Svar: Bider stykker af og kaster op, stå selv og tilberedning af fisk
Hej med dig
Har din dreng fået tænder? Nogle gange så dur det ikke rigtigt med for meget brød, agurk og lignede i hånden, når børn først får tænder, for så får de meget let bidt et stykke af, som de kan komme til at sluge.
Du kan udmærket forsøge med en gulerod og den skal af samme grund ikke koges, da han så igen får bidt noget af. Giv ham den bare rå men skrællet i hånden. Du kan også prøve med lidt blødere brød, f.eks. en lille smule franskbrød med lidt skorpe på eller ½ bolle. Du skal naturligvis være opmærksom på hvedeindholdet i forhold til gluten, men fordelen ved det lidt bløde brød er at han måske så nemmere kan opløse det med sit spyt og således ikke så let får det bide i små stykker.
Din dreng må gerne stå når han står hos dig, du må gerne have ham stående på dine lår og han må meget gerne stå hos dig og hoppe op og ned - det er godt for ham og det giver dig gode armmuskler... Men du må ikke stille ham op ved ting, han skal ikke stå ved noget, før han selv begynder at rejse sig, trækker sig op ved armene for at stå.
Det er meget vigtigt at han i stedet hjælpes med at trille omkring på gulvet, - fra mave til ryg og fra ryg til mave, rundt og rundt. Du må meget gerne lave nogle bevægelege med ham, det kan være:
- Han ligger på ryggen og du cykler med hans ben imens du f.eks. synger 'hjulene på bussen drejer rundt'
- Han ligger på ryggen, grib om hans hænder og håndled og lad ham selv være med til at trække sig op. Først op i siddende stilling og derefter forsigtigt op at stå
- Han ligger på ryggen, tag fat om læggen og bøj i hans hofte og knæ. Lad hans underkrop rulle fra side til side.
- Hjælp ham med at dreje fra side til side, ved at lade ham række efter noget legetøj.
- Du kan også bruge en stor gymnastikbold, som du lægger ham hen over og vugger ham frem og tilbage på bolden.
Legetøj ...
... kan være:
Dig selv, barnet selv, spejl, vugge, luftture/gyngeture i f.eks. et lagen, sansetæppe, ting/rangler ophængt, legetøj som ruller. Legetøj med farver og lyde. Bolde som triller, bolde med vand, ting som kan trækkes.
Svømning er også rigtig godt, hvis I har mulighed for dette, hvor I bor.
Med hensyn til fisk, så kan du tilberede fisk ved at koge det eller dampe det i ovn eller mikroovn. Det er godt at skifte mellem fede fisk, som laks, sild, makrel og tun, og magre fisk som torsk, sej, rødspætte og torskerogn. Når barnet tygger godt, skæres fiskekødet ud i passende små stykker. Husk at fjerne alle fiskeben.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Alle slags fisk, friske eller frosne kan bruges og du kan gøre det at du, når du koger grøntsager til mosen, så tager et stykke fisk og lader koge med de sidste minutter. Du kan også tage et par 'torskebukser', pakke dem ind i madpapir og småkoge dem ca 20 minutter i en gryde. Efter kogning fjernes madpapir og hinden rundt om rognen og den kogte rogn moses med en gaffel.
I ovnen lægger du fisken i et smurt ovnfastfad og stiler ovnen på ca 200 grader og lader fisken stå derinde til den har skiftet farve og ser passende ud - mellem 10-20 minutter er som regel nok. Det vil sige at hvis I selv får lidt laks eller lignende om aftenen lavet i ovn, så må du altså meget gerne give det samme til din dreng.
Fisk er velegnet til frysning endten rå (fersk) eller tilberedt. Det er en fordel med små portioner i fryseren. Når det skal bruges, så skal du optø det i en skål i køleskabet. Du kan også lade det optå i en plastpose i koldt vand, hvis det skal gå lidt hurtigere men optøning i varmt vand frarådes på grund af bakterier. Det samme gælder i øvrigt for kød.
Jeg tror jeg kom igennem det hele, dejligt og sjovt at høre at du også følger med på tekst-tv... jeg skal tænke på det næste gang:o) Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:
28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.
Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...
Viden om børn:
Udvikling - børn
Børns motoriske udvikling er forskellig, men du kan bruge følgende rettesnor:
1 mdr.: Barnet prøver at løfte hovedet fra underlaget, når det ligger på maven
2-3 mdr.: Støtter på underarmene og løfter hoved og bryst fra underlaget.
4 mdr.: Kan selv holde hovedet i siddende stilling. Begynder at trille rundt fra mave til ryg. Rækker ud efter ting.
5 mdr.: Hvis barnet får hjælp til at sidde op, vil det sidde med rank ryg og hovedet i fin...
Børnevaccinationsprogram
I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:
3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1
5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2
12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3
15 mdr.: MFR 1
4 år.: MFR 2
5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination
12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.
Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?
Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.
Tak for det!
Kærlig hilsen
Mor.