Annonce

Annonce

Svar: Skemad og søvn


19. december 2007

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Camilla

Det lyder som om at Emilie har været rigtig parat til skemaden og nyder det at spise med ske. Det lyder også som om at hendes mave følger godt med og bestemt som om hun er en lille sulten pige.

Jeg vil foreslå dig at du forsøger at variere hendes tilbud af grød og mos nu her de næste 14 dage og derefter så begynder at tilbyde hende 3 måltider skemad om dagen. Hun må gerne spise 1 dl. 3 gange dagligt, hvis hun kan og så kan du tilbyde hende brystet efterfølgende. Det er et tilbud, hvis hun vil have kan hun tage, hvis ikke, må du gå ud fra at hun har fået, hvad hun har behov for.

En plan for dagen med 3 måltider skemad kan se således ud:

Tidlig morgen 05/06: Amning

Morgen 8.30: Grød, det kan være risgrød evt. med lidt frugtmos, men kan også sagtens være lidt havregrød, som du begynder på. Vand af kop. Og kan som nu tilbydes brystet, så du er sikker på at hun er fyldt helt op.

Puttes til formiddagslur med amning 10-11

Frokost 12-13: Forsøge med lidt grød igen evt. med lidt frugtmos eller begynde med lidt grøntsagsmos. Vand af kop. tilbydes igen brystet, så du er helt sikker på at hun har fået, hvad hun kan spise.

Ammes og puttes til middagslur 14-15

Eftermiddag 16-17: Ammes

Aften 18: Grøntsagsmos og så småt begynde med lidt kogt kød eller fisk i mosen, når hun er kommet godt igang med grøntsagerne. Igen vand af kop. Kan igen tilbydes brystet ved behov.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften 23-24: Ammes

Nat 24-06: Behøver ikke mælk, hun har fået masser i løbet af dagen og behøver 6 måneder gammel ernæringsmæssigt ikke mælk i dette tidsrum. Forsøg derfor at springe amningerne midt nat over.

Lad evt. far tage over om natten, da han af gode grunde ikke kan amme. Han kan vugge hende, putte med hende, hjælpe hende med at skifte stilling, synge for hende, give hende lidt vand, en sut osv. hvad som helst. Men ammes behøver hun ikke med den dagplan I har.

Med hensyn til skemaden og tilbuddet, så er det sådan at hun fra 6 måneders alderen må få rigtig meget forskelligt og det er en ...


Annonce

... rigtig god idé, at I giver hende variation.

Grød kan være havregrød, øllebrød og flerkornsgrød. Grøntsagsmos kan du lave af alle slags grøntsager: gulerod, blomkål, broccoli, squash, porrer, selleri, spinat, pastinak, persillerod, skorzonerødder, bønner, savojkål, grønkål osv. osv. Vær opmærksom på selleri, fennikel, spinat og rødbede som indeholder nitrat og derfor kun må udgøre 1/10 af portionen.

Hvis I får lidt sovs og det er lavet på sødmælk, så må du gerne give hende lidt af dette og så er det også efter 6 måneders alderen og når grøntsagsmosen fungerer, at du kan begynde at tilbyde hende lidt kogt kød og fisk i grøntsagsmosen.

Husk at alt hjemmelavet mad skal tilsættes fedtstof for at blive energiberiget og du kan med fordel også bruge modermælkserstatning, så du på den måde får lidt ekstra energi i maden.

Du må også gerne købe de industrielle produkter og du kan lave maden selv, det er okay. Hun vil også nyde at få en skorpe, agurkestav eller lignende i hånden, som hun selv kan sidde med og det er også en god idé.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er især gluten man skal være opmærksom på. Det er sådan at hos disponerede mennesker kan gluten fremkalde sygdommen cøliaki. Gluten findes i hvede, rug, byg og havre og indholdet i hvede er betydeligt større end i de andre tre kornsorter.

Man mener at introduktionstidspunktet og mængden af gluten har betydning for om sygdommen udvikles og sundhedsstyrelsen anbefaler at man derfor ikke giver børn glutenholdig mad før 6 måneders alderen og at indtaget herefter stiger gradvist.

Da glutenindholdet i havregrød og øllebrød er lav, vil man godt kunne begynde med disse grødtyper omkring 6 måneders alderen. Det at få lidt grovere grødtyper er godt til at holde maven igang og vigtigt for at barnet også vender sig til at arbejde med maden inde i munden. Stille og roligt er det så at man kan begynde med brødskorper i hånden osv.

Husk at du også skal give jerntilskud, når din datter bliver 6 måneder:o)

Jeg håber at ovenstående hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Krydderurter

På persille, purløg og andre krydderurter og bladgrøntsager som f.eks. spinat og salat, kan der være jord og dermed jordbakterier - selv efter grundig vask. Bakterierne kan vokse, hvis maden gemmes eller ved genopvarmning, og de kan medvirke til dannelse af nitrit. Nitrit kan reagere med blodets hæmoglobin, så det ikke kan transportere ilt rundt i barnets krop.

"Grønt drys"på varm mad må derfor ikke gives til spædbørn og småbørn. Friske krydderurter og bladgrøntsager må dog...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

Små børn skal have mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Men, en hoppegynge anbefales ikke.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben, og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge. Når barnet sidder i en hoppegynge, er det en passiv bevægelse, og selve hoppet kan give barnet mange stød op i ryggen.

De fleste børn begynder omkring 6 måneders alderen at lave hoppebevægelser, og de vil ofte gerne hoppe på forældrenes skød....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce