Annonce

Annonce

Svar: Grød - hvor meget og hvor hurtigt?


12. december 2007

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Heidi

Selvom det er hårdt, så lyder det som en god beslutning at du er begyndt at give din datter mere modermælkserstatning og at du ikke tager kampen med hende ved brystet. Det er psykisk meget hårdt, når barnet afviser brystet - man kan godt klare det i en periode, men sker det gentagende gange, så er det svært at holde til - især når hun så ikke tager nok på og man er bekymret for det. Det er dog meget vigtigt altid at holde fast i at det er brystet og dermed maden, at barnet afviser og ikke mor. Ligesom hun afviser flasken en gang imellem og sådan må det så være.

Det er rigtig dejligt at hun er så glad for skemaden og godt at I kom igang med det. Brug modermælkserstatning når du laver skemaden til hende, så hun på den måde får lidt ekstra næring. Du kan, som situationen er hos jer, med fordel nogle gange vælge at bruge modermælkserstatning også til de industrielle produkter, så du i stedet for vand, putter grødpulveret i opvarmet erstatning.

Nogle børn er utroligt gode til at spise med ske og kan spise ret store mængder meget hurtigt. Det er dog vigtigt at hendes mave også stadig når at følge med og derfor skal du stadig tage det stille og roligt og øge hendes indtag hen over nogle dage. Hvis hun allerede nu er oppe på 3/4 dl. grød, så må du gerne begynde at give hende 2 gange dagligt. Det er bedre at give hende 3/4 dl. grød og følge efter med flaske eller bryst og gøre det 2 gange dagligt, end at give hende 1½ dl. grød på en gang og så kun 1 gang dagligt.

Jeg plejer på samme måde at anbefale, at når barnet begynder at kunne spise 1-1½ dl. grød, så vil det være godt at øge til 3 gange dagligt - igen er det bedre at spise 1 dl. 3 gange dagligt end 1½ dl. 2 gange dagligt. Når du når op på at give mere end 2 måltider skemad om dagen, så skal du igang med grøntsagsmosen og dette vil måske passe omkring 5 måneders alderen. Grød bør max udgøre 2 af dagens måltider.

For at holde hendes mave igang, så vil det være rigtig godt, at du giver hende vand at drikke sammen med grøden. Derudover vli det være rigtig godt, hvis du giver hende lidt varieret frugtmos på grøden. Du kan lave frugtmos selv eller du kan købe det på glas. Det er vigtigt at ...


Annonce

... hun får kogt frugtmos og ikke frisk frugtmos, så længe hun er under 6 måneder. Sveskemos har f.eks. god effekt på maven, men også mos af æble, pære og forskellige bær kan være rigtig godt. Banan kan derimod godt virke forstoppende.

Med hensyn til modermælkserstatning, så får du hende aldrig til at tage 1000ml - det kan du ligeså godt opgive og det er slet ikke interessant! Det er rigtig godt, hvis du kan få hende til at tage 400ml mme, så er hun dækket ind med jern og vitaminer, men kan du få hende til at tage mere, så er det naturligvis også godt... Modsat, hvis du ikke kan det, så er det via grøden og ellers tænker jeg at hun jo ud over de ca 500ml på flaske jo stadig får bryst om natten. Det lyder altså ikke så tosset. Reelt ved du jo ikke hvad hun spiser hos dig og når hun op på 750ml mælk i døgnet (hvilket måske godt kunne være realistisk hos jer), så synes jeg faktisk det er flot og mere kan du ikke forvente af hende:o)

En plan for dagen kunne se således ud:

Tidlig morgen: Amning

Formiddag: Flaske og puttes til formiddagslur

Frokost: Grød af ris, majs, hirse, evt. lavet med mme og ovenpå lidt varieret frugtmos. Hun må gerne spise 1/2-3/4 dl. Vand af kop

Flaske eller amning og puttes til middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: Flaske eller amning

Aften: Grød eller en blid overgang til grøntsagsmos kan være at give hende f.eks. risgrød med gulerodsmos. Igen må hun gerne spise 1/2-3/4 dl. og hun skal have vand af kop

Flaske eller amning og puttes til natten

Sen aften inden du selv går i seng: Flaske eller amning. Flaske kan evt. gives af far, så du også får sovet lidt... jeres datter kan spise den i søvne og det kan sikre dig lidt sammenhængende nattesøvn

Nat: Evt. amning

Som du kan se her, så rummer denne plan 6 amninger/flaske og to måltider skemad og det bedste du kan gøre, er at tilbyde hende og så må du tro på at hun tager, hvad hun kan rumme. Det kan godt være at det kun er 50ml nogle gange og andre gange så 150 og så må det være sådan. Nu får hun både mme, modermælk og skemad, så hun lider ikke nød:o)

Rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god jul - det skal nok gå alt sammen, I lyder til at være på rette vej. Knus herfra:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forkølelse

Hvis det lille barn er forkølet, kan han/hun få besvær med at spise, da det er svært at få vejret ordentligt igennem næsen. Det betyder også, at barnet kan have svært ved at sove.

Her er et par gode råd:

- Hæv hovedenden, der hvor barnet sover, med et par bøger eller et sammenrullet håndklæde under madrassen

- Brug lidt modermælk eller saltvand som næsedråber. Dryp det direkte ned i næsen. Du kan evt. bruge en lille ske eller en pipette. Saltvand og...

Læs mere i Babylex

Flyverdragter til børn

Flyverdragter er nødvendige, og de fleste børn starter med at bruge en flyverdragt, når de begynder at kravle omkring i 1 års alderen.

Flyverdragter er til leg udenfor - ikke til at sove i. De fleste flyverdragter er meget varme og kan også være lidt stive i stoffet, og nogle flyverdragter er faktisk så stive og tunge, at de gør det svært for barnet at bevæge sig rundt. Derfor kan det være en god idé at vælge en flyverdragt, som ikke er alt for tung, og som netop giver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce