Annonce

Annonce

Svar: Nej tak til mad med klumper


29. december 2007

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære R

Nogle børn er rigtig svært ved at finde ud af mad med klumper. Det at der i mosen er små kødstykker forvirrer dem og når jeres datter får mad med ske, så kan hun simpelthen ikke finde ud af om hun skal tygge det eller bare synke det. Derfor hjælper det nogle gange at servere tingene adskilt og det bliver lettere at gøre dette, når hun bliver lidt ældre.

De fleste børn vil i 8 måneders alderen begynde at kunne tygge lidt, det vil sige at du her kan begynde med små rugbrødshapsere, godt kogte pastaskruer, små stykker af indmaden af en frikadelle og lignende - men som hun så skal have ved siden af sin grøntsagsmos. Altså som hun endten skal spise med fingrene eller med en gaffel.

Lige nu synes jeg du skal fokusere på at hun får sin grød og sin mos og det er helt okay at du blender kød og fisk, så hun får det, men så det ikke klumper. Du må gerne give hende mad, som tager udgangspunkt i jeres mad - hvis I f.eks. får pasta med kødsovs, så prøv at give hende det, men mos det til en konsistens som hun kan kapere. Lige nu er det vigtigere at holde fokus på at hun får noget som hun kan spise, at hun får variation og smager forskelligt og ikke så meget på at hun skal tygge det.

Du kan købe pasta med kødsovs på glas og andre retter og prøv, når du vælger at købe mad til hende, at vælge de retter som passer til hendes alder. På den måde kan hun vende sig mere og mere til forskellig konsistens og i takt med at hun bliver ældre og bedre til at tygge, så kan du supplere 'glasmaden' med jeres mad. Det vil sige at hun så kan få begge dele, ved siden af pastaen på glas kan du så give hende godt kogte pastaskruer af jeres, som hun kan tygge osv.

Der er ingen idé i at hun kaster sin mad op. Det er vigtigt at hun forbinder det at spise med noget rart og det er vigtigt at hun holder maden i sig og får den næring hun har behov for:o)

Med hensyn til søvn, så lyder det ikke okay, hvis hun er vågen en hel dag uden overhovedet at sove og derfor er det rigtig godt at I forsøger at få hende puttet. Gør det til en vane at gå en tur med hende, så hun trilles i søvn. Det er bedre end ikke at sove i så mange timer. ...


Annonce

... Derudover skal I naturligvis være sikre på at hun ikke er sulten. Det er meget vigtigt at hun får mad og mælk nok, for at kunne sove.

I kan evt. gøre det at når hun har fået grød, mos, mælk, ren ble, evt. mælk igen osv. og det er ved at være puttetid, så starter I med at lade hende sidde op i barnevognen. Lad hende sidde og kigge på verden, suge til sig af indtryk, så hun bliver træt og mæt af det og når hun så viser træthedstegn, så lægger I hende ned og her kan hun så sove og I triller hjem igen:o)

En plan for dagen kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Flaske med mme

Morgen 08: Havregrød eller flerkornsgrød, evt. med lidt frugtmos på. Vand af kop

Formiddag 9.30: Sidde i høj stol, få lidt frugtmos og lidt frisk frugt i hånden, brødskorper eller lignende at sidde med selv. Vand af kop.

Puttes til formiddagslur med en flaske kl. ca 10


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, hjemmelavet eller mos fra glas som passer til hendes alder. Vand af kop. Igen sidde med lidt brødskorper, tvebakker eller lignende i hånden.

Puttes til middagslur kl. 13.30-14 med en flaske mme

Eftermiddag 16: Grød, f.eks. flerkornsgrød, havregrød eller øllebrød, evt. lidt frugtmos, vand af kop. Kan også her få lidt banan eller anden frugt og igen en brødskope, en agurkeskive eller lignende i hånden, øve sig på.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, Det er okay m ed fra fra glas, men giv hende også mad af jeres ved siden af. Tingene skal være adskilt, så når hun har spist, så give hende f.eks. lidt kogte blomkål eller broccolihoveder som hun kan sidde med i hånden, et stykke flutes osv. Tænk hele tiden at hun med ske skal have mad som er godt moset og at hun i hånden kan få noget som hun skal arbejde mere med i munden. Evt. lidt frugtmos til dessert, vand af kop.

Puttes til natten 19.30 med en flaske mme eller vælling

Sen aften 24: Flaske med mme eller vælling

Jeg har lavet denne plan ud fra en tidligere plan du har sendt mig, så jeg håber den passer nogenlunde med, hvordan en dag kan se ud hos jer:o)

Jeg håber I hermed er hjulpet lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig godt nytår:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tvillinger og trillinger

Du er berettiget til børnetilskud, hvis du føder tvillinger og trillinger. Du får også automatisk udbetalt børnetilskud, hvis du har adopteret flerlinger. Du kan få børnetilskud til og med det kvartal, hvor dine børn fylder 7 år.

Tal også med din sundhedsplejerske om muligheden for at komme med i en gruppe for mødre/fædre med flerlinger. Det kan være rigtig rart at møde ligestillede, drøfte de forskellige glæder og udfordringer, som børn giver, og rigtig mange har også stor glæde...

Læs mere i Babylex

Kolik

Kolik er den betegnelse, man bruger om et barn, der dagligt eller næsten dagligt, er helt utrøsteligt, grædende og skrigende. Den ældre definition af kolik er, at barnet skal græde og være utrøstelig i mere end 3 timer om dagen, mere end 3 dage om ugen og i mere end 3 uger.

Kolik er en udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at lægen skal have undersøgt barnet grundigt og have udelukket, at barnet har smerter fra nakke, skuldre, ryg eller andre steder, Ligesom det skal være udelukket,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusinde tak for dine fantastiske sider - det er dejligt at kunne skrive til dig, når man bor i Italien hvor der ikke findes sundhedsplejerske ;o)

Kærlig hilsner
Tanya fra Italien


Annonce