Annonce

Annonce

Svar: Min datter er småt spisende


11. december 2007

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Din datter har været meget syg og det er svært at finde appetit, når man har mellemørebetændelse og hosteanfald og skal behandles med diverse medicin - der er således ikke spor at sige til, at hun ikke har spist særlig meget og også har tabt sig.

Du har dog ret i at det jo er uhensigtsmæssigt i længden og jeg tænker også at det er vigtigt at hun nu begynder at få mere varieret mad og dermed flere forskellige vitaminer, mineraler, protein osv. via kosten - så hun stille og roligt at den vej også får styrket sit immunforsvar lidt og får lidt mere styrke generelt... tingene hænger jo sammen.

Nu hvor hun er 7 måneder gammel så må du meget gerne give hende mere familiemad og hun må rigtig gerne få mad som smager af noget og mad som hun også kan sidde med i hånden. Hun er træt af skemaden lyder det som om, men skemaden kan hun stadig ikke undvære. Den er vigtig for at fylde hende op. Men ved siden af skemaden skal du prøve at give hende mad i stykker, brødskorper og lignende, som hun selv kan sidde med. Det skal gøres til noget rart og spændende at spise, det skal forbindes med noget rart og her tror jeg at et tilbud om noget andet end bare skemad er vejen frem for jer.

Jeg synes også det vil være en god idé, hvis du forsøger at have en mere fast plan for dagen, faste tidspunkter for hvornår hun spiser, hvad hun tilbydes af mad, hvornår hun ammes, hvornår hun sover osv. Og mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Morgen 8: Havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, vand af kop

Formiddag 9.30: ½ bolle at gnave i, frugt i stykker, evt. lidt frugtmos, vand af kop

Tilbydes evt. amning inden formiddagslur

Frokost 12: Bondebrød med forskelligt smørbart pålæg og ...


Annonce

... ved siden af grøntsagsmos med fisk, kød eller fjerkræ. Vand af kop.

Tilbydes evt. amning inden middagslur

Eftermiddag 15.30-16: Grød af en eller anden slags, evt. med lidt frugtmos på, frisk frugt ved siden af. Vand af kop

Kan tilbydes amning om eftermiddagen alt efter hvad hun har spist og drukket hos dig tidligere på dagen.

Aften 18: Mere og mere familiemad, ris, pasta, sovs, kød, fisk, brødstykker til hånden osv. Vand af kop. Du må give hende det hele, det kan være boller i karry, kartoffelmos og millionbøf eller blendede flødekartofler med indmaden af en frikadelle i... Alt kan spises, sørg for at servere det i en konsistens som hun kan kapere.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Vælling inden sengetid ca 20

Sen aften ammes eller får vælling igen inden midnat 23-24

Nat 24-06: Forsøge at undvære amning/flaske

I 7-8 måneders alderen vil 4 amninger (eller flasker) ofte være nok til at dække mælkebehovet. Da din datter ikke er helt rask, så synes jeg det vil være helt okay at du ammer lidt mere, men gør det i givet fald helst om dagen og forsøg at undvære amning midt om natten. Prøv at amme hende efter at hun har fået tilbudt skemad og mad i stykker, så du er sikker på at mælken ikke tager pladsen op for maden. Tilbyd amning inden lur, - igen et tilbud, som hun jo så kan tage imod eller vælge fra, men så er du sikker på at hun får, hvad hun har behov for og så må du stole på at hun har en naturlig evne til at regulere dette selv.

Fokuser på at det er bedre hun spiser lidt og tit end hvor meget der glider ned hver gang og så skal hun have smag og variation og meget mere rigtig mad, familiemad:o)

Jeg håber at ovenstående hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke med hende og rigtig god jul til hele familien:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rødbede

Fra 6 mdr´s alderen kan du godt begynde at give dit barn rødbede, hvilket mange børn elsker og de kan give mosen en meget flot farve. Rødbeder kan også bages i ovnen sammen med andre rodfrugter.

Du skal dog være opmærksom på at rødbeder indeholder nitrat og derfor kun bør udgøre 1/10 af den portion mos, som barnet spiser. Alternativt bør de kun gives med ca 14 dages mellemrum.

Læs mere i Babylex

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Ja, så sætter jeg mig endelig ned og skriver et brev til dig :o)

Jeg har fulgt med i din fantastiske brevkasse fra før min datter, på snart 11 mdr, blev født og har tit kunne bruge et råd på vejen af dig, men det er som sagt først nu, at jeg får sat mig ned og skriver selv. Købte endda også din bog, selvom den (desværre) først udkom da min datter vist var ved at være en 4-5 måneder ;o) Ja, jeg betegner mig faktisk som lidt af en fan, he-he ;o)

Mange hilsner (og ja, jeg har altså også lyst til at give et knus) fra "Mor"


Annonce