Svar: Spørgsmål ang mad
Kære Gry
Når jeg ser din plan for dagen, så fremgår det at du giver din datter mælk 4 gange i døgnet, hvilket faktisk ikke er ret meget, når man kun er 3-4 måneder gammel. Hun får kl. 06, kl 11, kl. 16 og kl. 20. Der er således ikke noget at sige til, at hun tager en stor mængde hver gang.
Der er enkelte børn som spiser på denne måde og det kan være helt okay, hvis de trives bedst med dette og det lyder som om at din datter trives rigtig godt. Alternativet og måden at få hende til at spise lidt mindre på, kan være at give hende lidt hyppigere mad, så hun i stedet for spiser f.eks. 6 gange i døgnet og så i øvrigt at tilbyde hende en sut.
Børn som får flaske kan godt have tendens til at overspise og således tage lidt mere på flasken end de har behov for, fordi det er betydeligt lettere at spise af en flaske end af et bryst. Men når det er sagt, så skal man igen se på hvordan barnet trives, om hun tager på som hun skal, har godt gang i maven osv. og ud fra det samlede billede vurdere, hvordan barnet og indtaget så passer sammen. Børn som får flaske skal i princippet have lov til at regulere deres behov selv, ligesom børn der får bryst. Forskellen er bare at du nu ved hvor meget hun får, hvis du ammende hende, så ville du jo ikke vide, hvor meget mælk hun reelt indtog...
300ml mme af gangen er dog en ret stor mængde, men det er dog stadig vigtigt at du går stille og roligt frem. Jeg synes ikke du skal begynde at give hende ekstra mad endnu. Det er vigtigt at hendes tarmsystem får lov til at modnes og stille og roligt bliver parat til at nedbryde anden føde en mælk og derfor anbefales det at vente med skemad og vælling til efter 4 måneders alderen.
En blid overgang til skemaden, når man giver flaske, kan godt være vælling og du kan her overveje om du vil begynde at give hende en enkelt flaske vælling inden natten. Ikke mere end en flaske dagligt, så længe hun er så lille og tager så store mængder af gangen synes jeg.
Jeg vil umiddelbart anbefale dig at du forsøger at give hende flaske lidt hyppigere i løbet af dagen. Starter med lidt vælling og så stille og roligt også begynder med lidt skemad. I takt med at indtaget af ...
... skemad øges, så falder indtaget af mælk også lidt og skemad + mælk vil give hende et lidt hyppigere indtag end hun har på nuværende tidspunkt.
Når du oplever at hun begynder at interessere sig lidt mere for skeen og for at få noget andet at spise, virker klar og parat både mentalt og fysisk, så kan du altså starte med lidt vælling til natten og stille og roligt også forsøge med lidt skemad en gang i løbet af dagen.
En plan for dagen, som jeg har prøvet at passe ind med dine tider, kan så se således ud:
Tidlig morgen 06/07: Mælk og sover lidt videre.
Formiddag 10-11: Flaske og putte hende til lur, hvor hun sover 2-3 timer
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Frokost 13.30-14: Forsøge med lidt grød af ris, majs, hirse, når hun vågner af lur, give lidt vand af en kop sammen med skemaden. Følge efter med en lille flaske. Det gør ikke noget, hvis hun kun drikker f.eks. 100ml
Puttes til lur med flaske igen kl. ca 16 og drikker måske her så 200ml.. Sover 1 times tid
Aften 19.30: Flaske igen til natten. Det kan godt være vælling. Når hun bliver stor nok til 2 skemåltider dagligt, så vil dette komme ind omkring kl. 18, som et ekstra måltid og kan også følges efter af en flaske eller også af lidt vand af en kop, igen afhænger det helt af hendes indtag i øvrigt og hvordan hun trives bedst.
Sen aften 23-24: Flaske. Jeg synes det er hensigtsmæssigt at hun får delt flaskerne lidt mere ud, så hun ikke sover så mange timer i træk uden mad, men i stedet får lidt flere flasker med lidt mindre i... derfor evt. flaske her. Igen afhænger det jo så af hvordan hun sover bedst - flasken skulle helst ikke give mere urolig søvn, det er jo dejligt at hun sover! Så hvis hun kan klare sig uden, så er det jo også dejligt.
Jeg tænker også at hvis I begynder at stoppe hendes indtag af mælk efter ca 200ml af gangen og i stedet tilbyder hende en sut, så vil hun måske også selv begynde at reagere på det og begynde at ytre ønske om at spise lidt hyppigere. Prøv derfor at se, om I ikke ved at skære en lille smule ned for de enkelte indtag kan få ændret lidt på rytmen, så hun ikke overspiser.
Håber ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Hormonbehandling
Hormonbehandling bliver brugt som fertilitetsbehandling, ofte i forbindelse med insemination.
Man giver kvinden hormontabletter som stimulerer kvindens ægløsning, så der modnes flere æg end normalt.
Derudover kontrollerer man kvindens ægløsningstidspunkt, ved hjælp af hormon-indsprøjtning, så man kan afpasse tidspunktet fuldstændig med samleje eller insemination.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.