Svar: Hvordan kommer far på banen?
Kære Gitte
Så længe jeres dreng ikke er ældre end han er, så vil det være godt for ham at blive ammet. Alternativet til amning er modermælkserstatning og hvis I begge har det godt med det, og tænker at en flaske fremover kunne være godt for jer alle, så vil det være rigtig fint, hvis I begynder allerede nu. Der er dog en risiko for at jeres dreng ikke vil flasken, men foretrækker den ægte vare og det kan man jo ikke fortænke ham i:o)
I forhold til hans alder, så lyder det rigtig fint og passend med 4 amninger dagligt og 4 måltider skemad. Det lyder dog også som om at han faktisk er sulten om natten og derfor tænker jeg at det vil være okay, at du forsøger at give ham lidt mere bryst om dagen i en periode, så du er helt sikker på at han ikke behøver det om natten.
Netop med den alder han har, så begynder han at interessere sig mere for verden og har nogle gange ofte svært ved at koncentrere sig omkring brystet. Det vil sige at han lettere lader sig forstyrre og derfor ikke får spist helt det hos dig, som han egentlig har behov for. Derfor kompenserer han om natten, men hver 2 time, det bliver jo lige i overkanten.
Med hensyn til søvn, så lyder det passende for hans alder med to lure dagligt. De fleste børn er mellem 12-18 måneder før de kan nøjes med en lidt længere lur i løbet af dagen. Det er derfor vigtigt at han sover formiddag og igen over middag. Som det nu passer ham bedst. Ofte sover børn en lidt kortere formiddagslur og så en lidt længere middagslur.
Planen jeg har sendt dig tidligere passer stadig:
Tidlig morgen 05-06: Amning
Morgen 7.30: Havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, vand af kop
Formiddag 9: ½ bolle at gnave i, frugt i stykker, evt. lidt frugtmos, vand af kop
Tilbydes evt. amning inden formiddagslur, sover måske kun 45 minutter til 1 time. Puttes mellem 9.30-10
Frokost 12: Bondebrød med forskelligt smørbart pålæg og ved siden af grøntsagsmos med fisk, kød eller fjerkræ. Vand af kop.
Tilbydes evt. amning inden middagslur, ...
... sover her måske 2-2½ time, puttes mellem 13-14
Eftermiddag 15.30-16: Flerkornsgrød, evt. med lidt frugtmos på, frisk frugt ved siden af. Vand af kop
Aften 18: Mere og mere familiemad, ris, pasta, sovs, kød, fisk, brødstykker til hånden osv. Vand af kop. Må få det samme som I spiser, boller i karry, pasta med kødsovs, kartoffelmos med millionbøf, laks og stuvet spinat, indmaden af en frikadelle og flødekartofler osv. Det er godt med de lidt gammeldagsretter og mad som smager af noget. Får I noget en dag som slet ikke passer til ham, så vil det være helt okay at du køber et glas med grøntsagsret til ham.
Ammes eller forsøge med en flaske inden sengetid mellem 19-20
Sen aften 23: Ammes igen eller flaske kan forsøges, for at se om det mætter lidt mere.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Nat 24-06/06: Han behøver ikke mælk, hvis han er tilbudt som ovenstående beskriver.
Da I nu er begyndt at overveje, hvordan I kan trappe amningerne ned og jeg fornemmer at I gerne vil have at far kan komme mere på banen, så synes jeg at I skal forsøge at give flasken en chance. I kan give ham modermælkserstatning eller forsøge med lidt vælling. Prøv i første omgange med noget på brik, så I ikke skal købe en masse til ingen verdens nytte.
Det er altid bedst at stoppe amning, når både mor og barn er enige om det og så længe I ikke ved om I kan sikre hans indtag via en flaske, om han overhovedet vil acceptere den, så er det problematisk at stoppe amning. Hans mælkeindtag er stadig rigtig stort og du skal regne med at han sandsynligvis drikker 750-800 mælk mælk hos dig i døgnet - så stor en mængde kan han ikke tage af en kop, men kun af bryst eller flaske.
Det nytter således ikke noget at stoppe amning, hvis han ikke tager imod en flaske og mit råd er derfor at I starter med at introducere en flaske til natten og så efterfølgende finder ud af, hvorvidt du skal stoppe amning eller ej. Far kommer altså på banen ved at I lærer jeres dreng at tage imod en flaske.
Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Olívy - meget mere end bleskift
Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Astma
Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.
Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S