Annonce

Annonce

Svar: Sygdom og spisevægring - 10 mdr.


2. november 2007

Kategori:
Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Kære Mette-Marie

Dejligt at høre at du har fået sat produktionen igang igen, især da Oskar jo nyder dette nu, hvor han har været syg:o) Det går altid lidt tilbage med de gode vaner, når børnene bliver syge og her tænker jeg både på de gode spisevaner og sovevaner. Det gik lige så godt og man var lige kommet ind i en rutine og rytme og så bliver barnet syg og det hele vælter...

Det er sådan det er og det er helt okay, man skal jo ikke være rigid. Men samtidig er det dog også vigtigt, at man stille og roligt forsøger at komme tilbage til de gamle rutiner igen og her bla. at få skruet amningen ned, så indtaget igen bliver alderssvarende. Det er naturligt at jeres dreng helst indtager mælk - hvis han har lidt hoste, slim osv. så er lun mælk rart at drikke. Samtidig er det let tilgængeligt, det kræver ikke noget særligt at indtage og det giver en ro i maven. Og så er det jo noget han kender, så mælken er tryg og rar for ham.

Men det er vigtigt, at I holder øje med at han ikke nu indtager for meget. Børn kan faktisk gå hen og blive det man kalder mælkedrankere, hvor de simpelthen indtager så meget mælk, at der ikke er plads til anden mad. Forsøg derfor at holde amningen på et minimum, det vil sige max 2 gange dagligt og derudover kan han få en lille smule sødmælk af en kop 1-2 gange dagligt eller en lille portion tykmælk 1 gang dagligt. Det han i øvrigt skal drikke er vand.

Og så skal I naturligvis give ham noget af den mad, som I ved han godt kan lide og mad som I tænker er rar at få, hvis man har lidt ondt i halsen. Det kan være rart at få lidt grød, lidt tykmælk med frugtmos, lidt frisk frugt, agurk, lyst brød (blødt brød dog stadig med lidt fibre), pasta, ris og lignende. Det kan være rart at få hjælp til at spise, smage lidt fra mors og fars tallerken, sidde lidt på skødet imens man spiser osv.

Det skal være hyggeligt og rart at spise og I skal så vidt muligt spise sammen. Lad være med at gøre et stort nummer ud af at maden skubbes væk og munden knibes sammen, dette hører også alderen til og det er vigtigt at I ikke giver jeres dreng særlig opmærksomhed ...


Annonce

... i den forbindelse. Så forsøg at tage det så roligt som overhovedet muligt. Tilbyd ham mad og det der glider ned er godt, lad være at fokusere på det som ikke gør. Lidt er bedre end ingenting.

En plan for dagen kunne se således ud:

Morgen: Havregrød, øllebrød. Mælk af kop.

Formiddag: ½ bolle med smør, ost, banan eller anden frisk frugt, vand at drikke.

Frokost: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg - leverpostej, sildepostej, grøntsagsmos kan bruges på brød, avokado. Tilbehør af ærter, majs, gulerod, peberfrugt. Vand af kop.
Der er intet i vejen for at tilbyde ham lidt af aftensmaden, hvis I har lidt rester tilbage. Det kan være lidt kylling, frikadelle, pasta der kan varmes lidt igen og lignende.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag: En lille skål tykmælk med lidt frugtmos eller frisk frugt/bær, rugbrødsdrys eller lignende. ½ bolle med smør og måske lidt ost eller en lille smule marmelade. Vand af kop

Før aftensmad: Et lille fad med lidt agurker, ærter, majs, peberfrugt, gulerod og lignende. Om eftermiddagen er børn ofte sultne og pylrede og det er vigtigt lige her i 'ulvetimen' at give ham noget sundt.

Aften: Serveres samme mad som I spiser, ris, pasta, kød, fisk, forskellige grøntsager. Han kan spise det hele uden problemer. Han kan få en portion frugtgrød med mælk til dessert og drikke vand af kop. Sovs moses sammen med kartofler og hjælp ham med det, lad ham smage fra jeres tallerken. Han skal have noget som gives med ske/gaffel og noget som han selv spiser med fingrene eller gaffel.

Til natten: Ammes og puttes herefter

Så som I kan se, så anbefaler jeg altså at I forsøger at følge en alderssvarende plan, hvad angår tilbuddet om mad og også tilbuddet om mælk. Vær opmærksom på at amning, sødmælk, udmalket mælk, tykmælk osv. ikke kommer til at udgøre for stor en del af dagens indtag og se om det så ikke vil være med til at give lidt appetit igen. Og så skal I også være opmærksomme på at det at lukke munden og dreje hovedet væk, hører alderen til og det er vigtigt ikke at give dette for meget opmærksomhed.

Fortsat held og lykke og rigtig god bedring med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Børnemad

De første måneder at barnets liv kalder man for mælkeperioden, da barnets mad udelukkende består af mælk. Barnet ernæres her enten af modermælk eller af modermælkserstatning. Når barnet er mellem 4-6 mdr kan barnet begynde at få lidt skemad.

Den periode som afløser mælkeperioden kaldes overgangsperioden. Den varer til barnet er ca. 9 mdr gammelt. Det er overgangen fra flydende mad, til mad med struktur og klumper til mere og mere bid og mad i stykker, til at barnet kan spise mere...

Læs mere i Babylex

Angst hos børn

Børn vil i løbet af deres liv have perioder, hvor de er bange for forskellige ting. Man kan skelne lidt imellem frygt og angst. Barnet kan f.eks. blive bange for en stor hund der står og gør - her er der tale om frygt, og det kan være hensigtsmæssigt, fordi det er med til at holde barnet fra en situation, som måske kan være farlig.

Angst ligger lidt dybere og det kan f.eks. være når barnet ikke kan falde i søvn på grund af f.eks. tordenvejr. Når barnet oplever angst, så oplever...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Vi vil bare sige dig tusinde tak!! Det er uvurderligt, at du findes og giver så mange gode råd! Men det bedste er, at du er så anerkendende i dine svar om alverdens små og store problemer hjemme i de små familier. Det er en rigtig rar følelse, at man ikke behøver holde sig tilbage, når man skriver til dig, fordi du aldrig dømmer i dine svar. Så tusinde tak for en fantastisk brevkasse!

Hilsen drengens forældre


Annonce