Annonce

Annonce

Svar: Feber igen


15. januar 2008

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Lise og lille Emma

Feber skyldes normalt at barnet har fået en infektion og det får børn rigtig mange af hele barndommen igennem. For det meste drejer det sig om ufarlige virusinfektioner, og det bedste man så kan gøre er at tage sig af sit barn og sørge for at det især får nok at drikke.

Der er forskellige ting, som man skal holde øje med, når børn har feber:

1. Hvor høj er barnets temperatur? Hvis temperaturen er meget høj det vil sige mellem 39 grader og derover, så skal man altid ringe til lægen. Det er vigtigt at man tager temperaturen, når barnet er afslappet og ikke lige har ligget under en meget varm dyne.
Hvis temperaturen stiger meget hurtigt, så er der børn som kan få feberkramper og man er normalt ikke i tvivl, når dette sker. Børn som har høj feber kan dog få muskelsitren og det er ikke det samme som kramper

2. Det er også vigtigt at man tager temperaturen rigtigt og det bedste sted er i barnets endetarm. En temperatur i øret er simpelthen ikke sikker nok, hos et sygt barn

3. Man skal også se på hvor længe barnet har haft feber. hvis det kun drejer sig om et par dage og barnet iøvrigt er upåvirket, så drejer det sig normalt bare om en mild virusinfektion, hvis feberen varer 3-4 dage, så vil det være fornuftigt at lægen ser barnet og undersøger barnet for at finde ud af om der er tale om en anden form for infektion.

4. Man skal også vurdere om barnet har ondt eller om barnet opfører sig anderledes end det plejer. Det der hedder barnets almene tilstand. Det handler f.eks. om hvorvidt barnet spiser, tager væske til sig, leger, pludrer, græder meget. Man skal også se på om barnet har udslæt eller andre ting som kunne tyde på en infektion, hvordan er hudfarven, kinderne, øjnene, vejrtrækningen. Er barnet sløvt, ligger slapt hen osv.

5. Man skal være opmærksom på at børnepanodil nedsætter temperaturen og derfor er det vigtigt at man måler barnets temperatur inden barnet får dette. Man skal også være opmærksom på at det kan sløre barnets symptomer, så det kan være sværere at se hvordan barnet egentlig har det. Derfor skal børnepanodil altid gives efter aftale med lægen.

Hvis man er det mindste i tvivl eller bekymret omkring sit barn, så skal man altid kontakte lægen. Det er bedre at gøre det en gang for meget... :o)

Alle børn bliver forkølede også børn der ammes 100 pct! ...


Annonce

... Den dårlige samvittighed kan du ikke bruge til noget og jeg synes det er rigtig flot at du både har ammet og malket ud, så hun fik din udmalkede mælk på flaske. Det kræver rigtig meget at kunne gøre det!

Det er selvfølgelig rigtigt at amning er med til at styrke immunforsvaret, men du har jo også ammet og har tilmed givet din mælk på flaske, så din datter har jo fået meget af din mælk og i ret lang tid faktisk:o)

I sundhedsstyrelsens bog "Vellykket Amning" fortælles at der er lavet danske undersøgelser, som viser at børn der bliver ammet i mindst 4 måneder, har nedsat risiko for mellemørebetændelse, hvæsende vejrtrækning, høj feber, mave-tarm symptomer mv. Der er også lavet undersøgelser som viser at disse sygdomme forekommer mindre hyppigt blandt børn, der er blev ammet mere end 9 uger. Man ved også at amningens effekt er størst hos spæde børn og hvor hygiejne- og sanitetsforholdene er dårlige - ikke et problem for os i Danmark eller i England for den sags skyld... :o)


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Din datters immunforsvar styrkes især via hendes indtag af mad og det er vigtigt at du sørger for at give hende så meget variation som muligt, så hun får både frugt, grønt, protein gennem kød, gode fedtstoffer fra fisk osv.

Du kan overveje om du vil give hende ACD-dråber i stedet for kun D.. det er en mulighed. Nogle forældre vælger også at give deres børn Biostrath, som er et kosttilskud. Den danske sundhedsstyrelse siger: "Kosttilskud er uegnede og unødvendige for børn under 1 år... Kosttilskud må ikke markedsføres som havende en forebyggende eller helbredende virkning. Det er således i strid med fødevarelovgivningen, hvis producenterne hævder, at man kan forebygge eller helbrede sygdomme med et kosttilskud." (citat, sst. anbefalinger for spædbarnets ernæring 2005).

Med hensyn til om sygdomme styrker immunforsvaret, ja så kender jeg godt til den snak... men der er jo mange ting som spiller ind på vores immunforsvar og jeg tror desværre ikke det er helt så enkelt. Det er jo f.eks. også vigtigt at den ene sygdom ikke afløser den anden, men at vi indimellem lige når at restituere os, komme til hægter igen inden ny sygdom rammer... Ud over kosten og også amning.. så spiller stress, livsstil, motion, forurening osv jo også ind på vores immunforsvar.

Jeg håber at du kan bruge mine tanker lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det går bare rigtig godt med vores datter :) Vi har ingen kamp ved sengetid længere, hun er endelig begyndt at gå selv og hun stortrives.

Tak, Cecilies mor


Annonce