Annonce

Annonce

Svar: Søvn om dagen og opstart af grød


12. november 2007

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Maria

Det er dejligt at høre at det går lidt bedre og jeg synes det er rigtig godt at I har fundet ud af, at det fungere bedre med at Malthe selv vågner om natten og melder sig, får sin flaske og sover videre. Det er godt.

Det er også rigtig flot at det er lykkedes for dig at få ham til at sove lidt bedre i sin barnevogn og at I så får lidt mere rolige eftermiddage og aftener.

Børn i 4 måneders alderen sover ofte meget varieret, nogle gange har de behov for at sove lidt kortere lure og sover så hyppigere, andre gange tager de et lidt længere stræk og den fleksibilitet må have lov at være der. Der sker rigtig meget med børn i 4 måneders alderen, både rent fysisk, at de begynder at bruge sig selv mere, triller lidt omkring osv. men også mentalt at de begynder at blive meget bevidste om kendt og ukendt, - om man er hjemme eller ude, om de er hos mor eller i favnen på en fremmed.

Det giver en naturlig urolig og afbrudt søvn og det er helt okay at du, når Malthe vågner efter 25 minutter, forsøger at få ham videre i søvnen og at han ligger og småklynker lidt. Det er ikke den gråd, som forbindes med utryghed og angst og dermed ikke noget der giver dårlige associationer i forhold til søvn. Så fortsæt du roligt som du er begyndt. Det lyder rigtig fint og det er jo også derfor du begynder at kunne se lidt fremskridt:o)

Du spørger om det er for tidligt at lægge ham til at sove kl 19 og det er meget forskelligt. Netop fordi børn i 4 måneders alderen nogle dage sover mere afbrudt og har flere små lure, så vil de nogle gange sove så sent om eftermiddagen at de går senere i seng om aftenen. Nogen oplever således at barnet kan have en lang vågenperiode om aftenen og måske først går i seng kl. 22. Hos andre vil det være sådan at barnet er mere vågen om eftermiddagen og derfor går omkuld tidlig aften og sover hele aftenen, men tilgengæld står tidligt op - det er således meget forskelligt og meget er helt normalt.

Du spørger, hvornår du kan forvente at han kan komme videre i søvnen selv og dette er et meget svært spørgsmål at svare på. Børn gennemgår jo hele tiden forskellige udviklingsfaser og vil derfor i forskellige perioder af deres liv, have behov for hjælp til at komme videre i søvnen. Det gælder også de støre børn, som selv kan stige ud af sengen og gå ind til mor og far - i en periode, har de behov for den ekstra tryghed for at kunne sove videre og derfor kommer de trissende om natten. I de ...


Annonce

... mellemliggende perioder kan de således godt sove uden at vågne.

Derfor vil du opleve at I godt kan komme ind i en periode, hvor det faktisk går rigtig godt og han sover pludselig meget længere og mere roligt og ligepludselig så vender det igen, fordi han så er blevet det større, oplever så meget mere og derfor atter sover mere uroligt:o)

Det lyder som en rigtig god idé at begynde med lidt grød og jeg synes personligt at det er bedst at købe en ren risgrød. Tidligere lavede stort set alle producenter de rene grødtyper, altså grød uden tilsat frugt, men de siger at de ikke kan sælge det og derfor er nødt til at tage produkterne ud af markedet. Det forstår jeg ikke og jeg anbefaler altid at man vælger et 'rent' produkt og så selv tilsætter frugtmos, hvis man ønsker det.

Det gør jeg fordi jeg mener at det er vigtigt at give barnet så varieret et indtag som muligt og fordi både syns og smagsoplevelse betyder rigtig meget når børn skal spise. Når vi spiser, så smager maden også forskelligt alt efter om det er sovsen eller kartoflerne vi kommer i munden og vi kan godt lide at maden har forskellige farver. Sådan skal det også være til vores børn. De skal smage forskelligt alt efter om det er en skefuld ren grød, eller frugtmos de får og det skal også se forskelligt ud alt efter om det er pære, fersken eller jordbærmos der er på toppen - råhvid, orange eller rød mos..


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Derudover så er der for mig at se stor forskel på om det er "æble-pære-koncentrat" der er kommet i en pulvergrød eller om man køber mos på glas. Køber man frugtmos på glas, så er det trods alt ikke kunstigt, men rigtig frugt.

Det samme tænker jeg om f.eks. kartoffelmos, her kan man også købe grøntsagsblandinger i pulverform... Hvis jeg personligt skulle spise kartoffelmos, så ville jeg ikke købe det som pulver, men ville koge mine kartofler og mose dem selv og det samme vil jeg naturligvis gøre til mine børn. Jeg ved at andre ikke har det sådan, men det er min holdning og nu er det jo mig du spørger:o)

Så jeg synes du skal købe en risgrød uden noget i og så selv komme lidt frugtmos på, hvis og når du gerne vil variere smagen lidt. Du kan købe frugtmosen på glas eller du kan lave frugtmos selv. Hvis du køber bogen "Mad til spædbørn og småbørn" på Apoteket, så er du hjulpet godt på vej. Det er sundhedsstyrelsens bog til forældre, netop omkring den første skemad og den koster ikke mere end ca 65 kr.

Fortsat held og lykke med lille Malthe:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vaccination

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler følgende vaccinationer:

- 3 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 1 og PCV7-1

- 5 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 2 og PCV7-2

- 12 mdr.: Difteri-tetanus-kighoste-polio-Hib 3 og PCV7-3

- 15 mdr.: MFR 1

- 4 år: MFR 2 (pr. 1. april 2008)

- 5 år: Difteri-tetanus-kighoste-polio revaccination

- 12 år: MFR 2 og til piger HPV 1, 2 og 3

Læs mere i Babylex

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Først og fremmest tusind tak for en rigtig god brevkasse, hvor vi som førstegangsforældre har fået svar på rigtig mange spørgsmål, bare ved at sidde og surfe lidt rundt i kategorierne. Dine gode svar har virkelig været en stor hjælp hele vejen igennem.

Bedste hilsner
Malene og Maria på 6 uger


Annonce