Svar: En rigtig hystade
Kære Ermelin
Det er rigtig svært, når de gerne vil selv, men endnu ikke magter det og det bedste I kan gøre er faktisk det I gør. Søge at finde balancen imellem leg, afledning og spisning - forsøge med en ske i den modsatte hånd, forsøge at lave mad som hun kan spise med fingrene osv. Men du har fuldstændig ret - det er svært, især når der også er en storebror der skal tages hensyn til...
Hun skal være omkring 16 måneder inden hun kan finde ud af at spise med en ske. Kaj Bojesen (ham med træ-aben) har lavet en børneske, hvor håndtaget er drejet rundt. Den er faktisk meget god og hjælper nogle gange barnet til bedre at kunne styre det selv, - den kan I forsøge jer med:o)
Derudover tænker jeg at hun vil kunne spise med en gaffel, så på den måde vil hun f.eks. kunne få lidt grøntsager - kartoffel moset med gaffel og lidt sovs og lignende om aftenen, så hun på den måde bliver lidt mere mæt, end hvis maden kun er i stykker. På en gaffel sidder maden mere fast.
Havregrøden kan måske suppleres med lidt havregrynsboller eller lignende og på den måde får I minimeret indtaget af skemad lidt i denne periode, indtil hun stille og roligt bliver bedre til at kunne klare det selv.
Så ud over ovenstående og alt det gode I allerede gør, så er det desværre nok et spørgsmål om at lade hende forsøge sig lidt, for øvelse gør mester og så væbne jer med tålmodighed.
Med hensyn til hendes vandindtag, så ...
... er det jo dejligt at hun drikker vand, det er både sundt og godt. Hun skal naturligvis ikke drikke så meget, at det tager pladsen og lysten væk fra den rigtige og nærende mad, men det er fint at hun drikker vand.
Det man er opmærksom på når børn drikker meget vand er om barnet kan have sukkersyge. Der er dog også mange andre symptomer som skal gøre sig gældende.
For det først er børn med uopdaget sukkersyge ofte meget trætte og virker generelt uoplagte. De har ikke rigtig energi til noget, sidder ligesom meget. Ud over at drikke meget, så tisser de også meget hyppigt. Det er altså ikke nødvendigvis fordi de har meget store diureser, det er også ofte fordi de skal tisse hele tiden - noget som naturligvis er svært at vurdere på et blebarn:o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover så har børnene ofte nedsat appetit og de taber sig også ofte i vægt. De er generelt meget modtagelige for infektioner og får f.eks. tit svamp både i munden og i numsen.
Hos børn opstår type 1 diabetes, som det hedder, ofte meget akut, det bliver altså pludselig rigtig dårlige. Nogle børn får også rigtig ondt i maven og kan få nærmest blindtarmslignende symptomer.
Det lyder umiddelbart som om at din lille pige bare er rigtig god til at drikke og derfor ikke som om at du skal være nervøs. Nu ved du dog, hvad du evt. skal holde øje med - jeg går ud fra at der er en grund til at du spørger til hendes væskeindtag...:o)
Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Calcium
Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.
Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.
Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...
Stå selv
Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.
Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.
At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.