Svar: Stadig meget vågen om natten - nye tiltag?
Kære Louise
Det er prisværdigt og rigtig godt at du har ammet så hyppigt, og hvis det har øget din mælkemængde så er det godt, effekt har det dog ikke haft og derfor synes jeg det lyder relevant at du begynder at tilbyde din datter noget mere og andet end modermælk.
Du skriver at det har betydet meget for dig at amme fuldt ud til hun er 6 måneder - hvordan har du det så med at skulle give noget andet, hånden på hjertet? Jeg spørger fordi du også kan overveje om du vil malke ud, både for at stimulere til mere mælk, men også for at du så kan supplere din datter med din mælk på flaske. Børn spiser jo ofte mere på flasken end de gør ved brystet og på den måde ville du måske kunne få hende til at rumme en større mængde end hun gør nu. Samtidig tænker jeg også at det er meget hårdt at finde tid og overskud til at malke ud, samtidig med at du jo også skal passe lillepigen og det kan hurtigt blive alt for meget...
Så når jeg ser tingene ude fra og ikke har nogen følelser involveret ligesom du har, så tænker jeg at tiden vil være bedre givet ud, hvis du giver hende en flaske med vælling.
Vælling er i princippet det samme som en tynd grød og børn behøver ofte ikke vælling, det kan springes over. Vælling har dog den fordel at barnet jo får det af flaske, drikker det som mælk, barnet sutter og finder roen, sover. Samtidig får barnet også en noget større mængde i maven med vælling, din datter vil kun spise 4-5 tsk grød til at begynde med, men hun kan måske sagtens drikke 150-200ml vælling.
Vælling og modermælkserstatning har er også lidt længere tid om at blive fordøjet end modermælk er og derfor mætter det i længere tid. Børn sover derfor også ofte længere på en flaske med mme eller vælling end de gør på grød og modermælk - i hvert fald så længe de er så små, at de ikke kan spise særligt store mængder.
Jeg synes det lyder uholdbart for jer, at du ammer hver time til hver anden time, har ondt i begge håndled osv. og jeg vil meget ...
... gerne bakke op om at du forsøger at supplere med en flaske. Hvis du har mod på det, så kan du også forsøge med lidt grød, det afhænger dog helt af om din datter virker parat. Åbner hun f.eks. munden, når du giver hende d-dråber på en ske, kigger hun bevidst efter skeen, drejer hun hovedet osv.
Jeg tænker derfor at det er en god idé at du forsøger at følge en mere fast plan for dagen:
Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre.
Morgen 08: Vågner og vågner med en amning, det er en dejlig måde at vågne op på og om morgenen har du sikkert mest mælk.
Formiddag 10: Forsøge med lidt grød af ris, majs, hirse, evt. med lidt frugtmos, f.eks. pære og æblemos (hold igen med banan), vand af kop
Ammes og puttes til første lur ca 10.30, sover måske 45 minutter.
Frokost 13: Ammes igen og du putter hende til middagslur og går en tur, hvor hun så kan sove 1½-2 timer. De er dejligt for jer begge.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Eftermiddag 15.30-16: Ammes
Sen eftermiddag 17: powernapper
Aften 19-20: Godnatprocessen begynder og hun puttes til natten med amning eller evt. en flaske vælling.
Sen aften ca 23: du kan også forsøge med en flaske vælling her, for at se om hun så kan sove flere sammenhængende timer om natten. Måske vil hun acceptere at spise flasken imens hun sover på dette tidspunkt, det er børn faktisk tit rigtig gode til. Samtidig vil far nogle gange kunne give flasken her og på den måde kan du gå tidligt i seng en gang imellem og få flere sammenhængende timers søvn.
Nat 24-06: Amning x 1, ved behov...
Jeg har i denne plan ilagt 8 amninger og det er faktisk mange, det er rigeligt til hendes behov. Du må meget gerne amme disse gange, men kan også amme mindre.
Prøv om du kan holde dig nogenlunde til de tider jeg har angivet uden at hun naturligvis skal blive rigtig ked af det. Som du kan se af planen, så er der også plads til både skemad og vælling, hvis du vil forsøge det.
Jeg håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Amning og sex
Når du ammer og dit bryst er fyldt med mælk, så vil det være helt naturligt at brystet lækker eller direkte sprøjter med mælk, hvis du bliver seksuelt stimuleret.
Brysterne kan også være følsomme på en anden måde, end hvis du ikke ammer. De kan være mere ømme og mere spændte, brystvorterne kan også gøre ondt.
Det er heller ikke unormalt at man oplever brystet meget anderledes, når det pludselig tjener som næringskilde for ens barn. Nogle kvinder (og også mænd)...
Omsorgsdage
Omsorgsdage er dage, hvor du med fuld løn kan holde fri sammen med dit barn.
Er du offentligt ansat, og er du blevet forælder efter den 1. oktober 2005, har du ret til 2 årlige omsorgsdage per barn. Retten gælder fra og med fødselsåret og til og med det år, hvor barnet fylder 7 år.
Hvis du er ansat i en privat virksomhed, vil det fremgå af din overenskomst, kontrakt eller lignende, om du har ret til omsorgsdage.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...