Annonce

Annonce

Svar: Lidt om kost


17. januar 2008

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Rikke

Tak for dine pæne ord til mig, jeg er glad for at høre at du kunne bruge mit sidste svar:o) Det er også rigtig dejligt at høre, at en fast plan for dagen har hjulpet jer lidt videre frem.

Med hensyn til mad til små børn, så har sundhedsstyrelsen lavet bog "Mad til spædbørn og småbørn", som du kan købe på apoteket. Her kan du læse sundhedsstyrelsens retningslinier, læse om mælk, kød, fisk osv. i forhold til de forskellige aldre. Hvis du mangler inspiration i forhold til forskellige retter, så findes der en del kogebøger også med mad til spæd og småbørn. Blandt andet har forfatteren Annabel Karmel udgivet en del, hvoraf flere også er oversat til dansk. Du kan dog også finde kogebøger af danske forfattere:o)

Det er rigtig fint at give grøntsagsmos 2 gange dagligt og grød en gang dagligt. Nu hvor hun er blevet 6 måneder, så må du dog meget gerne forsøge med de lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød og flerkornsgrød - måske hun bedre kan lide det. De er gode til at holde lidt gang i maven sammen med grøntsagsmos, så det er godt at hun får begge dele:o)

Du kan bruge både olie og smør og det anbefales faktisk at du skifter lidt imellem det, så hun får lidt variation. Det vil sige at du giver hende olie af forskellige slags og også bruge rigtig smør samt forskellige blandingsprodukter som kærgården og lignende. Af olie kan du bruge vindruekerneolie, solsikkeolie, olivenolie, raspolie, - tidselolie vælger mange faktisk at bruge til deres børn... brug den olie du bruger i madlavningen normalt og varier det.

Netop nu hvor hun er 6 ...


Annonce

... måneder gammel, så må hun gerne begynde at få mere af din mad. Det vil sige at hvis du laver en kartoffelmos med sødmælk, så kan I begge spise den samme mos. Hvis du laver lidt sovs eller lignende, så giv hende også lidt af dette. Hun må gerne få mad som smager af noget, mad som tager udgangspunkt i det du spiser. Jeg synes ikke at du skal begynde at give hende sødmælk at drikke, hun skal ikke have ret store mængder, men det som indgår i madlavningen må hun gerne få og måske hun godt kan lide havregrød, hvis det er lavet med sødmælk og en smørklat...?

Kød og fisk må du også gerne begynde at bruge i grøntsagsmosen. Start med de lyse typer, kalkun, kylling, svin, kalv, okse i nævnte rækkefølge og giv også torsk, rødspætte og måske lidt laks - hvad du nu selv får og hvad du tænker kan passe. Kød og fisk skal koges eller laves i ovn.

Med hensyn til mælk og indtag via bryst og flaske, så er det jo vigtigt at hun får nok at spise og drikke i løbet af dagen, så du er sikker på at det ikke er derfor hun vågner om natten.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du skal derfor sikre dig at hun får, hvad hun har behov for dagen igennem. Sen aften omkring midnat er det også godt at give hende en flaske men midt nat må du forsøge at undvære mælken. Ved siden af 3 måltider skemad, så skal du stadig regne med ca 5 flasker eller amninger.

Med hensyn til den første tand (tillykke med den:o)) så er det fint at børste den dagligt, gerne både morgen og aften og du må gerne bruge lidt tandpasta svarende til størrelsen af hendes lillefingernegl.

Håber du hermed er hjulpet lidt videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Du har hjulpet mig med at få min datter til at sove i egen seng og sidenhen på eget værelse og det er bare gået SÅ fint! Jeg fulgte dine råd til punkt og prikke og det virkede fra første aften. Jeg er imponeret.

Tak fra Winnie, mor til pige på 8 måneder


Annonce