Svar: Mad som vi spiser
Kære Troldemor
Det lyder som om at I er kommet rigtig godt igang med skemaden:o)
I må gerne give jeres datter en lille smule af den sovs I spiser, til aften. Det er jo meget meget lidt der skal til, for at hun oplever at få lidt smag. Du skal naturligvis vælge de lidt milde sovsetyper, som f.eks. tomatsovs med lidt timian og oregano, smørsovs kan også være godt at starte med og så stille og roligt forsøge med lidt mere almindelige sovser som brun sovs, bearnaise, hollandaise, karrysovs osv. Sovsen skal helst laves med lidt sødmælk eller fløde og må ikke være alt for stærkt krydret med salt og peber. Det kan være en god idé at I krydrer ekstra ved bordet.
Det samme gælder grøntsager - hvis I har brug for at salte meget, så er det bedre at bruge bordsalt så I på den måde fortsat kan spise det samme. Sundhedsstyrelsen skriver i "Mad til spædbørn og småbørn" 2006: "Barnets mad skal normalt ikke tilsættes salt. Det er dog ikke nødvendigt at koge barnets grøntsager for sig selv. Barnet kan godt spise med af familiens grøntsager, hvis vandet, der koges i, kun saltes let".
Med hensyn til havregrød og øllebrød, så må hun gerne få begge dele, når hun er 6 måneder gammel. Det er dog sådan at det anbefales at starte stille og roligt ud og så ændre på tingene lidt langsomt. Ved siden af ...
... de lidt grovere grødtyper kan hun jo også begynde at få lidt brødskorper og lignende at sidde med. Det er altså et spørgsmål om at øge hendes indtag af glutenholdige produkter lige så langsomt. Det er en god idé at holde sig til reglen om kun at lade grød udgøre max to af dagens måltider og så ellers give grøntsagsmos.
3 måltider skemad er som regel passende for et barn på 6 måneder og omkring 7 måneder kan øges til 4.
De fleste børn er omkring 8 måneder inden de mestrer det at tygge og her kan du begynde med rugbrødshapsere, godt kogte pastaskruer og lignende.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Amning 4 gange dagligt kan godt være nok, det afhænger helt at hvor meget mælk du fornemmer at du har og hvor koncentreret hun spiser. Mange børn har brug for amning lidt hyppigere i din datters alder - igen skal hun have lov til at selvregulere og hvis du tilbyder og hun siger fra, ja så har hun fået, hvad hun skal have:o)
Du skal naturligvis sikre dig at hun tisser som hun skal, har godt gang i maven osv. De fleste børn vil i 6 måneders alderen have behov for 4-6 amninger, i 7 måneders alderen omkring 4-5, i 8 måneders alderen omkring 3 og efter 10 måneders alderen omkring 2.
Det lyder som om at din datter trives rigtig godt og får hvad hun har behov for - hvor er det bare dejligt:o)!
Fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Fennikel, Fennikelte og børn
Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.
Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.
Det anbefales...
Suttebehov
Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.
Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.
Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.