Svar: Sover stadig ikke igennem + spiser meget lidt
Hej med dig
Det lyder helt okay, det indtag din datter har. Børn spiser forskelligt og nogle børn spiser kun mellem 1-2 dl. og det er helt normalt og helt okay. Man behøver bestemt ikke at spise 3-4 dl. af gangen, det er faktisk de færreste børn der gør det. Og det er langt vigtigere at du tilbyder din datter små hyppige måltider end få og store måltider.
Det er netop vigtigt at hun spiser lidt men tit, for at hendes blodsukker holdes stabilt og for at hun har energi nok til at udvikle sig og bruge sig selv i løbet af dagen. Hun har jo en alder nu, hvor der sker rigtig meget.
Hendes indtag af mælk lyder også passende, min. 400ml dagligt, da det er med til at sikre hendes jernbehov - så at ligge mellem 400-600ml er godt! Ud over den mælk hun får på flaske, så får hun jo også lidt via grøden og stille og roligt skal hun nu til at have mere og mere rigtig mad, mere familiemad, mad i stykker, mad der skal tygges.
En plan for dagen til et barn i 8-9 måneders alderen, der skal udfordres lidt, kan se således ud:
Tidlig morgen 05.00 – 06.00: Flaske med mme
Morgen 08: Havregrød eller flerkornsgrød, evt. med lidt frugtmos, vand af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør at sidde og gnaske lidt i, giv hende også gerne lidt banan eller anden frisk frugt eller frugtmos, vand af kop
Puttes til formiddagslur ca kl 10
Frokost 12.00: Grøntsagsmos med kød eller fisk, du kan en gang imellem give hende mos fra glas, ellers så begynd at give hende lidt rester fra aftensmaden. Hun må meget gerne få lidt af indmaden af en frikadelle, godt kogte pastaskruer, lidt ri med lidt sovs osv. Ved siden af skal du så begynde at give hende lidt brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg. Det kan være sildepostej, leverpostej, makrel, smøreost eller bare smør. ...
... Vand af kop
Eftermiddag 14-14.30: Tilbyde hende lidt grød med frugtmos, evt. lidt yoghurt med bananmos, og giv hende så en flaske med modermælkserstatning som du plejer og put hende til eftermiddagslur som nu (15:00 – 17:00: eftermiddagslur), eller put hende evt. med en flaske lidt tidligere og spring måltidet over her og vent med at give det til hun vågner af sin lur
17:00: Eftermiddagsmåltid, som kan være lidt yoghurt, lidt brød, frugt eller du kan give hende lidt grøntsagsmos, hvis hun har svært ved at spise nok af dette til aften... det kan være lidt mos fra glas eller en rest du har tilbage. Vand af kop
Aften 18:30 – 19:00: Aftensmad, mere og mere af jeres mad, ris, pasta, kødsovs og anden form for sovs. Giv hende mad der er moset, f.eks. kartofler moset med sovs og giv hende så også mad i stykker ved siden af. Slut evt. af med en lille portion frugtgrød med lidt mælk på til dessert. Vand af kop
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Puttes til natten med en flaske mme mellem 20-21
Sen aften 23-24: Får en flaske med mme inden I selv går i seng, i håb om at I så slipper for at give hende flaske midt nat. På den måde kan hun godt sove igennem mellem kl. 24-06 og det vil være nogle værdifulde timer for jer alle sammen. Samtidig er denne flaske med til at bibeholde hendes mælkeindtag, så hun får hvad hun skal have.
I skal altså forsøge at holde fokus på at 1 dl. grød eller mos er helt okay, at hun ved siden af dette skal have mad i stykker og små mellemmåltider og at hun skal have ca 4 flasker i døgnet, så er hun dækket okay ind:o)
Netop ved at tilbyde hende små og hyppige måltider, får I hende til at spise mere. Ved at give hende den sene aftenflaske inden I selv går i seng, kan I forhåbentlig få hende til at sove om natten.
Rigtig meget held og lykke med projektet:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Termin
Termin er betegnelsen for, hvornår man forventer at føde, når man er gravid.
Terminen fastsættes normalt til 40 uger efter man er blevet gravid. Termintidspunktet er således sluttidspunktet for graviditeten.
Man beregner normalt terminen efter første dag i den sidste menstruation.
Terminen bruges også til at vurdere, hvor langt du er henne i din graviditet. I løbet af graviditeten tæller man uger, således at man f.eks. siger at kvinder er 34+6 uger...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S