Annonce

Annonce

Svar: Ammestop og søvn - 15 mdr.


4. december 2007

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære trætte mor

Det er første gang du skriver til mig og derfor kender jeg jer jo ikke og ved ikke helt, hvordan du har det med amning, hvad tanker I gør jer om fremtiden, putteseance osv. Men når jeg læser dit brev, så fornemmer jeg at I et eller andet sted gerne vil have helt nye rutiner og at dette helt overordnet set handler om at jeres datter skal sove i sin egen seng. Det synes jeg også er en rigtig god idé.

I skal naturligvis sikre jer at hun får mad nok i løbet af dagen, så hun ikke er sulten og det ikke er mælk hun har behov for hos mor. Trygheden, nærheden osv. kan hun få på mange måder.

Jeg kan godt forstå at I har tyet til flasken, da I naturligvis har tænkt at hun så ikke behøvede mælk fra dig og dermed bedre kunne undvære brystet. Det er i og for sig også rigtigt, men så skal hun have flasken, på det tidspunkt, hvor du normalt ville amme - altså så flasken træder i stedet for amning og jeg tænker at det kan være udmærket at gøre dette i en periode, for at gøre overgangen så blid som mulig. Flasken har jo den fordel at far også kan give den og derfor blive en del af putteritualet. På sigt skal hun dog også stoppe med flaske, for flasken hører ikke længere alderen til og så kan hun i stedet få en kop lun mælk og en banan inden sengetid:o)

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød med mælk og mælk af kop

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, evt. lidt marmelade, ½ banan og anden frisk frugt i stykker, vand af kop

Frokost: Rugbrød med forskelligt pålæg, rester fra aftensmaden som frikadelle, pastaskruer og lignende, grøntsager i stykker. Vand af kop

Eftermiddag: En portion tykmælk, yoghurt naturel eller lignende med frugtmos, friske bær, rugbrødsdrys, müsli eller hvad hun nu kan lide. ½ bolle med smør, ost, frisk frugt. Vand af kop

Før aftensmad: En tallerken med lidt forskelligt grønt, - ærter, majs, gulerod, peberfrugt, avokado, ...


Annonce

... agurk osv. Vand af kop

Aften: Familiemad, - ris, pasta, kød, fisk, sovs af forskellig slags, grøntsager. Evt. en portion frugtgrød med mælk på som dessert og mælk af kop til.

Puttes til natten med en flaske som stille og roligt overgår til at være en kop mælk og måske en banan.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


En godnathistorie er en rigtig god ting og jeg synes I skal lade en sådan være en del af hendes putteritual. Mit forslag er altså at I sørger for at hendes madindtag i løbet af dagen er i orden og når I så putter hende, så starter hun med at blive putte i sin egen seng. Hæv hovedgærdet på sengen, så hun ikke ligger helt fladt og giv hende så flasken i sengen. Læs en godnathistorie for hende, så I sidder der, er til stede, lader hende lytte til jeres stemme osv.

Min tanke er at I så stille og roligt skal undvære flasken og lade hende nøjes med godnathistorien. Hvis hun rejser sig, så fortæl hende med ord at hun skal lægge sig ned igen, at I er der, passer på hende osv. men at hun skal sove nu. Det at hun selv begynder at lægge sig ned, er vigtigt i forhold til at finde ud af og acceptere at hun skal sove.

Hun begynder at kende til at noget er slut. Hun er så gammel nu, at hun begynder at forstå at noget er slut. Når bogen klappes sammen, så er historien slut, når mælkekartonen er tom, så er der ikke mere mælk osv. I dagligdagen bruger man jo i mange henseender at noget er slut, ofte gestikulerer vi, slår ud med armene og signalerer "slut" imens vi fortæller at der ikke er mere og det skal du overføre til brystet. Fortæl hende med ord at det er slut og giv hende så et alternativ. Her er det så lige nu flasken og senere, når flasken er slut, bliver det så bogen. I takt med at hun bliver ældre, så vil hun ganske givet automatisk selv vælge bogen og lade sig nøjes med en kop mælk i stedet, hvis hun er tørstig.

Håber mine tanker hjælper dig lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o) God jul.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Parforhold

Når I bliver forældre vil sammeholdet og de varme følelser mellem jer sandsynligvis blive styrket. I vil se hinanden på en anden måde, og det kan være meget berigende at se sin partner i den nye rolle som mor eller far. For mange føles det som en ny kærlighed, netop at se sin elskede sammen med det lille barn, det lille menneske man har skabt sammen.

Men det nye familieliv, hvor man pludselig ikke mere er et par, men er forældre kan også være svært og kan være skuffende. Måske er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce