Annonce

Annonce

Svar: Søvn, bleskift, tandbørstning og pasning....


4. december 2007

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Dejligt at høre at du blev opmærksom på min side, fordi jeg var i Brunch - det må jo have betydet at jeg gjorde et positivt indtryk og det er jo rigtig dejligt:o) Tak for det.

Du skal være opmærksom på hvor meget og hvordan din datter sover om dagen, hvis du gerne vil ændre hendes søvn om aftenen. De fleste børn sover i 9 måneders alderen en kort formiddagslur på måske kun 45 minutter til 1 time og så sover de igen over middag - måske 1½-2 timer. Nogle børn sover i denne alder kun ca 2½ time om dagen, tilgengæld sover de om natten - andre børn har behov for 4 timers dagslur, men går så sent i seng og sover ikke så meget om natten...

Fleksibilitet må der til og jeg tænker at det også vil ændre sig i takt med at din datter begynder pasning, skal tidligere op, der sker mere i løbet af dagen osv.

En dagsplan for en pige på 9 måneder kunne se således ud:

Tidlig morgen 06: Amning/flaske

Morgen 08: Havregrød, øllebrød, flerkornsgrød eller lignende, vand af kop

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frugt, frisk frugt eller lidt frugtmos, vand af kop

Puttes til formiddagslur

Frokost 12: Rugbrød med forskelligt pålæg, rester fra aftensmaden som godt kogte pastaskruer, små stykker frikadelle, kogte ærter, majs, gulerod og lignende. Vand af kop.

Puttes til middagslur

Eftermiddag 15.30: En lille portion tykmælk med frugtmos, ½ bolle med smør, ost i stænger, frisk frugt i stykker, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager - sovs af forskellig slags - noget af maden gives i stykker og noget moses - f.eks. kan kartofler moses med lidt sovs og ved siden af kan gives frikadeller i stykker. Vand af kop

Puttes til natten med en flaske eller amning ca kl. 20

Sen aften 23-24: Evt. flaske eller amning

Det er helt normalt at børn i 9 måneders alderen begynder at protestere mod at få bleen af og på. Det er også en alder, hvor de lukker ...


Annonce

... munden for skeen eller for tandbørsten og det handler om at hun nu begynder at vise mere selvstændighed, egen vilje - hun er sin egen person.

Nogle gange må man gå lidt på kompromis. F.eks. kan det være en god idé at gå over til buksebleer i en periode, så hun kun skal ligge på puslebordet og skiftes, når hun har lavet afføring og trænger til at blive vasket. Er der kun tale om en tisseble, så lad være med at gøre et stort nummer ud af det, skift hende hurtigt, evt. med en bukseble, der kan trækkes op på gulvet, hvor hun kan stå foran dig og således ikke tvinges til at ligge ned.

Nogle gange hjælper det også at inddrage barnet lidt, give hende cremen i hånden eller lignende imens hun bliver skiftet eller at lære hende at løfte numsen på kommande "løft numsen" og så kan du lægge bleen ind under.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til tandbørstning, så er det vigtigt at få disse tænder børstet og nogle gange hjælper det at lege lidt med tandbørsten. Du kan også ændre selve situationen, flytte til et andet sted - hun kan få børstet tænder siddende foran spejlet på badeværelse, hun kan få børstet tænder imens hun ligger på sofaen, sidder på dit skød osv. Nogle gange hjælper det at forsøge med en elektrisk tandbørste fordi barnet synes det er sjovt, det kilder - andre gange bliver børn skrækslagene over denne lyd..

Det lyder som en udmærket idé at du vil have din datter passet en gang imellem, hvis du har behov for aflastning. Det lyder jo som om at det kun er et par gange om ugen og kun få timer af gangen - det kan være godt for jer begge to:o)

Det er jo helt reelt at du siger at det er dit behov, det er flot at du er så ærlig omkring det og du er bestemt ikke den eneste mor, som ikke er til yngelpleje og som gerne vil have lidt andet at kunne fortælle og snakke om end lillepigen, bleskift og hvad har hun så gjort i dag..:o)

Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre. Rigtig meget held og lykke med hende:o) God jul.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. januar 2025 | Diverse | 0 mdr.

Svedproblemer efter fødslen

Kære Helen Så kom lillesøster til verden, og det er gået rigtig godt....

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vugge - vugning, bevægelse

At blive vugget, vippet og bevæget er med til at stimulere det lille barns vestibulærsans, også kaldet labyrintsans. Denne sans udvikles tidligt i graviditeten, og det ufødte barn får stimuleret denne sans, når moderen bevæger sig rundt. Når den gravide mor går omkring, så bliver barnet naturligt vugget og bevæget i livmoderen.

Det indre øre består af to dele: Balanceorganet og sneglen (Cochlea). Disse to dele kaldes med en fællesbetegnelse for labyrinten. Balanceorganet består...

Læs mere i Babylex

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce