Annonce

Annonce

Svar: Mad og udvikling


19. februar 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Lena

Tak for dine ord til mig - jeg har skam ikke holdt ferie, selvom brevkassen var lukket. Jeg er ved at skrive en bog, så det blev vinterferien brugt til:o)

Det lyder som om at Magnus stortrives og har det rigtig dejligt:o) Det er rigtigt at du nu hvor han er blevet 6 måneder, meget gerne må begynde med lidt mere smag og variation og det er vigtigt at maden tager mere og mere udgangspunkt i det I spiser.

Det er rigtigt at det er en god idé at gøre maden lidt mere grov. I første omgang, så tænker jeg at det at du nu skal til at komme lidt kogt kød og fisk i mosen, naturligt vil give mosen lidt struktur, så den ikke er helt lind og derfor behøver du ikke også mose med en gaffel. Det kan du begynde på omkring 7 måneders alderen.

Når du skal give ham kød og fisk i mosen, så det det ofte en fordel at begynde med hakket kød, det kan koges til små kødboller som du kan have liggende parat i fryseren eller du kan bruge indmaden af en frikadelle. Kødsovs og lignende som ikke er hårdt stegt på panden, men som mere har stået og simret i tomatsovs er også helt fint. Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fisk - kogt eller lavet i ovnen. De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og her må han gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Børn kan tit godt lide de lidt gammeldags retter og hvis du kan lave lidt sovs med sødmælk, så kan du give hans mos lidt smag ved at bruge det. Du må også meget gerne give ham ris og lignende om aftenen, det vil også gøre at han skal tygge lidt og lidt ris i en grøntsagsmos kan også være med til at gøre den lidt grovere og på den måde lære ham at tygge og arbejde med maden på en anden måde. Du kan f.eks. lave boller i karry, kartoffelmos og millionbøf eller mose lidt flødekartofler med indmaden af en frikadelle - det er helt okay, at du giver ham dette, men naturligvis i en konsistens som han kan kapere. Derfor må du mose det, så det passer til ham.

Du kan købe grød og mos som er industrielt lavet og du kan give ham mad, som du selv laver. Nogle gange er det praktisk at bruge det man køber, om aftenen er det oplagt at tilbyde ham mad, som tager udgangspunkt i den mad I andre spiser og at du sørger for at give ham så stor variation som muligt. Rester fra aftensmaden kan gemmes og gives til frokost næste dag.

Du kan lave mos af alle slags grøntsager: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, ...


Annonce

... pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.

Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes

Morgen kl. 7.30-8.00: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30: Lidt frugtmos, sidde med lidt brødskorper og lignende i hånden, gnaske i og vand af kop.

Ammes og puttes til formiddagslur ca kl. 10, sover måske en times tid

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, Sidde med lidt brødskorper, agurkestænger og lignende i hånden, vand af kop

Ammes og puttes ca kl. 13, sover måske 2½-3 timer

Eftermiddag 16: Ammes og sidde i sin høje stol, får lidt frisk frugt, appelsinskiver, melon, en moden pære eller ligende i hånden, vand af kop


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Springe powernap over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Mere og mere udgangspunkt i jeres mad, mad som smager af noget. Sidde med lidt brødskorper, agurkestænger og ligende i hånden. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23: Ammes

Nat 23-05: Så vidt muligt ikke amning, men sove.

Med hensyn til Magnus' opvågninger om natten, så tænker jeg at det hænger sammen med at han sover ret meget i løbet af dagen. Han sover lang middagslur og powernapper ofte derudover. Derfor vågner han naturligt om natten, fordi han faktisk sover hvad han behøver om dagen og aftenen.

Det er rigtigt at børn i Magnus' alder godt kan vågne og ligge og pludre om natten - der er stille og de elsker at ligge og høre deres egen stemme. Det er en del af udviklingen. Så længe han ikke er ked af det, eller ønsker at I skal underholde ham, så er det jo også fint nok, jeg tænker at i takt med at han ændrer søvnrytme om dagen, så vil det også påvirke hans søvn om natten.

Med hensyn til at trille, så vil de fleste børn starte med at trille fra mave til ryg og vil først derefter trille fra ryg til mave. Magnus har derfor gjort det lidt omvendt og det er helt okay, sådan kan det også være.

Han lyder ikke til at mangle noget, men lyder til at være rigtig godt med i sin motoriske og verbale udvikling. En super skøn dreng, som trives rigtig godt. Han lyder meget alderssvarende i det du fortæller - dejlig dreng:o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Appetit

Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.

Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.

Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce