Annonce

Annonce

Svar: Har aldrig lært at sove igennem


4. januar 2008

Kategori:
Alder:
2 år, 11 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Du skriver at I har forsøgt meget og at I også har været tilknyttet et tværfagligt team i kommunen hvor I bor. Det tværfaglige team består så vidt jeg ved af en sundhedsplejerske, en socialrådgiver, en pædagog og en psykolog. Jeg tænker derfor at der allerede må være givet mange råd og I har fået mange vinkler på sagen.

Jeg tænker dog også om der er nogen der har set på hvordan jeres datters søvn er. Du fortæller jo at hun vågner mange gange, at små klynker, græder lidt, sætter sig op, men er samtidig svær at nå ind til uden at hun har mareridt. Jeg tænker at det vil være relevant at se på hendes egentlige søvnkvalitet - hvordan hun sover, når hun sover.

Snorker hun f.eks.? Det kan være tegn på at hun måske har svært ved at få vejret og derfor vågner op, sætter sig op, for at få vejret trukket bedre igennem.

Ligger hun generelt meget uroligt, har hun stor uro i sine ben og ligger ligesom og spjætter. Nogle mennesker bliver så forstyrrede af urolige ben om natten, at det faktisk ødelægger deres søvn. Det er umiddelbart sjældent hos børn, men undtagelser opstår jo.

Hvis I overvejer noget af ovenstående, så kunne I overveje om I skulle prøve at kontakte Scansleep.dk og høre om de vil kunne hjælpe jer videre.

Derudover er der naturligvis hendes drømme, bearbejdelse af oplevelser i løbet af dagen, mareridt osv. som kan gøre sig gældende. At I har fjernet sutten kan måske også gøre noget og i hvert fald på sigt være med til at gøre at hun måske sover bedre, hvis grunden til opvågningerne er at hun taber sutten.

En sut kan godt ...


Annonce

... give det jeg plejer at kalde for vanebetinget afbrudt søvn. Det er når barnet ligesom har lært at sutten skal være i munden for at kunne sove og hver gang sutten så tabes, så vågner barnet. Samtidig kan der jo så være noget vane i det at mor eller far evt. løser problemet med at komme sutten i munden på barnet - altså at serviceniveauet er for højt og at barnet for det første slet ikke lære at sove uden sutten i munden, men faktisk heller ikke lære at komme den i munden selv, når den tabes i søvne....

Det er også rigtig vigtigt at du er opmærksom på hendes indtag af sund mad, nedsætte forbruget af sukker osv. Hun har brug for mange små måltider i løbet af dagen og det er vigtigt at hun tilbydes sunde madvarer. Ikke noget slik, sodavand og saftevand, men masser af frugt, protein og kulhydrat. Især om aftenen er kulhydrater vigtige - ris, pasta, banan, kartofler, rodfrugter, grovbrød af forskellig slags. Kulhydrater om aftenen skulle efter sigende aktivere tryptofan i hjernen, en vigtig komponent i serotonin, som bidrager til at regulere søvnen. Kulhydrater er altså vigtige inden sengetid, så en portion ris eller pasta til aftensmaden og så en banan til dessert kan altså have positiv virkning, hvorimod forskellige snacks med sukker eller højt proteinindhold virker modsat.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Kamillete skulle jo efter sigende også have lidt beroligende virkning og det synes jeg naturligvis også I kan forsøge - naturligvis uden sukker.

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Jeg kender ikke til at zoneterapi skulle kunne hjælpe, men man skal jo aldrig sige aldrig:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Jern - jerntilskud præmatur

Børn, der er født for tidligt, har behov for jerntilskud, da de har mindre depot af jern ved fødslen og større væksthastighed. Jern tilskuddet startes 6 uger efter fødslen:

Fødselsvægt < 1500 gram: Ca 8 mg jern dagligt i 12 måneder
Fødselsvægt > 1500 gram: ca 8 mg jern dagligt til 6 måneder

Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.

Det...

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce