Svar: Småt spisende dreng
Kære Linda
Jeg kan også godt se at der er sket fremskridt siden du skrev sidst og at din dreng er begyndt at spise mere varieret og smage på meget mere, tygge i maden osv. og det er rigtig godt. Lidt fremskridt er bedre end ingen fremskridt.
Da han tilsyneladende er okay med at tygge nu, så tænker jeg om ikke du kan begynde at give ham små brødstykker med lidt smør og lidt forskelligt pålæg. Du kan lave ærte eller avokadomos og komme på, men kan også købe forskelligt smørbart pålæg - smøreost, sildepostej, leverpostej, smørbart torskerogn og lignende. Du kan prøve endten at give ham disse meget små bitte stykker i munden, som han så skal tygge - give ham dem med dine fingre eller med en gaffel.
Ved siden af skal du så også begynde at give ham andre stykker - det kan være små stykker af indmaden af en frikadelle, som kan være lavet både af kød eller fisk, det kan også være godt kogte pastaskruer og lignende, som han skal tygge sig igennem. Netop pasta og ris er jo meget godt til at give lidt fylde i maven.
Derudover tænker jeg at du så må supplere med lidt variation af endten grød eller grøntsagsmos - variere det så han ikke kun får grød, men samtidig også medtænke at han ikke skal gå sulten i seng. Og at du derved kan komme lidt væk fra natamning.
En anden faktor er at du nu er begyndt at give ham flaske i løbet af dagen og det betyder at han faktisk får en del mælk, som naturligt tager pladsen op for den egentlige mad og derfor også gør at han netop ikke spiser særlig meget. I forhold til hans alder så burde 3 flasker eller 3 amninger - max 4 faktisk være nok til at dække hans behov og du giver ham mælk 6 gange - det er faktisk i overkanten. Du skal derfor ikke være bekymret over at fjerne natamningerne eller alternativt at lade være med at give flaske om dagen, så han ...
... spiser mere rigtig mad der.
En plan for dagen til et barn på 8-9 måneder kunne se således ud:
Tidlig morgen 06: Amning/flaske
Morgen 08: Grød, evt. med frugtmos, vand af kop
Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frisk frugt, kan også få lidt frugtmos med mælk på, vand af kop
Sover formiddagslur
Frokost 12: Brødhapsere med forskelligt smørbart pålæg, ved siden af grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop. Og hvis han slet ikke vil have grøntsagsmosen ren, så bland evt. med lidt grød som du også forsøger en gang imellem nu.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover middagslur
Eftermiddag 15.30-16: Lidt yoghurt naturel med drys, frugtmos, ½ banan, ½ bolle med smør. Vand af kop
Aften 18: Grøntsagsmos med kød og fisk og ved siden af mad i stykker. Udgangspunktet er mere og mere jeres mad, pastaskruer, ris, indmaden af en frikadelle osv. Giv evt. en portion frugtgrød med mælk til dessert
Puttes til natten med amning/flaske og du kan overveje om du skal indføre en gang natgrød her, for at være sikker på at han ikke er sulten. Han kan jo godt lide grønden og tager den fint til sig. Så kan du give ham grød og så amme ham og putte ham.
Sen aften 23-24: Amning/flaske - afhænger helt af hvor meget han er ammet i løbet af dag og aften. Som sagt er 3 amninger/flasker ofte nok og når han tilmed får yoghurt ved siden af, så skal du være opmærksom på at han ikke får for meget mælk.
Som du kan se indeholder denne plan præcis det du gerne vil, nemlig amme tidlig morgen, aften og sen aften og jeg håber at min plan vil hjælpe dig til at se, hvordan du kan komme lidt videre. Hold fast i at der allerede er sket fremskridt og at I således er på rette vej og bliv så ved med at tilbyde så meget forskelligt som muligt. Og sørg så for at holde mælkeindtaget nede!
Fortsat held og lykke med det:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Honning
Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.
Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.
Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...
PKU
Phenylketonuri, PKU, er en stofskiftedefekt og det kaldes også nogle gange for "Føllings syge" efter den læge, som opdagede sygdommen i 1934.
I Danmark er det jordemoderen, der efter fødslen, undersøger om barnet har PKU. Dette gøres ved at tage en blodprøve, en hælprøve på alle nyfødte. Prøven skal tages når barnet er mellem 48-72 timer gammel. Får man et positivt resultat på prøven, skal barnet have behandling før det er 2 uger gammelt og indenfor 24 timer efter det positive...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.