Annonce

Annonce

Svar: Alternativ trøst til sutten


1. januar 2008

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Thor og Malene

Dejligt at høre at Alexander nu går lidt tidligere til ro om aftenen og at I på den måde har fået lidt mere ro på:o)

Det er ofte en god idé at stille liften i tremmesengen, som I har gjort, så Alexander har vænnet sig til at sove netop det sted, kender omgivelserne og føler sig tryg ved det. Når liften så er for lille, så må han ud i sengen at ligge og her kan I gøre sengen lidt mindre og lidt mere hyggeligt ved at sætte sengerand og lignende op. Nogen bruger også en himmel, så sengen på samme måde som liften, er med til at lukke verden lidt ude, med til at barnet bedre kan samle sig og finde roen.

I takt med at han bliver ældre, begynder han også at bruge sin krop mere og her vil mange børn faktisk være glade for at ligge i tremmesengen. Det giver dem mulighed for at trille lidt rundt på siden og bevæge sig mere og hvor dette forstyrrer dem meget når de er spæde, så når de på et tidspunkt til at synes at det er helt rart. Lad os derfor håbe at han snart når dertil...:o)

Nogle gange hjælper det at putte barnet på siden eller maven og stå ved ham, lade hænderne have lidt tyngde på hans krop. Det hjælper også ofte med en sutteklud ved ansigtet, som skærmer ham og virker trygt. Hvis han ligger på siden, så kan I stadig vugge ham lidt ved at holde hænderne på hans hofte.

Nogle børn har brug for en hånd at holde i. Det at klemme om mors eller fars finger, kan få dem til at slappe af og finde roen. Rolige kærtegn, stryge blidt gennem håret, led ned over kroppen osv... De fleste børn har brug for fysisk berøring for at få kroppen afslappet og for at finde ro, men vær opmærksom på at berøring også nogle ...


Annonce

... gange kan blive for meget, så barnet bliver mere frustreret af det.

Det kan også handle om at finde det rigtige tidspunkt at putte ham på, nogle gange hjælper det at lægge ham lidt før man egentlig tror det er tid, lade ham ligge i sengen og pludre lidt osv. En gang imellem falder barnet så simpelthen i søvn, andre gange skal man lige tage dem op, vugge dem lidt i favnen, evt. give lidt mælk og så putte igen. Hvis I vugger ham lidt i armene, så prøv at lægge ham ned igen inden han sover helt, så han lige når at følge med i hvor han sover og på den måde lærer at det er i sengen han skal sove.

Sørg stadig for at svøbe ham, putte ham tæt med dynen, så han føler sig omsluttet. Holdes han i favn, så svøb ham i favnen, så han ikke mærker skiftet fra favn til seng så tydeligt. Lægges han direkte ned i sengen, hvor I står ved ham, så hold fortsat dynen tæt omkring hans krop samtidig med tyngden af jeres hænder og jeres rolige rytmiske bevægelser.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Der er også forældre som ender med at ty til hjul på tremmesengen. Ved at montere hjul på sengen, så kan de fortsat vugge barnet lidt... og hvad skal man så synes om det?? Tja, jeg har den holdning at hvis det virker, så fred være med det. Det vigtigste må være at barnet føler sig tryg og falder roligt i søvn.

Jeg håber at lidt af ovenstående hjælper jer lidt videre. Han skal jo lære det, for liften er for lille, så der er ikke nogen vej uden om, heller ikke selv om det giver et par dage med tårer:o) Ofte er det lettere at lære at sove uden lift i løbet af dagen, starte med at lære ham det i barnevognen og så lære ham det i sengen bagefter.

Fortsat held og lykke og rigtig godt nytår:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Peanuts og børn

Peanuts (jordnødder) - bør ikke gives til børn under 3 år. Det samme gælder andre hele nødder, vindruer, popcorn, rå gulerødder og lignende hårde fødevarer.

Børn under 3 år vil ofte have vært ved at tygge og bearbejde hårde fødevarer, og der er derfor en risiko for, at barnet fejlsynker - og det kan være meget farligt. I værste fald kan f.eks. en peanut sætte sig fast ved luftrøret og blokere luftvejene. Især peanuts og stykker af rå gulerod har vist sig at udgøre en stor risiko...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Helen har på alle mulige måder været en super støtte for mig i de første fire måneder med min søn Lucas.

Camilla Martin


Annonce