Annonce

Annonce

Svar: Morglad og sove i smørhul


19. november 2007

Kategori:
Alder:
17 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Amalies mor

Du har fuldstændig ret i at der sker meget med Amalie i øjeblikket og hun udvikler sig hurtigt på rigtig mange fronter. Dejligt og udfordrende:o)

Grunden til at jeres datter vågner om natten handler om hendes alder. Når børn er omkring 1½ år, så begynder de at have mere fare-fornemmelse, altså begynder at forstå at noget kan være farligt. Når jeres datter kravler op på noget, så går det pludselig op for hende at hun ikke er i stand til selv at komme ned, når hun kravler op på en rutschebane og skal til at rutsche ned så mærker hun uroen, der er langt ned og hun skifter mening. Det samme gør sig gældende når hun falder - hun ved at hun kan slå sig rigtig meget osv. Hun har altså en begyndende bevidsthed om at ting kan være farlige, svære for hende selv at klare og samtidig så bliver hun også mere og mere bevidst om at I ikke er der hele tiden, at hun kan blive væk fra jer, at I kan gå fra hende.

Alle dagens oplevelser skal bearbejdes i drømme og netop det at jeres datter oplever og har mere 'fare-fornemmelse' gør at hendes drømme ændrer lidt karakter. Hun har ikke deciderede mareridt, men drømme som lidt på samme måde giver hende en urolig søvn og kan gøre at hun måske vågner grædende op. Det er derfor ikke usædvanligt at børn i 1½ års alderen har en periode, hvor de vågner ulykkeligt op om natten og det eneste der virker er at sove hos mor og far.

Jeg er af den overbevisning at når børn beder om tryghed, så skal de skal naturligvis have den og når børn græder for at forhindre deres forældre i at gå, så er det et udtryk for smerte og det handler ikke om at de vil have deres vilje eller at ønsker at bestemme. Børn der klynger sig til voksne for at kunne falde i søvn, er inde i en periode, hvor de har behov for dette og kun ved at give dem den kontakt de beder om, får man dem til at slappe af og det giver på sigt langt bedre sovevaner end hvis man går.

Jeg synes derfor det er omsorgsfuld og kærligt at I tager jeres datter ind til jer, når I fornemmer at ...


Annonce

... hun har behov for det og giver hende den tryghed hun beder om.

Når det er sagt, så synes jeg dog også at det er en rigtig god idé at I fortsat putter jeres datter i hendes egen seng. Det er vigtigt, at hun ved at det er der hun skal sove, og nogle nætter vil det stille og roligt lykkes hende at sove igennem. Hendes øgede bevidsthed vil betyde at hun meget hurtigt vil kunne foretrække at sove i soveværelset og at få hende ud derfra igen og derfor synes jeg det er vigtigt at I bibeholder det at hun skal falde i søvn i sin egen seng og føle sig tryg ved det.

Hendes pylren og morsyge og større afhængighed af dig er helt normalt. Det er jer, der har tilbragt mest tid sammen og det er meget naturligt at børn netop overfor mor bliver mere pylrede - det gik så godt indtil mor kom hjem. Det kan virke enormt frustrerende, men skyldes ikke at du gør noget galt. Det er bare sådan det er. Det handler blandt andet om at hun lige nu på en gang er meget i gang med at selvstændiggøre sig, vise egen vilje og ture mere og mere på egen hånd. Hun sidder ikke så meget mere, nusser ikke på samme måde, som da hun var lille, men hun har stadig enormt meget behov for fysisk kontakt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når hun af naturlige årsager ikke får så meget af det i løbet af dagtimerne, ja så søger hun det om aftenen og når mor er der. Fordi mor er den, der er der for hende uanset hvad. Et eller andet sted ligger der jo også en kærlighedserklæring i det, hun ved jo at du elsker hende ubetinget ligegyldigt hvad:o)

Far skal nok få lov til at komme på banen, på et tidspunkt så vil hun jo giftes med ham...:o) Men indtil da, er det rigtig godt, hvis far og datter kan lave ting sammen uden mor og det er helt fint at du ikke er hjemme altid. Du skal ikke se det som et nederlag, at hun så pjevser når du kommer hjem, men skal i stedet se styrken i at de to har noget sammen og kan det. Det viser jo at jeres datter har en fin tilknytning til og også elsker sin far.

Håber mine tanker hjælper jer lidt videre. Rigtig meget held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fødder

På grund af den trange plads i livmoderen, bliver mange børn født med indaddrejede fødder. Det kan være den ene fod eller begge. Små børn fødes også let hjulbenede. Det har ofte ingen betydning, og det retter sig efterhånden, som barnet bliver ældre. Nogle børn bliver født med klumpfod, også kaldet varusfod eller talipes equinovarus. Dette kræver speciel behandling.

Den sunde babyfod er bred og med en smal hæl. Barnet kan let sprede sine tæer. Alle børn er platfodet indtil...

Læs mere i Babylex

Præmature allergidisponerede spædbørn

Hos meget små præmature allergidisponerede børn kan der være mere væsentlige ernæringsproblemer end allergiforebyggelse at tage højde for. Derfor må man altid tage individuelle hensyn, hvor det vigtigste er, at barnet kommer i trivsel.

Et præmaturt barn tilbydes samme allergiforebyggende diæt som mature allergidisponerede spædbørn. Modermælk er den bedste ernæring, og hvis dette ikke er muligt tilbydes barnet en special erstatning.

Det vides ikke, hvor længe det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for dit svar angående min datter, som græd sig selv i søvn. For første gang i lang tid havde jeg en rigtig god fornemmelse i kroppen efter at have læst dit svar. Jeg kunne mærke, at du fik sat mange af de rigtige ord på situationen.

Tak fra Sanne, mor til pige på knap 4 måneder.


Annonce