Svar: Udmalkning i stedet for amning
Kære Krestina
Tillykke med sønnen. Min umiddelbare tanke da jeg først læste dit brev var om din dreng mon har for kort tungebånd. Hvis spidsen af hans tunge er hjerteformet, når han rækker tungen frem, så er hans tungebånd for kort. Hos nogle børn har dette ingen betydning, men hos andre giver det problemer blandt andet med amning, da barnet vil have svært ved at svøbe og malke rigtigt med tungen.
Man kan klippe tungebåndet over, hvilket er et meget lille indgreb. Din egen læge kan eventuelt gøre dette eller henvise jer til børneafdelingen.
Det er flot at du malker ud, så din søn kan få din mælk. Det er hårdt arbejde og det er rigtigt at nogle ikke er i stand til at fortsætte udmalkning gennem længere tid, da en malkemaskine ikke stimulerer brystet på samme måde som et barn. Det kan dog lade sig gøre.
Principperne er som ved amning. Jo hyppigere du malker, jo mere mælk producerer du. Hvis du skal øge mælkemængden kan du med fordel malke ud hver 2-3 time. Du skal malke sålænge du kan se mælken komme i en let strøm. Når mælken ikke længere løber nemt, så stopper du. Det har ingen effekt at sidde med malkemaskinen i 1/2 time, det har mere effekt at gøre det 2 x 10 minutter. Skal du eksempelvis ud af døren, så er det bedre at malke en ekstra gang inden du går, istedet for at vente til du kommer hjem, og der så er gået 5-6 timer siden sidste udmalkning.
Du skal sørge for at få nok væske. Du kan med fordel drikke en mørk hvidtøl ...
... eller maltøl. Det er et gammelt husmoderråd at malt kan hjælpe på mælkedannelsen. Drik en om dagen. Du kan også drikke amme-te. Det kan købes i Matas og forskellige helsekostbutikker. Sørg også for at få noget at spise. Spis sundt og varieret. Spis gerne grøntsager, groft brød, kød og fisk.
Sørg for at få hvilet dig. Der skal ro til. Se om du kan lægge dig i løbet af dagen og få en middagslur, når din søn også sover.
Dine tanker spiller også ind. Tænk på mælk der løber. Mange kvinder blokerer overfor malkemaskinen og selvom der er mælk nok, så vil det ikke rigtig ud, når man sidder der med et apparat. Placer dig eventuelt tæt ved din søn, så du kan se ham imens du malker. Det er også med til at mælken løber lettere.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Du kan med fordel malke ud en enkelt gang om natten, hvis du på nogen måde orker det. Om natten frigøres mere at det hormon der hedder Prolaktin, som har betydning for mælkeproduktionen. Ved at malke ud om natten kan man derfor "skubbe" yderligere til øget produktion.
Du skal desuden være opmærksom på at børn ofte i 4-6 ugers alderen har det man kalder appetitspring. Det betyder at de begynder at få behov for mere mad og gerne vil sutte hyppigere for at stimulere til yderligere produktion. Det er derfor helt naturligt at børn på dette tidspunkt græder mere og virker mere sultne og det skal ikke forveksles med at man ikke kan producere mælk nok, men kun tolkes som at produktionen skal sættes op.
Held og lykke fremover.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. september 2024 | Amning | 11 mdr.
Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...
23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.
Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...
Viden om børn:
Body Mass Index - BMI
Body Mass Index er en beregning af hvordan en persons højde passer til personens vægt. BMI defineres som vægten i kg divideret med højden i meter i anden (kg/m2).
Et sundt BMI for voksne ligger mellem 18.5-24.9. Man bruger ikke denne måling til små børn, men i stedet bruger man vækstkurver.
Ved at tegne barnets længde/højde og vægt ind på en kurve, så kan man følge om barnet vokser som det skal.
En tommelfingerregel lyder at små børn fordobler...
Vestibulærsans
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.