Annonce

Annonce

Svar: Problemer med grød - 6 mdr.


27. december 2007

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære du

Tak for dit brev og din fine beskrivelse af din datter og alt det du har forsøgt og atter forsøger - du er godt nok kreativ, hatten af for det (agurkeskeer, smart tænkt!).

Nu hvor børnene er blevet 6 måneder, så tænker jeg at der jo rent madmæssigt er flere muligheder og derfor også mulighed for at give hende så meget forskelligt som muligt. Spørgsmålet er nemlig om hun ikke synes maden er kedelig og at hun derfor har behov for endnu mere variation... Det er også en af grundene til at brødskorper kan være en god idé - de afleder, det er noget andet at sidde med noget i hånden selv, og det kan gøre skemaden lidt interessant igen. Samtidig er det godt for at styrke hendes mundmotorik.

Din mand har dog tildels ret i at man kan forsøge med risgrød 2 gange dagligt, simpelthen fordi det også handler om at lære hende at spise på disse tidspunkter, lade hende vende sig til at skulle have noget i maven, så hun stille og roligt også bliver lidt mere sulten og dermed også mere og mere interesseret i at spise om aftenen - altså hvis maven ligesom er vant til at blive fyldt op med grød, så vil hun måske bedre tage imod grøntsagsmosen den dag, hvor det er det du serverer, fordi hun så har vænnet sig til at spise og derfor er sulten.

Man kan nogle gange med held bruge risgrøden som er så neutral som den er som en basis - lidt ligesom kartoffelmos. Man kan altså bruge risgrøden med grøntsagsmos som topping og på den måde stille og roligt få anden mad i hende.

Men derudover så tænker jeg altså at det også handler om at hun skal stimuleres smagsmæssigt og her er det vigtigt at du udnytter hendes naturlige nysgerrighed og giver hende så meget forskelligt som overhovedet muligt.

Det er rigtig vigtigt at maden tager udgangspunkt i jeres mad, så hun stille og roligt får det samme som I andre spiser. Det er også at stor betydning at I spiser sammen og ...


Annonce

... hun ser at I får samme mad. Hendes bror (er det en bror?) skal naturligvis tilbydes det samme.

Du må gerne begynde at give dem kød og fisk som er lavet i ovnen eller kogt. Du må gerne give dem indmaden af en fiskefrikadelle og du kan give dem laks, torsk, rødspætte mv. De må også gerne få lidt ris og du kan f.eks. lave en ret som boller i karry, hvor du giver dem lidt ris og karrysovs sammen med en kødbolle - naturligvis i en konsistens som de kan kapere.

Du kan lave grøntsagsmos af rigtig mange grøntsager og det vil være godt, hvis du begynder at bruge nogle af de grøntsager som smager af lidt mere. Du kan lave grøntsagsmos af f.eks.: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønne, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. De må begge meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum.

Derudover tænker jeg at det er vigtigt at du ikke har for store forventninger til den mængde hun spiser. Du skriver at hun ofte kun spiser en halv portion - men hvor meget taler vi om i mængde? Spiser hun ½-1 dl. så er det helt okay og helt normalt for hendes alder, måske hendes bror spiser det dobbelte, men så hører han til dem der spiser meget og som du selv skriver, så lyder lillepigen jo ikke til at mangle noget:o)

Det er i princippet bedre at spise 1 dl. 3 gange dagligt end 1½ dl. 2 gange dagligt, selv om det mængdemæssigt giver det samme. Derfor er det helt okay, hvis din datter spiser lidt mindre og du så giver hende lidt hyppigere, f.eks. 3 gange dagligt i stedet for 2.

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre, rigtig meget held og lykke og rigtig godt nytår:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Håndudmalkning

Hvis man har brug for at malke mælk ud til sit barn, så kan man gøre det med håndudmalkning. Når man bruger sine hænder, skal man være ekstra opmærksom på hygiejnen - men ellers er håndudmalkning normalt den mest skånsomme form for udmalkning af brystet.

- Begynd med at vaske dine hænder og klem en lille smule mælk ud af brystet, som kasseres.

- Malk ud i en ren skål, som mælken let kan sprøjtes ned i

- Læn dig forover, massér brystet blidt ned mod...

Læs mere i Babylex

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......

Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.

Endnu engang tusind tak.


Annonce