pære, fersken, mv.
Aften 18: Grøntsagsmos med kød og fisk og mere og mere udgangspunkt i jeres mad, ris, sovs, grøntsager - kogte blomkål og broccolihoveder, kartoffelbåde og lignende som han kan sidde med i hånden, små stykker af indmaden af en frikadelle moset ned i grøntsagsmosen osv. Både mad som er moset og mad som han selv kan forsøge at sidde at spise. Vand af kop, evt. lidt frugtmos til dessert.
Puttes til natten med amning 19.30
Sen aften 23-24: Amning
Nat 23/24-05/06: Så vidt muligt ikke amning
Jeg håber du kan følge mine tanker og tænker at ovenstående plan vil hjælpe dig lidt videre. Når og hvis du vil forsøge at ændre lidt på tiderne, så gør det gradvist, så din dreng kan nå at følge med.
Fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Opkast - baby og børn
Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring.
Opkastning hænger ofte sammen med, at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Barnet vil ofte have ondt i maven, virke slap og træt, vil måske vægre sig mod at spise. Sammen med opkastning kommer...
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.