Annonce

Annonce

Svar: Diverse kost spørgsmål


4. december 2007

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Jeanette

Jeg synes det lyder som om at Smilla begynder at interessere sig for mere variation og mad der smager af noget, skal arbejdes med osv. og derfor synes jeg at du skal forsøge at begynde med lidt mere rigtig mad, familiemad. Naturligvis stadig mad som er i en konsistens, hvor hun kan følge med. Hun skal således både have mad som skal tygges, mad som hun kan sidde med i hånden, men også mad som er moset, så hun bliver fyldt lidt ekstra op:o)

En plan for dagen kunne se således ud (jeg har prøvet at pejle lidt ind i forhold til de tider du har givet mig):

Morgen kl. 7: Flaske

Formiddag 9: havregrød, flerkornsgrød, øllebrød eller lignende. Det betyder ikke så meget, hvor meget der glider ned, lidt har også ret. Giv hende også brødskorper og lignende at sidde med i hånden og hun må også gerne få lidt frugtmos på grøden, hvis det så smager hende bedre. Vand af kop

Sover formiddagslur og puttes evt. med en flaske

Frokost 12: Grøntsagsmos med lidt kød og fisk, det er fint at du varierer det lidt, så hun får lidt forskelligt. Nogle dage ren mos, andre dage med kød eller fisk. Du må gerne begynde at give hende rodfrugtsmos og lignende som smager af noget, avokadomos, ærtemos osv er også godt og dette kan hun også få på lidt rugbrødshapsere, hvis hun gerne vil prøve dette.
Det er godt at starte med smørbart pålæg, det kan være leverpostej, sildepostej, makrel, rogn eller torskeguf. Det kan også være lidt smøreost eller lignende. Vand af kop.

Igen skal du sige til dig selv at hvis hun spiser ½ dl. grøntsagsmos og så ved siden af eller bagefter har lyst til at prøve lidt rugbrødshapsere, så er det rigtig godt.

Du må også gerne bage nogle boller til hende, som hun kan få. Du kan finde opskrift her på siden, bla. søge på havregrynsboller:o)

Puttes til middagslur igen kan du evt. give en flaske, det afhænger helt af hvordan hun har det med ...


Annonce

... det.

Eftermiddag: Kan du vælge at give flaske, det afhænger af om hun har taget flasken i øvrigt i løbet af dagen. Hvis hun har det, så kan du give hende lidt frugtmos og gerne lidt frisk frugt her, igen også lidt brødskorper i hånden eller måske en portion grød, hvis hun virker sulten (det tør man jo næsten ikke skrive..:o))

Aften 17.30-18: Mere og mere familiemad, giv hende meget gerne ris, godt kogt pasta, sovs af forskellig slags. Hvis I får f.eks. boller i karry, kartoffelmos og millionbøf, pasta og kødsovs, laks og pesto, så må du gerne give hende dette. Naturligvis igen moset så hun kan klare konsistensen. Det vil også være helt okay at du f.eks. moser en kartoffel med sovs og giver hende små stykker af indmaden af en frikadelle ved siden af, som hun så kan tygge.
Det er godt det snart er jul, - hun må få det hele, sutte på et flæskesvær, nyde de brunede kartofler og den brune sovs (håber I skal holde jul ved bedsteforældre, så der er masser af dette...?:o))

Puttes til natten ca kl. 19 med en flaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Sen aften 23-24: Flaske

Sidstnævnte flaske bibeholder I umiddelbart indtil videre. Hendes mælkeindtag er ikke stort og det er vigtigt at hun fortsat får sin mælk. Hun bør ikke få under 400ml mme dagligt, så længe hun er under 12 måneder. Det kan således være en god idé at bibeholde flaskerne aften og sen aften og så fjerne dem i løbet af dagen, hvis det viser sig at det er sådan hun bedst får både mælk og maden hun skal have.

Du må meget gerne forsøge med lidt sveskemos, det kunne f.eks. være om eftermiddagen, og så kan du se om det har nogen effekt. Ellers så tænker jeg at hendes mavetarmfunktion vil ændre sig stille og roligt i takt med at hun får mere og mere rigtig mad og så må du skrue op og ned for laktulosen undervejs, alt efter hvad hun har behov for.

Tror jeg kom igennem det hele, håber du er hjulpet lidt videre. Rigtig meget held og lykke og rigtig god jul:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnevaccinationsprogram

I Danmark har vi følgende børnevaccinations program, som anbefales af sundhedsmyndighederne:

3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 1 og PCV-1

5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 2 og PCV-2

12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio- Hib 3 og PCV-3

15 mdr.: MFR 1

4 år.: MFR 2

5 år.: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

12 år.: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3 (MFR 2 til...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce