Annonce

Annonce

Svar: Putning i barnevogn og madindtag


12. december 2007

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Linda

Det er rigtig godt at I nu forsøger at tage tingene lidt mere som de kommer:o)

Det er helt rigtigt at din datter gennemgår en stor udvikling i øjeblikket. Tigerspring er der nogen der kalder det. Faserne er ofte kendetegnet ved at barnet bliver mere pylret og kan virke lidt mere småklynkende end du tidligere har oplevet. Hun vægrer sig måske lidt overfor visse fremmede, vil helst være hos dig og er stadig også lidt pylret selvom hun er på din arm.

Hun begynder også at kunne bruge sine motoriske færdigheder mere bevidst. Fra blot at kunne gribe omkring sit legetøj, så begynder hun nu at se på legetøjet, række ud efter det, gribe det, ryste det og putte det i munden.

Hun begynder også at bruge sine lyde, pludrer mere og mere varieret, øver sig med sin tunge, pludrer mere og mere i dialog og har flere og flere verbale lyde i sit repertoire.

Motorisk begynder hun også at vende sig. Først fra mave til ryg og senere hen fra ryg til mave og hun begynder måske at forsøge at krybe lidt hen over gulvet (ofte baglæns).

Disse spring er altså tidspunkter hvor barnet udvikler sig både mentalt og fysisk og derfor perioder, som kræver lidt mere omsorg, trøst og nærhed.

Denne fase gør så også at hun har rigtig svært ved at koncentrere sig om brystet om dagen og meget hurtigt bliver afledt. Det betyder at hun sandsynligvis ikke altid får fyldt sig godt nok op, hun stopper egentligt lidt for tidligt og lader sig ligesom nøjes med en mindre mængde fordi så meget andet er mere spændende. Det er som om hun ikke rigtig har tid til at koncentrere sig om brystet.

Det samme når hun skal sove og hun protesterer i barnevognen. Hun vil ikke overgive sig til søvnen, - igen er det som om at hun vil følge med i det hele og hun har brug for at du hjælper hende med at koble fra og lukke verden ude. Hun mestrer simpelthen ikke at fornemme og gøre dette selv endnu. Derfor er det rigtig godt og fint at du putter hende i barnevognen og forsøger at få hende rolig der ...


Annonce

... og det er okay at hun brokker sig lidt - det lyder jo som om at det er få minutter, så overgiver hun sig og det er helt fint.

Nogle gange kan det hjælpe at elevere hende lidt, så hun ligger lidt højere med hovedet. I nogle barnevogne er der et lille ryglæn, som man kan sætte op. Hun er for lille til at sidde rigtigt, men hvis det er kortvarigt, kan hun måske godt klare at ligge lidt skråt op ad ryglænet, så kan hun ligge og følge lidt med i verden og føler sig så mere rolig.. det kan være en måde at møde hende på:o)

Prøv i løbet af dagen om du kan få hende til at spise længere varende ved brystet. Det vil være godt, hvis du f.eks. kunne få hende til at spise fra begge sider, så du starter med at give fra den ene side, når hun så ikke vil have mere, så skifter du hende, pludrer lidt osv. og så tilbyder du hende modsatte side. På den måde får du stimuleret begge sider og får også øget mælkemængden lidt, hvilket kan være med til at ændre hendes spisemønster lidt, så hun atter begynder at spise lidt længere varende og der kan gå mere tid imellem.

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen: Amning

Formiddag: Amning, skiftes, ammes og puttes til formiddagslur

Frokost: Grød af ris, majs, hirse og boghvede, evt. med lidt frugtmos på, vand af kop

Ammes, skiftes, ammes og puttes til middagslur


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: Ammes

Sen eftermiddag: Ammes evt. og sover sin 3 lur

Aften: Grød af ris, majs, hirse og boghvede, evt. med lidt frugtmos på eller du kan som en mild overgang til grøntsagsmos forsøge f.eks. med lidt risgrød med gulerodsmos. Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten

Sen aften/Midnat: Ammes/flaske

Nat: Evt. amning x 1

Som du kan se giver denne plan mulighed for amning op til 8 gange i døgnet og det burde være alt rigeligt for din datter. Mindre kan bestemt også gøre det:o)

Jeg håber det giver dig en idé om, hvordan en dag kunne se ud og at du hermed er hjulpet lidt videre. Rigtig meget held og lykke fortsat:o) God jul.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex

Vugge - møbel

En vugge er en lille babyseng, der kan vugges/gynges. At bruge en vugge har mange fordele, da det er med til at stimulere barnets ligevægtsorgan og dermed har betydning for barnets videre udvikling. Samtidig er en vugge ofte mindre end en tremmeseng, hvilket er med til at gøre den tryg for baby at sove i - mange børn kan sove i en vugge de første 3-4 måneder.

Der findes mange forskellige vugger på markedet, og i mange familier er en vugge også noget, der går i arv. Nogle vugger...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusind tak for dit svar, som kom langt hurtigere end forventet :)

Dejligt, tak
Christina


Annonce