Annonce

Annonce

Svar: Mad til 4 mdr.´s pige


18. februar 2004

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Emma og Tina

Som jeg læser dit brev, så fungerer amningen fint, bortset fra at du synes det er hårdt at amme så meget om natten, hvilket selvfølgelig også kan være slemt nok:o)

Med den alder din datter har har hun fortsat behov for natamning og netop det at amme om natten er vigtigt for mælkeproduktionen, fordi du om natten producerer mere mælkestimulerende hormon, hvorfor natamning øger mælkedannelsen. Jeg synes derfor at det ville være synd, hvis du droppede amningen til fordel for en flaske.

Når man giver flaske er der altid en risiko for at barnet vil foretrække flasken fremfor brystet, fordi mælken løber meget nemmere ud af flasken. Men hvis amningen forløber godt hos jer, så vil det med den alder din datter har sikkert ikke give problemer at give hende en flaske til natten.

Vælling er i princippet en tynd grød, hvorfor det virker mere mættende hos på nogle børn. Du kan godt amme hende som du plejer, men så tilbyde hende en flaske efterfølgende og se om det har nogen effekt.

Når man giver vælling (eller tilskudsblandinger) til børn som er mellem 4-6 mdr. så må mængden af dette ikke være mere end hvad svarer til to måltider om dagen. Det vil sige at du max må give din datter to flasker vælling, ellers får hun for meget protein. Ønsker du at give modermælkserstatning ud over det, skal det derfor være almindelig erstatning, som kan gives fra fødslen.

Jeg synes derfor at det bedste ville være at du fortsatte amning om dagen og evt. forsøge med en flaske vælling til natten.

Her i begyndelsen hvor dindatter får skemad, vil det kun være smagsprøver at hun tager og den mængde hun får udgør således ikke et måltid. Børn der starter på skemad ...


Annonce

... allerede i 4-5 mdr.´s alderen vil have en overgangsperiode på 4-5 mdr. hvor børn der først begynder på skemad i 6 mdr.´s alderen vil have en overgangsperiode på ca 3 mdr. Du skal derfor give hende tid.

Efterhånden som hun bliver ældre og lærer at mestre det at spise med ske og også formår at kapere maden i maven, vil hun kunne spise mere og der kan langsomt skrues ned for amningen. Men indtilvidere vil hovedbestanddelen af hendes kost fortsat være mælk og det skal hun have lov til.

Du kan forsøge at give hende to måltider skemad og når hun har vænnet sig til dette kan du øge til tre måltider. Tilbyd i begyndelsen den samme mad to gange dagligt og når det kører så ændrer du det ene måltid.

Et forslag til to måltider skemad kunne se således ud:
Morgen: amning
Formiddag: grød + amning
Frokost: amning
Eftermiddag amning
Aften: grød eller grøntsagsmos og amning
Sen aften: bryst og en flaske vælling
Nat: amning

Ved tre måltider kan du f.eks. give grød både formiddag og frokost og så grøntsagsmos om aftenen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermåltiderne vil hun i begyndelsen nok have behov for amning som afslutning, men når hun omkring 6 mdr.´s alderen bedre vil kunne drikke af kop, så kan du tilbyde hende lidt at drikke af kop i stedet.

Hun må fra 4 mdr.´s alderen godt få vand af en kop (dog ikke hvis I har privat vandboring), men der er jo ingen næring i vand, så sålænge hun kun spiser en smule grød, så synes jeg at du skal fortsætte med at tilbyde brystet.

Som du kan se, så vil ovenstående i øjeblikket ikke få dig til at drosle ned med amningen, i hvertfald ikke om dagen, men det er noget som kommer med tiden, når din datter bliver ældre.

Fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Flaskegivning

Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.

Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...

Læs mere i Babylex

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce