Annonce

Annonce

Brev:

Manglende sprog


2. november 2007

Kategori:
Alder:
13 mdr.

Manglende sprog

Hej Helen.

Jeg skriver til dig ang. vores dreng på 13 mdr. (25.09.06) og hans sprogudvikling eller mangel på samme.

Bertram er en glad, sund og udadvendt dreng på 12 kg. og 79 cm. Han spiser og sover godt og har alle dage gjort det. Vi har aldrig haft nogle problemer eller udfordringer med ham eller bekymringer omkring ham. Han er nem og mild, er altid glad og græder virkelig sjældent - selvfølgelig kan han godt blive irriteret over noget legetøj der ikke lige vil som han vil, men der er meget stor line og tålmodighed fra hans side, så alt i alt bare vores dejlige lille glade guldklump.

Dog har han aldrig været særlig sproglig. Han pludrede meget lidt de første 6 mdr. Der var lyd på hans smil og han klukgrinte højt, men der var ingen rigtig pludren som sådan. Når vi snakkede til/med ham lyttede han og kiggede på os, og reagerede også med smil, men han svarede ikke særlig tit igen. Når han gjorde var det med en simpel vokal lyd - ikke nogen agy, gry eller andre "ord" vi husker fra vores ældste søn fra da han var blot 6-8 uger.

Egentlig tænkte vi ikke så meget over det og var slet ikke bekymrede, men nu hvor han er blevet 13 mdr., og ikke rigtig snakker, så vil jeg bare gerne høre, om jeg har grund til bekymring?

Omkring 10 måneders alderen begyndte han at kunne forstå enkle ord som drikke, mad, dyne mm, og som 11 mdr. gammel kunne han forstå simple beskeder så som "må mor få sutten" og "skal vi hente dynen" og reagere på dem.

Nu siger han "mam mam" når han vil have noget at spise, og går ud og pejer på køleskabet, og når han er tørstig henter han selv en kop i en skuffe i køkkenet, så jeg synes han kommunikerer godt ved at vise hvad han vil, og vi forstår ham.
Ud over mam mam siger han dog intet. kun nogle glædes/kommunikations skrig/hvin og lyde som eeeej og aaah.

Jeg synes det er lidt underligt at han slet ikke siger nogle ord. Heller ikke bare nogle hjemmelavede ord eller nogle simple ord som hej, hov, av, der osv. Jeg har selvfølgelig også kun vores ældste og meget sproglige søn at sammenligne med. Han sagde sine første ord da han var 11 mdr. og satte to ord sammen da han ...


Annonce

... var 1½, og da han var 2 kunne han sige lange sætninger og vi kunne have en samtale med ham. Måske er det helt normalt at det ikke er kommet endnu hos vores yngste, men synes at når jeg læser i de bøger vi har, så lyder det somom det burde være kommet.

Vi snakker meget til ham, fortæller og fortæller når vi foretager os noget. Han er vild med sine bøger, men kan ikke holde koncentration nok til at høre en lille historie (det fanger ham ikke). Han vil helst bladre og sidde og pege på billederne. Peger på en ting og kommer med en lille lyd og kigger så op på os, som for at spørge "hvad er det" og vi svarer.

Vi bor i Tyskland, men han hører ikke særlig meget tysk, da jeg går hjemme med ham. Selvfølgelig hører han det i omgivelserne, når vi er ude (i svømmehallen, Zoo, legepladsen, supermarked osv.), men jeg ved ikke om det er nok til at kunne forstyrre hans udvikling for det danske sprog. Han bliver ikke snakket direkte til på tysk i det daglige. Kun et par gange om ugen af vores rengøringsdame, der lige "dikkedikker" ham i et par minutter, og så når vi er sammen med tyske venner måske en gang ugentlig i gennemsnit.

10. januar starter han i tysk vuggestue, så her er jeg helt med på, at hvis han er begyndt en dansk sproglig udvikling, så vil den nok gå i stå til den tid. Tænker bare, at hvis han nu slet ikke er begyndt sit danske sprog til den tid, så går der måske meget lang tid før vi hører nogle ord fra ham - eller hvad kan vi forvente?

Han er utrolig motorisk og meget glad for at bevæge sig. Har været meget gennemsnitlig med sin motoriske udvikling. Sad da han var 6 mdr., kravlede og stod som 9 mdr. og gik som 12 mdr.
Han elsker at danse, gå, kravle op ad trapper, op i sofaen - ja helt op på ryglænet (puha, dårlige nerver til mor), og prøver i det hele taget at bestige alt (og kan heldigvis også selv komme baglæns ned igen). Jeg ved ikke om han bare lige nu bruger en masse resourcer på at øve sin motorik og derfor ikke bekymrer sig om at sige noget?

Jeg er ikke klar over hvornår man skal reagere, hvis de små ikke er begyndt at snakke.

Ja, en lille bekymring herfra :-)

Mange hilsner Ulla

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. november 2024 | Udstyr | 14 mdr.

Jakke og flyverdragt i autostol?

Kære Helen Jeg har bare lige et kort spørgsmål, som jeg håber, at du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.

Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2

Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


6. oktober 2024 | Sovevaner | 11 mdr.

Dreng 11 mdr vil ikke længere puttes af far

Kære Helen Vi står i en lidt presset situation, da vores dreng på 11...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Slik

Vær altid opmærksom på hvad I selv spiser. Barnet lærer af at se på jer og det I gør. Jeres vaner omkring slik, vil således smitte af på jeres barn.

Nogle tilbyder kun slik til festlige lejligheder, andre har en fast ugentlig slikdag. Der er ingen grund til at tilbyde jeres barn slik hver dag.

Babyer har heller ikke behov for slik og interesserer sig måske ligeså gerne for et sundere alternativ, som en brødskorpe eller et dejligt frisk bær.

Ifølge...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...

Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.


Annonce