Annonce

Annonce

Svar: Grød contra grøntsagsmos


9. november 2007

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Bonnie

Det er rigtigt, at jeg normalt anbefaler at man først begynder med grøntsagsmos når barnet er 5 måneder gammel. Dette gør jeg fordi det for det for det første er tidligt at begynde med skemad, når barnet kun er 4 måneder og fordi det derfor er meget vigtigt at barnets tarmsystem kan følge med og nedbryde den mad barnet får.

Grød er mildere for maven og kan samtidig laves tyndere i konsistensen og virker således mere som en vælling - altså en mildere overgang end rigtig grød eller mos. Samtidig er det vigtigt at tilbyde barnet smagsvariation og lidt nyheder undervejs i introduktionen af overgangskost, så barnet derved får nye smagsoplevelser og vedbliver at synes skemaden er interessant.

Det er samtidig vigtigt at barnet indtag af varierede fødevarer sker gradvist, således at barnet først forsøger med forskellige typer af glutenfri grød, herefter mild grøntsagsmos, herefter grovere ...


Annonce

... grødtyper og så også mere smagfuld grøntsagsmos, - det er altså en løbende tilvænning som handler både om modning af barnets tarm og evne til at nedbryde føden samtidig med at give barnet smagsvariation og nye smagsoplevelser hele tiden.

Når alt dette er sagt, så ved jeg dog også at nogle familier allerede i 4 måneders alderen giver deres børn grøntsagsmos og det går helt fint. Du skal i givet fald så sørge for kun at give de meget milde grøntsager som kartoffel, gulerod, blomkål og lignende og sørge for at gøre mosen pureret og helt lind i konsistensen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Og så drejer dig sig jo generelt om at holde øje med, hvordan barnet trives med det og hvad barnet kan lide. Hvis barnets mave fungerer rigtig fint med både grød og mos, så er det jo godt og hvis barnet rigtig godt kan lide det og spiser godt og trives med grøntsagsmosen, så fred være med det:o)

Håber du kan bruge mine overvejelser:o) Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Faderskab

Et barn, der er født i Danmark, skal som udgangspunkt have registreret en far. Det er vigtigt, fordi barnet har ret til at kende sin biologiske baggrund, og fordi faderskabet giver både barnet og faren en række rettigheder og pligter.

Hvis I forældre er gift, så får faderen automatisk faderskabet. Hvis I forældre ikke er gift, så skal du ansøge om faderskabet - og det skal du gøre i forbindelse med barnets fødsel og inden for 4 uger. Hvis I ikke har anmeldt faderskabet inden for...

Læs mere i Babylex

Hoppegynge

En hoppegynge anbefales ikke. Sundhedsstyrelsen skriver: "Til sunde børn frarådes hoppegynge og gangstole, da de forsinker normal udvikling. For handicappede børn gælder særlige regler, spørg sundhedsplejersken, lægen eller fysioterapeuten". Kilde, Sunde Børn, sst. 2003.

En hoppegynge belaster barnets ryg og ben og barnet får ikke en bedre balance af at sidde i en hoppegynge, det er ren underholdning og det kan barnet få på anden måde. Når barnet sidder i en hoppegynge er det en...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce